• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpija, nekad i sad...

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Borac je Olimpiju ugostio u oktobru prošle godine, sada je red da Slovenci uzvrate gostoprimstvo. Ali i prilika da saznamo nešto više o njima...

 NK Olimpija Ljubljana Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Današnja Olimpija je osnovana 2. marta 2005. kao NK Bežigrad i počela da se takmiči u slovenačkoj Petoj ligi, da bi vezala četiri uzastopne promocije i postala član elite 2009.godine.

Naravno, prvo pitanje koje se postavlja - zar nije osnovana daleke 1911. kao što stoji na grbu kluba?

"Nova" Olimpija je osnovana dok je "stara" još postojala i takmičila se elitnom rangu slovenačkog fudbala.

"Originalna" Olimpija je ugašena nakon sezone 2004/05 zbog dugova da bi današanja pravo da postane "NK Olimpija Ljubljana" stekla 2008. odlukom prestonice Slovenije, ali tamošnji Fudbalski savez joj nije dodijelio četiri titule šampiona i četiri Kupa koje je osvojila prije gašenja pošto se tretira kao novoformiran klub.

Zbog svoje povezanosti sa ugašenim klubom našla se i na udaru slovenačkih medija koji su dovodili u pitanje legitimnost njihovih postupaka pa čak i to da 1911. stoji na grbu kluba.

Reporter MONDA će u Sloveniji sa Borcem boraviti tri dana. Očekuju vas eksluzivne fotografije i video snimci, kao i najvažnije vijesti iz tabora crveno-plavih. Meč protiv Olimpije je zakazan za 19. februar.

Ugašena Olimpija je predala zahtjev za bankrot zbog duga od 700 miliona tolara, tada tri miliona evra, da bi 2013. godine Poreska uprava Slovenije objelodanila spisak dužnika za porez na kojem se uz cifru između 100.000 i 300.000 evra teretila i Olimpija.

Ipak, čelnici novoformiranog kluba sa istim imenom i godinom osnivanja su već narednog dana izdali saopštenje u kojem ističu da je to dug "drugog" pravnog lica koje nema veze sa današnjom Olimpijom iz Ljubljane.

Pored imena, nova Olimpija je dobila i novi stadion "Stožice" koji je otvoren 2010. i nalazi se u Bežigradu, sjevernom dijelu Ljubljane.

/Olimpija protutnjala Banjalukom!/

Takođe, novi klub je zadržao zelenu i bijelu boju dresova, ali i navijače "Zelene zmajeve" koji su dobili ime po istoimenom simbolu Ljubljane i smatraju današnju Olimpiju kao nasljednicu stare.

"Originalna" Olimpija je 90-tih tokom raspada Jugoslavije počela da polaže pravo na Iliriju, klub koji je osnovan 1911. i u tom periodu je i Olimpija dodala tu godinu na svoj grb, iako je ranije stajala 1945. godina. Ilirija se tada takmičila u Drugoj ligi Slovenije i bila jedini klub koji je Fudbalski savez Slovenije prepoznavao kao osnovanog 1911. u Ljubljani.

Svoju prvu povratničku sezonu u Prvoj ligi Slovenije Olimpija je okončala na četvrtom mjestu i u narednoj 2010/11 igrala kvalifikacije za Ligu Evrope. Tada na čelo kluba dolazi Izet Rastoder, glavni sponzor kluba, a na mjesto trenera prvog tima Safet Hodžić.

Već na prvom evropskom testu poraz od ukupnih 5:0 protiv Širokog Brijega. Njemačka TV stanica "ARD" je tvrdila da prvi meč u Sloveniji (0:2) namješten.

Nadležna je međunarodna agencija za praćenje nepravilnosti u sportskom klađenju dobila dojavu da je na azijskim kladionicama na pobjedu predstavnika BiH uplaćeno ukupno četiri milona evra. UEFA je istraživala i tri prvotimca Olimpije, ali nikakve kazne nisu izrečene.

Naredne sezone ponovo u kvalifikacijama za Ligu Evrope duel protiv Širokog Brijega. Ovaj put Slovenci slave sa 3:0 svoju "prvu" pobjedu u Evropi u prvom evropskom duelu na novom stadionu.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Ali, trenutak koji će u potpunosti vratiti Olimpiju na vrh slovenačkog fudbala se desio u junu 2015. godine.

Promjene imena "originalne" Olimpije:

NK Enotnost (1945–1948)
NK Odred (1948–1961)
NK Triglav (1961–1962)
NK Olimpija (1962–2005).

Tada na čelo kluba dolazi Milan Mandarić, koji je već imao iskustvo kao vlasnik Portsmuta, Lester sitija i Šefild Venzdeja u Engleskoj, dok je u francuskoj bio vlasnik Nice, Šarlora u Belgiji...

On je Olimpiju od Izeta Rastodera kupio za četiri miliona evra i već u prvoj sezoni kao vlasnik osvaja titulu sa šest bodova ispred najvećeg rivala Maribora, da bi u prošloj uslijedila i dupla kruna.

Ipak, Mandarić je poznat kao čovjek koji klub "podigne" za veoma kratko vrijeme, a potom proda svoj udio nekome ko ima želju da dugoročno ulaže.

Takav scenario, odnosno prodaju kluba, je najavio i tokom posjete Banjaluci kada je Borac ugostio Olimpiju u prijateljskom duelu.

/Vico Zeljković: U toku veliki razgovori sa Mandarićem/

/Milan Mandarić: Navijači su vlasnici svakog kluba!/

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC