• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Partizan u Litvaniji ili Finskoj

Ako eliminišu Pjunik, crno-bijeli će u trećem kolu kvalifikacija igrati protiv boljeg iz dvomeča Ekranas - Helsinki.

 LŠ: Partizan u Litvaniji ili Finskoj Izvor: MONDO

Partizan će u srijedu (17.00) u Jerevanu "braniti" prednost stečenu protiv Pjunika u Beogradu (3:1) i ako u tome uspije, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sastaće se sa boljim iz dvomeča Ekranas - Helsinki.

I biće domaćin u prvoj utakmici 27. ili 28. jula, a gostovaće 3. ili 4. avgusta u revanšu.

Tako je odredio žrijeb održan u sjedištu UEFA u Nionu.

U prvom meču između litvanskog Ekranasa i finskog Helsinkija, domaćin je pobjedio 1:0.

Šampion Srbije je bio među nosiocima, a UEFA je uoči žreba za pretposljednju rundu kvalifikacija odredila "podgrupe", pa je Partizan za rivale je mogao da dobije i pobjednike duela Bate Borisov - Hafnafjordur (prvi meč 5:1), Omonija - Renova (prvi meč 3:0), AIK - Ženes Eš (prvi meč 1:0), Bohemijans - TNS (prvi meč 1:0).

"Moglo je i bolje, ali i gore. Ipak, ko god da prođe dalje, Ekranas ili Helsinki, biće težak protivnik i moraćemo, pod uslovom da se plasiramo u treće kolo, dobro da zapnemo, kako bismo se plasirali u narednu rundu. Najvažnije za nas u ovom trenutku, a i za mene lično, je da mislimo na revanš sa Pjunikom, pa tek onda o budućem rivalu", bio je prvi komentar trenera Partizana, Aleksandra Stanojevića.

Sekretar stručnog štaba Ljubiša Ranković dodao je da crno-bijeli ne smijeju nikoga da potcijene.

"Sve te ekipe su prvaci svojih zemalja. Taman posla da mislimo da ćemo lako proći, bilo da igramo protiv Ekranasa, bilo protiv Helsinkija".

Ranković je istakao da je žrijeb ipak povoljniji nego prošle godine, kada je Partizan izvukao kiparski Apoel i ispao (0:2, 1:0).

"Mogli smo da izvučemo i teže protivnike, kao što su BATE Borisov i Omonija. Moramo, naravno da sačekamo, ali sam ubijeđen da ćemo proći Pjunik i nastaviti put u kvalifikacijama".

Ekipe koje budu eliminisane u trećem kolu igraće u četvrtoj, posljednjoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ako crno-bijeli stignu do posljednjeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, vjerovatno bi za potencijalne protivnike imali Bazel, Anderleht, Kopenhagen, Hapoel Tel Aviv.


Ekranas potiče iz Panevežisa, gradića od oko 100.000 stanovnika u centralnom dijelu Litvanije.

Dvostruki je uzastopni prvak države i na dobrom je putu da odbrani tron, pošto je u prvih 15 kola izgubio samo jednu utakmicu i čvrsto drži prvo mjesto na tabeli "A Lige". Ove sezone Ekranas je već osvojio nacionalni Kup i Superkup.

Domaćini su na stadionu Aukštaitija, kapaciteta 4.000 gledalaca.

Trenira ih domaći stručnjak Valdas Urbonas, kostur tima takođe čine Litvanci.

Među nekoliko stranaca "upada u oči" lijevi bek Dušan Matović, koji je prošao omladinsku školu Partizana, a onda pet sezona proveo u slovačkom fudbalu.


U napadu imaju reprezentativca Kanade Stefana Ademolua, dok je iz francuskog Nansija nedavno doveden defanzivac Jamudu Kamara.

Ekranas nije imao puno uspjeha na evropskoj sceni. Prošle sezone su u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona ispali od azerbejdžanskog Bakua (2:2, 2:4), a u sezoni 2006/07 prošli albanski Elbasan, ali ih je onda deklasirao Dinamo iz Zagreba (1:4, 2:5).

Kao i Helsinki, Ekranas je u punoj takmičarskoj formi, pošto prvenstva obje zemlje počinju u proljećnim mjesecima, a završavaju se na jesen.

Helsinki je osnovan 1907. i najuspješniji je finski klub.

Prošle godine je osvojio 22. titulu prvaka, a u riznici ima i deset trofeja namijenjenih osvajaču Kupa Finske i četiri pehara namijenjenih osvajaču Liga kupa.


Trenutno je lider u prvenstvu. Poslije 13 kola ima 30 bodova, odnosno sedam više od drugoplasirane Honke.

Trener je Anti Murinen (na slici), dugogodišnji selektor Finske (2000-2005).

Helsinki je jedini finski klub učesnik Lige šampiona. U evropskom krem društvu našao se u sezoni 1998/99, savladavši francuski Mec u kvalifikacijama. U grupi je osvojio pet bodova - savladao je Benfiku kod kuće, a po bod je osvojio u Lisabonu i kao domaćin protiv Kajzerslauterna, dok je poraze pretrpio u Njemačkoj i dva puta od PSV-a.

Helsinki se već sastajao sa jednim srpskim klubom - u sezoni 1997/98. pobijedio je Crvenu zvezdu na svom terenu 1:0 u kvalifikacijama za Kup pobjednika kupova, ali su crveno-bijeli u Beogradu bili ubjedljivi - 3:0.


Prvak Finske igra na Fineir stadionu, kapaciteta 10.770 mjesta.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC