• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borjan odmiče Ristiću

Autor mondo.rs

Golman Crvene zvezde na tri kola do kraja sezone uvećao prednost u odnosu na kolegu iz Radničkog u trci za najkorisnijeg čuvara mreže domaćeg prvenstva.

 Milan Borjan najbolji golman Superlige Srbije Izvor: MN PRESS

Golmanska je tuga pregolema. Još od malih nogu, fudbaleri beže od te uloge kao đavo od krsta.

Italijanskim medijima kruži anegdota da je sin Simonea Inzagija na prvom treningu za petliće stavio rukavice i otišao na gol, što je bukvalno razbesnelo njegovog strica Pipa. Naravno, već na drugom treningu, mali Tomazo je morao da obuče dres sa brojem devet.

Nije lako biti golman. Njihove greške ostaju zauvek urezane u sećanju navijača. Nije važno da li je centarfor propustio pet zicera u toku utakmice ili je trener loše postavio taktiku. Isključivi krivac za poraz je onaj nespretnjaković sa jedinicom na leđima koji je primio smešan gol.

Da nije bilo božijeg dara u vidu parabole Klausa Augentalera, mislite da bi Dika Stojanović bio upamćen po bravurama na putu ka tom polufinalu. Ne, nego po golu koji mu je taj isti Augentaler dao kroz noge. Da ne govorim da ne bi bilo prilike da se proslavi odbranom penala Amorosu.

Setite se primera Ikera Kasiljasa, kome želimo što brži oporavak i izlazak iz bolnice. Posle jednog u nizu poraza od gradskog rivala Atletika u sezoni 2014/15, publika na Santijago Bernabeu priredila je pakao kapitenu Real Madrida. Nije ih zanimalo što je taj isti čovek ikona Kraljevskog kluba, junak mnogih utakmica u poslednjoj deceniji kako u Primeri tako i u Ligi šampiona i lider jedne generacije koja je španskom reprezentativnom fudbalu podarila najblistavije trenutke od kako se lopta kotrlja Iberijskim poluostrvom.

MONDO se ove sezone pridružio Sindikatu ’Nezavisnost’ i našem kolumnisti, autoru emisije ’Stadionska groznica’, Nebojši Petroviću, u izboru najkorisnijeg golmana Superlige Srbije. Cilj je da i tim momcima, koji su često prepušteni svojoj sudbini između dve stative, ulijemo motiv i stavimo do znanja da nekoga ipak zanima i njihova uloga u fudbalu.

--------------------------------------------

TRENUTNI PLASMAN

1. Milan Borjan (Crvena zvezda), 27 utakmica, 18 poena
2. Borivoje Ristić (Radnički Niš), 29 utakmica, 16,5 poena
3. Nemanja Stevanović (Čukarički), 30 utakmica, 10,5 poena
4. Vladimir Stojković (Partizan), 27 utakmica, 8 poena
5. Dragan Rosić (Mladost), 33 utakmice, 7,5 poena
6. Emil Rockov (Vojvodina), 33 utakmice, -4,5 poena
7. Miloš Vesić (Proleter), 29 utakmica, -6 poena
8. Nikola Petrović (Napredak), 34 utakmice, -8,5 poena


--------------------------------------------

"Često umemo da kažemo da golman vredi pola tima, ali kada krenu izbori za najbolje, njih niko ne uzima za ozbiljne kandidate. Zato sam oduševljen idejom o dodeli trofeja ’Ilija Pantelić’ i smatram je revolucionarnom na ovim prostorima",
rekao je legendarni golman Crvene zvezde, Stevan Dika Stojanović, pre pet godina kada se ovo priznanje uručivalo njegovom nasledniku Predragu Rajkoviću.

Za svakog čuvara mreže odbrana šuta sa 11 metara donosi neki specijalan osećaj i predstavlja injekciju adrenalina za nove bravure u daljem toku utakmice. Zato i ne čudi što taj segment golmanske umešnosti vrednujemo sa najviše bonus poena.

--------------------------------------------

NAČIN BODOVANJA

1 poen - sačuvana mreža ("clean sheet")
1 - pobeda svog tima
0,5 - remi svog tima
3 - odbranjeni penal
1- promašeni penal (stativa, prečka, pored gola)
5 - gol golmana iz penala
7 - gol golmana iz slobodnog udarca
10 - gol golmana iz igre
-1 - žuti karton
-1 - svaki primljeni gol iz igre
-0,5 - primljeni gol iz penala
-2 - crveni karton

--------------------------------------------

Interesantan slučaj imali smo pre par sezona kada je Nemanja Stevanović, već na početku prvenstva zaustavio dva penala jednom istom igraču – Božoviću iz Napretka. Time je za samo 90 minuta zaradio osam poena i skoro polovinu jesenjeg dela šampionata držao lidersku poziciju, uprkos činjenici da je uglavnom sedeo na klupi. Tada je prva opcija na golu Čukaričkog bio Borivoje Ristić, koji trenutno vodi žestoku borbu sa kolegom iz Crvene zvezde, Milanom Borjanom, i skoro svako kolo donese nam rokadu na vrhu.
Od kako je uvedena nagrada za najkorisnijeg golmana domaćeg prvenstva, nismo imali neizvesniju trku za prvo mesto!

Zanimljivo da je Ristić propustio prva četiri kola Superlige, debitovao je protiv Spartaka u pobedi 4:1 i od tada je jedan od najjačih aduta Nenada Lalatovića u pohodu na najbolji plasman Nišlija od raspada bivše Jugoslavije. Borjan je na nekoliko mečeva prepustio mesto na golu Zoranu Popoviću, ali je sakupio dovoljan broj poena da tri kola pre kraja prvenstva sve ostale konkurente gleda u retrovizoru. Inače, kanadski reprezentativac je jedini koji je ovaj trofej osvajao kao član dva kluba, najpre sa Radničkim iz Niša, a zatim i sa Crvenom zvezdom.

Iako je kontinuitet od krucijalnog značaja za samopouzdanje svakog golmana, retki su oni koji u Superligi Srbije imaju apsolutno poverenje trenera. Među osmoricom prvoplasiranih, samo Nikola Petrović iz kruševačkog Napretka nije propustio nijednu utakmicu ove sezone.

Očigledno da većina naših stratega koristi čuveni metod Luisa Van Gala i smenom na golu pokušavaju da razmrdaju svoje ekipe u borbi za bodove.

Još je u sećanju potez holandskog stručnjaka sa Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, kada je minut pre kraja drugog produžetka utakmice protiv Kostarike, povukao iz igre prvog golmana Silesena i poslao na teren vremešnog Krula.

Izmena je urodila plodom, Holandija se plasirala u polufinale, a mediji su selektora ‘lala’ prekrstili u Van Genijal. Ipak, pitanje je kako bi ga nazvali da je Kostarika bila preciznija sa bele tačke...

--------------------------------------------

DOSADAŠNJI OSVAJAČI TROFEJA

Od kada je ustanovljeno priznanje za najkorisnijeg golmana Superlige Srbije, trofej je odlazio u ruke najpoznatijih imena srpske fudbalske scene. Čast da bude prvi koji je poneo ovaj laskavi epitet, pripala je svojevremeno čuvaru mreže Crvene zvezde i kapitenu zlatne generacije srpskih omladinaca Predragu Rajkoviću.

Posle njega, nagradu su osvajali Damir Kahriman, Filip Kljajić, Nemanja Stevanović i Milan Borjan. Zanimljivo da je iskusni kanadski reprezentativac ’Pantine rukavice’ osvajao i kao član Crvene zvezde i kao član Radničkog iz Niša.


--------------------------------------------

Mnogo je primera nesvakidašnjih golmanskih sudbina. Upravo vam pripremamo feljton ‘TOP 100 golmana u istoriji fudbala’, pa da ne idemo sada u neku dalju prošlost.

Pamti se 2007. godina, kada je trener Nirnberga Hans Majer u 119. minutu kup utakmice protiv Hanovera, poslao na gol Danijela Klevera umesto Rafaela Šefera.

Rezervni golman je zaustavio dva udarca sa 11 metara i ponovio podvig iz prethodne runde kada je takođe bio junak utakmice sa 4 odbranjena penala!?

Nirnberg je te sezone i osvojio trofej, golom u produžecima finala protiv Štutgarta, u trenucima dok se Klever zagrevao da opet stupi na scenu u seriji penala.

Takođe u nemačkom kupu, Grojter Firt je bio na pragu iznenađenja protiv Dortmunda. Odolevao je napadima "milionera" sve do 118. minuta kada je trener Mik Biskens došao na ideju da pošalje na gol Jasmina Fejzića, jer je znao da bosanski golman ne samo da dobro brani penale, već ume sjajno i da ih izvede.

Sve bi to bilo u redu da je rezultat ostao nerešen i posle 120 minuta, međutim, nekoliko sekundi pre poslednjeg zvižduka, posle šuta Gundogana lopta se odbila od stative i… Gle čuda, pogodila Fejzića u leđa i završila u mreži!

Kakav šok! Golman koji je ušao da bude čovek odluke, opravdao je taj epitet, ali u negativnom smislu. Postigao je autogol i Firt je ispao iz Kupa.

Svež je primer i sa srpskih terena. Takođe u takmičenju za Kup, Vojvodina je već na startu imala teško iskušenje protiv Sloge. Zec iz šešira zvao se Srđan Žakula. Ušao je u finišu meča i poskidao sve penale kraljevačkih fudbalera. Slično i u narednoj rundi kada je u penal seriji bio nepremostiva prepreka za igrače Novog Pazara.

To mu je obezbedilo status prvotimca, pa je u drugom delu sezone istisnuo sa gola Milana Jovanića i na kraju bio protagonista velikog finala protiv Jagodine u kome je Vojvodina osvojila prvi trofej Kupa Srbije u istoriji kluba.

Zato je fudbal čudesna igra. Nudi nam lude priče, sve jedna u sklopu druge. Krene se od Kruševca, nastavi ka Brazilu, prođe kroz Grojter Firt i Novi Sad i završi u Holandiji. U kancelariji Luisa Van Gala. U tom sanatorijumu fudbalskih čuda.

Na pitanje zašto je zamenio golmane, Van Gal je odgovorio: "Nema tu filozofije. Izabrao sam Krula jer je on viši rastom i od Silesena i od Vorma".

Nije li fudbal užasno jednostavna igra?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC