• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deki, Nine, Laza i Lučo: Kako se rješava derbi...

Autor mondo.rs

Mondo je uoči 159. "vječitog derbija" razgovarao sa kvartetom asova, u kom je svako na svoj način obilježio utakmice sa Partizanom i svako na svoj način ostao u srcima navijača.

 Stanković, Ninković, Lazović, Ibanjez - vječiti derbi FK Crvena zvezda  - FK Partizan Izvor: MN Press/MONDO

Dejan Stanković kao Zvezdino dijete.

Miloš Ninković kao neko ko se vratio da ostvari dječački san.

Darko Lazović kao dečak iz Čačka riješen da u Zvezdi postane čovjek.

Luis Ibanjez kao stranac koji možda nije znao šta je Zvezda, ali to nikada neće zaboraviti.

Mondo je uoči 159. "vječitog derbija" razgovarao sa kvartetom asova, u kom je svako na svoj način obilježio utakmice sa Partizanom i svako na svoj način ostao u srcima navijača.

Naredna je u subotu u 16 časova u Ljutice Bogdana 1a, kada ćemo saznati ko će biti novi junak "vječitog derbija", mada bi - Deki, Nine, Laza i Lučo se slažu u tome - to trebalo da bude Marko Marin.

Postavili smo im pet istih pitanja...

1. Sjećaš li se svog prvog "vječitog derbija"?

2. Šta ti prvo padne na pamet kada pomisliš na "vječiti derbi"?

3. Da li je derbi teže igrati ili gledati kao navijač?

4. Za mnoge navijače titula bez pobjede u derbiju nije "prava stvar". Da li se slažeš sa tim?

5. Ko bi mogao da riješi 159. "vječiti derbi"?

...evo i njihovih odgovora.

DEJAN STANKOVIĆ 

Izvor: MN PRESS

1. "Moje seniorske derbi uspomene počele su još na 100. 'vječitom derbiju', kojeg se svi zvezdaši rado sjećaju (2:1 poslije preokreta, odigran na Đurđevdan 1995. godine) i za koji sam bio u karantinu sa ekipom, ali se nisam našao među 18 igrača za utakmicu (tada imao 17 godina). To je bio moj prvi kontakt sa srpskim i beogradskim derbijem. Sa klupe sam gledao 101. okršaj koji smo izgubili na 'Marakani' 0:1 i onda sam debitovao na stadionu JNA u 102. 'vječitom derbiju' koji je završen 1:1. Utakmica je igrana 25. novembra 1995. godine, a ušao sam umesto Perice Ognjenovića u drugom poluvremenu. 

Prvi derbi koji sam počeo bio je 104, a prvi gol sam postigao u 107, aprila 1997. Sjećanja je mnogo i uglavnom su pobjednička".

2. "Atmosfera, pun stadion, trema, iščekivanje, neizvesnost, pobeda, radost, poštovanje... To su moji sinonimi za 'vječiti derbi'. Ne bih izdvajao neki poseban momenat, jer su svi posebni".

3. "Teže je gledati, tu nema dileme. Sve je lakše kada si na terenu i kad imaš mogućnost da utičeš".

4. "Ne. Titula je titula, ona je cilj svake sezone i ona se osvaja na svakoj utakmici, uključujući i derbi".

5. "Mislim da bi mogao Marko Marin, ali volio bih bilo ko. Ne pravim pitanje, samo neka ga riješe. Mislim da je timski odnos najveći kvalitet Milojevićeve ekipe".

MILOŠ NINKOVIĆ: 

Izvor: MN PRESS

  1. "Naravno da se sjećam prvog derbija, to sigurno nikada u životu neću zaboraviti. Treme naravno da je bilo, uz utakmicu protiv Nemačke na Svjetskom prvenstvu - najviše. Kao dijete sam sanjao da igram derbi, a uz to je i važnost bila velika jer smo bili u zaostatku za Partizanom i da smo izgubili taj derbi sigurno da bismo izgubili i borbu za titulu. Tačnog datuma utakmice se ne sjećam (2. novembar 2013, 145. 'vječiti derbi' 1:0), ali sjećam se da sam nedelju dana prije derbija imao ozbiljnu povredu, 'zaradio' sam 12 kopči na glavi u duelu sa Radničkim u Nišu. Pitanje je bilo da li ću uopšte igrati derbi, ali nisam htio da ga propustim. Na kraju, ta kaciga mi je i pomogla kod famoznog autogola Obradovića.

2. "Kad pomislim na 'vječiti derbi' prvo mi na pamet padne cjelokupna atmosfera i tenzija, ne samo na dan utakmice, nego sedam dana prije. Svi pričaju o toj utakmici, bez obzira kakav je kvalitet fudbala. I prije 20 godina i danas, tenzija je uvijek ista. Tri boda u derbiju mnogo su veći od neka druga tri boda".

3. "Iz ličnog iskustva, mislim da je teže igrati. Pogotovo kada igraš za klub koji voliš, jer želiš da uradiš sve za pobjedu i ponekad 'izgoriš' u toj želji".

4. "Apsolutno se slažem sa tim. Igrao sam derbi u kom sam pobijedio i to je bilo nešto nevjerovatno. Ne mogu da opišem taj osjećaj, tu radost igrača, navijača... A igrao sam i derbi u kom sam izgubio i isto tako ne mogu da opišem tu tugu, nikada u životu nisam mogao da pomislim da će me neki poraz toliko boljeti kao taj od Partizana".

5. "Zvezda ima dosta kvalitetnih pojedinaca koji mogu u svakom momentu da riješe utakmicu. Što se tiče Partizana, nisam ih gledao, ali derbi je to i tako nešto se nikad ne zna. U derbiju nema favorita. Iskreno, nije bitno ko će da riješi, samo da Zvezda pobijedi. Kao što sam rekao, titula nije ista bez pobjede u derbiju. Može i Borjan da riješi, samo da Zvezda dobije. Volio bih da sve prođe u najboljem redu, da ne bude incidenata na tribinama i neka pobedi bolji, a ja bih volio da to bude Zvezda".

DARKO LAZOVIĆ

Izvor: MN PRESS

  1. "Sjećam se svakog derbija, ali više pamtim one u kojima smo pobijedili. Moj prvi derbi bio sam na klupi, kod Pižona, a izgubili smo golom Klea za 2:1 (137. derbi, 28. novembra 2009). Prvi derbi koji sam igrao bio je kod Robija, prva utakmica polufinala Kupa na JNA. Izgubili smo 0:2, pa smo poslije kod kuće pobijedili 1:0, ali smo ispali. To su prva dva derbija koje sam igrao".

2. "Kad pomislim na derbi najradije se sjetim kada smo ih pobijedili tri puta u dva mjeseca, isto kod Robija. Pogotovo što sam u drugoj utakmici polufinala Kupa i dao gol. Moram da izdvojim, naravno, i navijače. Evo iz ovog ugla, kad igram isto zanimljiv gradski derbi Đenova - Sampdorija, ali to ne može da se poredi sa našim derbijem baš zbog navijača".

3. "Mislim da je dosta teže kada si navijač, kao što su bili moji prvi derbiji kada sam došao u Zvezdu. Mislim da sam prva četiri bio na klupi ili tribinama i teško je kada znaš da ne možeš da pomogneš. Kada si na terenu, onda daješ sve od sebe da pomogneš ekipi i mnogo je lakše i ljepše tako".

4. "Titula je uvijek titula. Sigurno da je mnogo ljepša sa pobjedom u derbiju, ali zna se šta titula donosi - kvalifikacije za Ligu šampiona i lakši put do Evrope. Najbolje je kad osvojiš titulu i pobijediš oba derbija".

5. "Volio bih da igrač odluke bude Milijaš, ako bude igrao. Da on riješi derbi iz nekog 'slobodnjaka'. Sigurno bi to bio lijep pečat na karijeru, jer je najavio kraj. Ako on ne bude igrao, onda neka to bude Marin. Pokazao je da je klasa od igrača, mislim da su ovakve utakmice odlične za njega".

LUIS IBANJEZ

Izvor: MN PRESS

  1. "Sjećam se prvog derbija (149, septembar 2015). Imao sam povredu, veliku rupturu mišića i svi su mislili da neću moći da igram. Zato sam radio posebne terapije dva-tri puta dnevno, na koje me je poslao Terza kod jednog mog prijatelja Nenada. On je sad u Izraelu, u Makabiju Tel Aviv. Išao sam na te terapije samo da bih mogao da igram derbi i to mi je posebno ostalo u sjećanju. Kao i to da su svi pričali da li ću moći da čuvam Andriju Živkovića, ali pobijedili smo 3:1".

2. "Prvo što mi padne na pamet o beogradskom derbiju su navijači. Uvijek na dan derbija naprave spektakl. Atmosfera mi je ostala u najljepšem sjećanju".

3. "Normalno da je teže igrati. 'Unutra' ti srce kuca 150 na sat, nemaš minut slobodno da odmoriš, pogledaš negdje sa strane. Veliki pritisak se osjeća, posebno u beogradskom derbiju. Mislim da je mnogo lakše gledati nego igrati, ali dobro, meni je bilo super".

4. "Najbolje je ako može i jedno i drugo - pobjeda u derbiju i titula. Naravno, derbi se uvijek mora pobijediti, a još je ljepše ako osvojiš i titulu, ali titula ti donosi novac i Evropu... Ako Zvezda u subotu ne pobijedi, mislim da neće biti ništa. Ti momci su već napravili čudo i nema im se šta zamjeriti".

5. "Ja mislim da će Marko Marin riješiti utakmicu. Biće više golova, ali on će biti glavni igrač i riješiće utakmicu".

Podsjetimo, Crvena zvezda u predstojeći duel sa Partizanom ulazi kao šampion i vodeći tim Superlige, dok su crno-bijeli na trećem mjestu sa 15 bodova manje. Između je Radnički iz Niša koji za Zvezdom zaostaje devet bodova. 

BONUS VIDEO:

(158. "vječiti derbi") 

(Dvougao: Filip Stojković i Danilo Pantić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC