• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ninkovićev savet Joviću: Luka, dobro odaberi klub!

Autor mondo.rs

Nekadašnji reprezentativac Srbije savetovao svog bivšeg saigrača gde da nastavi karijeru.

 Savjet Miloša Ninkovića Luki Joviću Izvor: MN PRESS

Ne tako davnog maja 2014. godine Luka Jović je zabeležio prvi nastup u seniorskom fudbalu.

Crvena zvezda je gostovala Vojvodini na "Karađorđu", a tada šesnaestogodišnji napadač ušao je u igru u 73. minutu. Posle samo dva minuta na terenu, tinejdžer je uspeo da na svom debiju upiše i prvi gol za "crveno-bele“.

Jović je odmah po ulasku iskoristio pas tadašnjeg Zvezdinog nosioca igre, Miloša Ninkovića, i postigao svoj debitantski pogodak. Na taj način mladi napadač je pretekao Dejana Stankovića na mestu najmlađeg strelca u istoriji kluba.

Danas, nakon pet godina seniorskog staža, Jović je "tražena roba“. Cela Evropa bruji o Srbinu i skoro svaki veliki klub voleo bi u budućnosti da ga vidi u svojim redovima.

MONDO kviz: Koliko znate o Luki Joviću?

Ninković koji je "pogurao“ napadača Ajntrahta njegovom ka prvom golu, sada je na zalasku karijere i svoje poslednje igračke dane troši u Australiji u ekipi Sidneja.

"Luka je sjajan dečko. Za jednog šesnaestogodišnjaka, igranje u tako velikom srpskom klubu kakav je Crvena Zvezda je neverovatno“, rekao je Miloš Ninković prisećajući se perioda koji je proveo sa Jovićem u Beogradu.

Od trenutka kada se pojavio na terenima u Srbiji, Luka Jović je doživljavan kao buduća uzdanica srpskog fudbala. Ninkoviću i saigračima je još tada jasno da on ima velike šanse da uspe, ali put do najveće scene za mladog igrača nikada nije jednostavan.

"Čim se pojavio u prvom tim videlo se da je u pitanju vrhunski talenat. Znao sam da ako bude radio na sebi i fokusirao se samo na teren, da će pred njim biti velika karijera.“

Jović nije ostavio tako dubok trag u Crvenoj zvezdi kakav je javnost u Srbiji očekivala. Svega 47 utakmica i 13 pogodaka u dresu srpskog velikana bilo je dovoljno da Benfika pokuc na vrata stadiona "Rajko Mitić“ i odvede napadača da nastavi karijeru u Portugalu, preko kiparskog Apolona.

Finansijska situacija u Zvezdi bila je teška, pa je zato višemilionska ponuda u ratama bila "ponuda koja se ne odbija“.

Uprkos tome što je portugalska liga pogodna sredina za mlade igrače, Jović nije dobio mnogo šansi na "Da Lužu“.  Posle samo četiri utakmice u redovima lisabonskih "orlova“, Srbin je prosleđen u Ajntraht iz Frankfurta na dvogodišnju pozajmicu.

"Bio sam iznenađen što nije igrao u Benfici jer oni obično vole takve igrače. Luka je dobar na lopti, dobar u završnici i veoma hitar. Izgleda snažno i možda deluje tromo, ali je izuzetno okretan što pokazuje i njegov gol protiv Intera u Ligi Evrope ove sezone“ , kazao je nekadašnji reprezentativac Srbije za "Omnisport“.

Promena sredine i period u Frankfurtu su odgovarali Joviću. Počeo je da postiže golove regularno igrajući na različitim pozicijama na terenu. Niko Kovač mu je prethodne sezone pružio priliku u ulozi džokera, dok je naš reprezentativac ove godine kod Adolfa Hitera jedan od najvažnijih igrača.

U dve sezone Luka Jović je u Bundesligi zabeležio 24 pogotka i potpuno opravdao projekcije koje su srpski stručnjaci imali o njegovoj karijeri još kada se pojavio kao tinejdžer u Crvenoj zvezdi.

Svi ovogodišnji golovi Luke Jovića!

Sada su na njegovom tragu klubovi poput Barselone, Čelsija, Real Madrida i Bajerna, željni da vide jednog od igrački najraznovrsnijih špiceva upravo u svojim redovima.

"Uvek ću se sećati Svetskog prvenstva 2010. Razgovarao sam sa Nemanjom Vidićem i on mi je rekao jednu stvar – moraš da imaš sreće. Moraš da izabereš ekipu u kojoj će ti sve odgovarati, od saigrača do ljudi u klubu. Rekao mi je: 'Ja sam imao sreće kada sam došao u Mančester Junajted da me dočekaju Aleks Ferguson i Rio Ferdinand. Zato sam postao jedan od najboljih odbrambenih igrača u Evropi", prepričava Ninković.

"Rekao mi je da bi situacija sigurno bila drugačija da je otišao u neki drugi klub i to je sigurno istina. Luka je imao i malo sreće, našao je trenera, saigrače i klub koji su ga učinili boljim.“

Među klubovima koji se interesuju za srpskog napadača, najčešće se pominje Barselona. Budući da nije tajna da Katalonci traže novog napadača, Luka Jović je obeležen kao idealna meta za njih zbog sličnosti u igri sa Luisom Suarezom.


"Za Jovića je najvažnije da nađe pravi klub koji igra na način na koji mu odgovara. Kada si na najvišem nivou i dođeš u situaciju da biraš između Reala, Barse i Sitija - razlike su u finesama“, rekao je nekadašnji igrač Dinama iz Kijeva.

Jović je i dalje mlad napadač i leto koje je pred njim bi moglo da mu odredi pravac u kojem će mu karijera ići. Ninković misli da mladi napadač mora dobro da razmisli o svojoj odluci pre nego što je donese.

"Kada pogledate Gvardiolu i njegove igrače videćete da oni napreduju u radu sa njim. Smatram da i Jović treba da traži klub u kojem će moći da radi sa trenerom koji će mu omogućiti da se razvija. Srećan sam zbog njega i nadam se da će doneti pravu odluku“, zaključio je Miloš Ninković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC