• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanovi legionari od kojih je Zvezda strepila

Autor mondo.rs

Lamin Dijara je Crvenoj zvezdi dao pet golova, Leonardo, Moreira i Tejgo po tri. Od kada su stranci počeli da rešetaju Zvezdin gol, crno-bijeli gotovo da ne gube.

 Vječiti derbi - Zvezda - Partizan - Stranci koji su zabijali za Partizan Izvor: MN PRESS

Partizanovi stranci su na 16 "vječitih derbija" (14 u prvenstvu i dva u kupu) bili strijelci 22 gola. "Parni valjak" je samo jednu od tih utakmica izgubio…

Kada stranac, ne računajući one sa prostora bivše Jugoslavije, postigne gol protiv Crvene zvezde, "parni valjak" zaista teško gubi. Partizan je zabilježio devet pobjeda, šest remija i jedan poraz u derbijima na kojima su mrežu crveno-bijelih pogađali stranci.

Nikola "Bleki" Milenković posljednji je Srbin koji je odlučio derbi u korist Partizana. To se dogodilo 27. maja 2017. u finalu Kupa, kada je stameni štoper u 42. minutu nadvisio odbranu Crvene zvezde i glavom matirao Damira Kahrimana. Prije i poslije jedinog gola, Uroš Đurđević i Leonardo su propustili sijaset prilika da do vrha napune mrežu najvećeg rivala.

Kup Milenković 1:0
Izvor: YouTube/Arena sport


Prošlo je mnogo godina kada je poslednji put domaći fudbaler donio prevagu na stranu crno-bijelih u prvenstvenim "vječitim derbijima". Skoro pet…

Projektil Nikole Drinčića upućen ka Predragu Rajkoviću u 77. minutu 147. "vječitog derbija" bio je ključni momenat te utakmice beogradskih velikana. Golom veznog fudbalera iz slobodnog udarca Partizan je pobijedio Crvenu zvezdu 18. oktobra 2014. i na taj način započeo šampionski put.

Zanimljivo, od igrača obje ekipe iz tog derbija za Partizan i dalje igraju trojica: Miroslav Vulićević, Saša Ilić i Danilo Pantić, koji se u međuvremenu vratio u Humsku. U subotu ga zbog povrede neće biti na spisku trenera Zorana "Bate" Mirkovića, a najveće šanse da dobije priliku ima desni bek Vulićević. Crvena zvezda je promijenila kompletan sastav.

Nikola Drinčić gol
Izvor: YouTube/Arena sport


I 146. "vječiti derbi" je pripao "parnom valjku" zahvaljujući domaćim fudbalerima. Milan Lukač je dva puta odbranio penale gostima iz Ljutice Bogdana, da bi pobjedu Partizanu donijeli Nikola Drinčić u 27. i Nemanja Kojić u 90. minutu.

146. 2:1
Izvor: YouTube/Arena sport


Od 2014. do danas glavne uloge u duelima sa Crvenom zvezdom dobijali su stranci: Leonardo da Silva, Lenadre Tavamba, Rikardo Gomeš, a čak su u strijelce uspjevali da se upišu Sederik Gogua, Everton Luiz i Sejduba Suma.

Najraspoloženiji bio je prvopomenuti brazilsko-kamerunski napadački tandem. Leonardo je na svom prvom derbiju, poslije samo nekoliko nedelje u dresu Partizana, majstorskim potezom riješio pitanje pobjednika 17. septembra 2016. Golom u 89. minutu Partizan je u 152. "vječitom derbiju" osvojio tri boda, vratio se u igru za prvo mjesto i tako najavio jednu od najinteresantnijih sezona u posljednjih nekoliko decenija.

Pod vođstvom Marka Nikolića crno-bijeli su u spektakularnoj završnici sezone 2016/2017 osvojili "duplu krunu", a Partizan je do kraja dobio još jedan derbi zahvaljujući sjajnom Brazilcu i snalažljivom Kameruncu.

Leonardo 1:0
Izvor: YouTube/Arena sport


Pošto je Uroš Đurđević pred kraj 153. "vječitog derbija" morao na stadionu "Rajko Mitić" da vadi kestenje iz vatre, u 154. Partizan je bio mnogo bolji i zasluženo pobijedio. Zbog manje osvojenih bodova u regularnom dijelu sezone, crno-bijeli su i ovaj put morali u komšiluk i to sa imperativom pobjede, jer ih je svaki drugi rezultat praktično izbacivao iz borbe za titulu. Tog 18. aprila Partizan je imao dvojicu izuzetno raspoloženih stranaca, a posebno Leonarda.

Brazilac je otvorio seriju golom iz "slobodnjaka". Ričmond Boaći je izjednačio na početku drugog poluvremena, da bi 20-ak minuta kasnije Tavamba bio snalažljiviji od Filipa Manojlovića i glavom ga savladao.

Potez meča dogodio se u 79. minutu. Šatirani Brazilac, koji je te prohladne aprilske večeri plesao na stadion najvećeg rivala, ukrao je loptu na sredini terena, predao je do Petra Đuričkovića i zatim se spustio na desno krilo. Pravovremeni pas saigrača bio je dovoljan da je "bocne" i majstorski prevari Manojlovića. Koliko je vrijedna bila pobjeda Partizana vidjeli smo u narednih mjesec dana, kada se Nikolićev tim, poslije kiksa Zvezde na Voždovcu, dočepao prvog mjesta i nije ga ispuštao do kraja.

Crvena zvezda - Partizan 1:3
Izvor: YouTube/Arena sport


Naredni derbi završen je bez golova, da bi na stadionu Partizana crno-bijeli dočekali prvi penal protiv Crvene zvezde poslije skoro 22 godine. Nakon Damira Čakara iz 1995. i Sejduba Suma je pogodio sa 11 metara 2017, iako je u 61. minutu malo falilo da Milan Borjan odbrani udarac fudbaleru iz Gvineje Bisao. Pobjedu "parnog valjka" spriječio je Boaći u 84. minutu.

Partizan 1:1 156
Izvor: YouTube


Partizanovi stranci Suma i Tavamba nisu bili raspoloženi na 157. "vječitom derbiju", pa je Zvezda odnijela šampionsku pobjedu 2:1.

U prvoj ovosezonskoj utakmici najtrofejnijih srpskih klubova, Partizan je bio bolji u Humskoj ulici, ali nije slavio na kraju. I taj okršaj "vječitih" obilježili su stranci. Opet je glavna uloga u timu Partizana pripala debitantu Rikardu Gomešu. Perfektnim udarcem sa 20 metara savladao je Borjana u 33. minutu i tako krunisao bolju igru crno-bijelih. Zvezda je spornim pogotkom Boaćija u 73. stigla do izjednačenja i izbjegla poraz.

Rikardo
Izvor: YouTube/Arena sport


Sve je počelo 29. septembra 2007. godine. Tadašnji sportski direktor crno-bijelih Ivan Tomić je u letnjem prelaznom roku doveo trojicu stranaca Almamija Moreiru, Žuku i Lamina Dijaru. Niko nije slutio da će ovaj trio zagorčati život Zvezdi i uz pomoć domaćih snaga uspostaviti dominaciju Partizana u Superligi, ali i derbijima. Svi su ostavili dubok trag na utakmicama sa Zvezdom, a najvećem Partizanom rivalu zajedno su dali čak deset golova.

Izvor: MN PRESS


Od tog 131. "vječitog derbija" do posljednjeg 158. Partizan je postigao 33 gola. Čak 18 su ih dali stranci. Tejgo i Dijara su po dva dali i u kup utakmicama sa Zvezdom.

131. derbi (Partizan - Crvena zvezda 2:2) - Moreira
133. derbi (Partizan - Crvena zvezda 1:1) - Žuka
134. derbi (Crvena zvezda - Partizan 0:2) - Dijara, Žuka
135. derbi (Partizan - Crvena zvezda 1:1) - Moreira
136. derbi (Partizan - Crvena zvezda 2:0) - Dijara
137. derbi (Crvena zvezda - Partizan 1:2) - Dijara, Kleo
139. derbi (Crvena zvezda - Partizan 0:1) - Moreira
140. derbi (Partizan - Crvena zvezda 1:0) - Tejgo
150. derbi (Partizan - Crvena zvezda 1:2) - Gogua
151. derbi (Crvena zvezda - Partizan 1:1) - Everton
152. derbi (Partizan - Crvena zvezda 1:0) - Leonardo
154. derbi (Crvena zvezda - Partizan 1:3) - Leonardo 2, Tavamba
156. derbi (Partizan - Crvena zvezda 1:1) - Suma
158. derbi (Partizan - Crvena zvezda 1:1) - Rikardo 

Polufinale kupa 2007/08
Crvena zvezda - Partizan 2:3, Dijara 2

Polufinale kupa 2010/11
Partizan - Crvena zvezda 2:0, Tejgo 2

***Rikardo je šesti Partizanov stranac koji je na prvom "vječitom derbiju" postigao gol. Prije njega to su uspjevali Almami Moreira, Kleo, Princ Tejgo, Sederik Gogua i Leonardo.

***Partizanov stranac sa najviše golova u "vječitim derbijima" je i dalje Lamin Dijara, koji je pet puta tresao mrežu Crvene zvezde. Slijede Almami Moreira, Princ Tejgo i Leonardo po tri. Brazilac Žuka je dva puta dao gol u "vječitim derbijima", dok su po jednom to činili Kleo, Gogua, Everton, Suma i Rikardo.

***Nikada nijedan Partizanov stranac nije postigao autogol u "vječitim derbijima".

***Gol iz "slobodnjaka" od Partizanovih stranaca postigao je Leonardo da Silva u 156. "vječitom derbiju".

***Gol iz penala za Partizan od stranaca dao je Sejdubu Suma u 156. "vječitom derbiju".

***Stranac među stativama Partizana koji je odbranio penal je Kipranin Nikola Asprogenis. Učinio je to poslije šuta sa "kreča" Ognjena Koromana u 129. "vječitom derbiju".

***Stranci koji su kao treneri vodili Partizan na "vječitim derbijima" su: Ilješ Špic (Mađarska - 16 utakmica), Geza Kaločaj – dvije utakmice), Lotar Mateus (Njemačka – dvije utakmice), Jirgen Reber (Njemačka – dvije utakmice) i Avram Grant (Izrael – jedna utakmica).

Za Partizan bi u subotu od stranaca trebalo da igraju Mark Valijente i Rikardo Gomeš. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC