• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijego nije izdao "ortaka". Odlazi...

Poslije manje od 21 mjeseca na klupi Argentine, svi su izgledi da će Dijego Maradona otići...

 Dijego nije izdao "ortaka". Odlazi... Izvor: MONDO

Poslije debakla u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi i poraza od Njemačke od 4:0, Fudbalska asocijacija Argentine saopštio je 15. jula da će obožavanom i osporavanom selektoru ponuditi novi, četvorogodišnji ugovor, ali...

Na sastanku koji je u utorak održan između predsjednika FA Argentine Hulija Grandone i Maradone, došlo je do neslaganja oko sastava selektorovog stručnog štaba. Kako je ranije najavio da "će otići ako bude falila dlaka sa glave bilo kog njegovog čovjeka na klupi, od masera, do ekonoma", tako su i argentinski mediji odmah poslije sastanka saopštili da do kompromisa nije došlo i da će Maradona otići.

Grandona i Maradona, prema izvještajima,"pokačili" su se oko Oskara Ruđerija, asistenta u stručnom štabu Argentine.

Sluteći na ovakav epilog, mediji u Argentini već su počeli sa licitacijom oko toga ko će biti nasljednik slavnog fudbalera na klupi "gaučosa", a pominju se Karlos Bjanki, Marselo Bijelsa i Herardo Martino.

Postoji i verzija po kojoj je, svjestan da bi izbili nemiri u Argentini kada bi smijenio Maradonu, Grandona namjerno postavio pitanje Ruđerija, priželjkujući temperamentnu reakciju i oštar Maradonin odgovor. Drugim riječima, da je Grandona napravio atmosferu u kojoj će "El Pibe" podnijeti ostavku.

Grandona je po završetku Mundijala, na kojem je Argentina eliminisana u četvrtfinalu, izjavio da je "Maradona jedini čovjek u Argentini koji može da radi šta želi" i da "samo Maradona može da smijeni Maradonu".

Bilo kako bilo, po mnogim mišljenjima najbolji fudbaler svih vremena, blizu je odlaska sa klupe, koju je žarko želio i javno prizivao od kraja igračke karijere 1997. godine.

Maradona je za selektora Argentine postavljen u oktobru 2008. godine, a 16. novembra imao je debi u prijateljskoj utakmici protiv Škotske, u Glazgovu. Njegov tim pobijedio je sa 1:0, a kada je Marado vezao i pobjede na prijateljskim mečevima sa Francuskom u gostima (2:0), kao i Venecuelom u kvalifikacijama za Mundijal (4:0), u Argentini je nastupila euforija.

Novi selektor stigao je na polovini kvalifikacija za Južnu Afriku, u trenutku kada je njegov prethodnik Alfio Bazile ostavio ekipu na petoj poziciji u Južnoj Americi, koja vodi u baraž. Ipak, pred Maradonom bilo je sasvim dovoljno vremena i utakmica da se na vrijeme izbegne drama i dostojno obezbjedi mjesto na Mundijalu.

Ali, počeli su da stižu porazi, a prvi u nizu najveća je blamaža u istoriji argentinskog nacionalnog tima. Slabašna Bolivija do nogu je potukla slavnog gosta sa 6:1 i mnogi su u Argentini još tada tražili hitnu smjenu Maradone, koji se u godinama prije početka kampanje za mjesto selektora uspješno izliječio od kokainske zavisnosti.

Poslije 1:6, Maradona je nastavio više da gubi, nego pobjeđuje u kvalifikacionim mečevima, a uslijedili su porazi od Ekvadora u gostima od 2:0 i od Brazila kod kuće od 3:1. Ovaj drugi bio je posebno bolan... Kada je i Paragvaj kod kuće pobijedio Argentinu sa 1:0, Maradona je bukvalno bio pred stubom srama.

Imao je još dva kola do kraja kvalifikacija i bile su mu potrebne obe pobjede protiv Perua kod kuće i u gostima protiv Urugvaja, uz još neke povoljne ishode, da se domogne četvrte pozicije i izbjegne baraž, pa čak i da bude šesti i odmah ostane bez Mundijala.

I onda je nastupila prava drama... Igrao se 92. minut utakmice sa Peruom, bilo je 1:1, kada je 36-godišnji Martin "El Loko" Palermo postigao gol za tri boda i novi život "gaučosa". Četiri dana kasnije, tim je morao u Montevideo, gdje je u direktnom duelu sa Urugvajem odlučivao o tome ko će biti četvrti, a ko će u baraž.

Samo pobjeda igrala je Argentini i onda je Mario Bolati u 84. minutu pogodio mrežu Fernanda Muslere za 1:0 i frenetično slavlje Argentinaca, naročito Maradone. U toj euforiji, Dijego je novinarima koji su ga osporavali poslije utakmice poručio da "puše i da nastave da puše", uz očiglednu gestikulaciju rukama.

Zbog toga, FIFA ga je kaznila sa dva mjeseca suspenzije i 25.000 švajcarskih franaka, mada je tokom tog perioda Argentina trebalo da odigra samo jedan prijateljski meč sa Češkom, koji je uz to i otkazan.

Glavna stvar bila je da je ekipa sa najvećim fudbalskim zvijezdama današnjice na Mundijalu!

Tamo, Argentina je pobijedila Nigeriju sa 1:0, Južnu Koreju sa 4:1 i Grčku sa 2:0, tako da je iz grupe izašla sa tri pobjede. U osmini finala, "gaučosi" su pobijedili Meksiko sa 3:1 i uslijedio je meč četvrtfinala sa velikim rivalima, Nijemcima.

U par minuta, sve se raspalo. Njemačka je povela sa 1:0 i potom pregazila Maradoninu ekipu. Argentina je bila u šoku, kao i sam selektor - 0:4.

"Možda odem sutra", rekao je Maradona poslije utakmice, ali nije otišao.

Kada se prašina slegla, prvo je Grandona poručio da ne postoje razlozi da se smijeni Maradona, jer je u teškom trenutku preuzeo i odveo reprezentaciju na SP, a tamo bio peti, što je bolji plasman nego prethodnog puta. Maradoni je ponuđen novi ugovor do kraja SP 2014. u Brazilu, ali je pred njega postavljen jasan ultimatum - Ruđeri više ne može.

I, Maradona nije izdao "ortaka"...

Od novembra 2008. do danas, Maradona nije zabilježio remi na klupi Argentine, bilo u takmičarskim, bilo u prijateljskim mečevima. Pobijedio je 18, a bio poražen sedam puta. Za to vrijeme, više od 100 različitih fudbalera igralo je za nacionalni tim.

Naredni meč, Argentina igra 11. avgusta u Dablinu, protiv Republike Irske. Prema prvim izvještajima, "gaučose" će sa klupe predvoditi trener mlade reprezentacije Serhio Batiste.

Dijego Armando Maradona rođen je 30. oktobra 1960. godine u Lanusu, predgrađu Buenos Airesa. Karijeru je počeo igrajući za Argentinos juniors, potom je prešao u Boku juniors, pa u Barselonu, Napoli, Sevilju, Njuels, da bi se 1995. godine vratio u "svoju" Boku, gdje je dvije godine kasnije i završio karijeru.

Sa reprezentacijom je bio šampion svijeta, 1986. godine na SP u Meksiku.

(N. J. - MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC