• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bila je ovo godina majstora: Leo Mesi, pa Dušan Tadić!

Autor mondo.rs

Srpski čarobnjak obeležio je Ajaksovu "duplu krunu", uspon u Ligi šampiona i odigrao sezonu za pamćenje. Pamtićemo je po njegovim partijama!

Da, dugo će boleti Dušana Tadića (30) to što u revanšu protiv Totenhema nije uspeo da postigne gol i da uvede ekipu u "viđeno" finale Lige šampiona protiv Liverpula.

Međutim, kada pogleda sve što je napravio u sezoni 2018/19, niko, pa ni on, neće moći da nađe krupan razlog za žaljenje. Naprotiv!

Sve što je naš čarobnjak uradio u Ajaksu, uradio je i na ponos svih ljubitelja fudbala u Srbiji. A, napravio je mnogo.

Nastupao je maestralno od leta do kraja proleća, predvodio tim do holandske "duple krune" i odigrao bez dileme sezonu karijere. Zaključno sa jučerašnjom utakmicom i pobedom protiv De Grafšapa (4:1), u kojoj je bio dvostruki strelac, majstor iz Bačke Palanke završio je sezonu sa neverovatnim učinkom:

56 odigranih utakmica, 38 golova i 24 asistencije!

Naravno, najduže će biti upamćena njegova partija života - u revanšu protiv Reala Madrida, kada je u domu trostrukog uzastopnog prvaka Evrope odigrao kao na igrici, "lomio kičmu" Kazemiru i izbacio iz takmičenja najdominatniji tim ove decenije Lige šampiona.

Okretima u stilu slavnog Zinedina Zidana, srpski vezista pokazao je na "Bernabeuu", na najvećoj sceni, da je ovo njegovo vreme i nagovestio da još bolje partije tek dolaze, iako je u novembru ušao u tridesete godine.

Njegova posvećenost detaljima, fizičkoj pripremi i profesionalizam "vratili" su mu se u Ajaksovom nizu trijumfa protiv velikana (Real, Juventus) i učinili da bude jedan od lidera ekipe koja je najprijatnije iznenadila u Ligi šampiona.

U razmaku od nekoliko meseci 2019, cela Evropa je saznala ko je Dušan Tadić.



Mesi, pa Tadić!

Samo su četiri igrača iz timova učesnika Lige šampiona uspela da postignu više od 35 golova sezone. To su Lionel Mesi (48), Dušan Tadić (38), Robert Levandovski (38) i Kilijan Mbape (36).

Tačnije, njegovo ime bilo je novo onima koji nisu detaljno pratili put reprezentacije Srbije ka Mundijalu ili onima koji prethodnih godina nisu aktivno gledali utakmice Sautemptona, u kojem se Duća, čini se, ipak zadržao bar godinu duže nego što je trebalo.

Naravno, pred nekadašnjim kreatorom igre Vojvodine, Groningena i Tventea je dovoljno vremena da ostvari sve ambicije, pa i onu o kojoj svi fudbaleri sanjaju - da podigne trofej Lige šampiona. Uostalom, ove sezone je prvi put u karijeri postao šampion i navijači Ajaksa klicali su njegovo ime tokom proslave, a on im je odgovorio oduševljeno, bacivši u publiku prsluk, kravatu...


Prvi dan nakon kraja definitivnog kraja takmičarske 2018/19, Tadić je dočekao kao jedan od dvojice najbolji strelaca Eredivizije, sa čak 28 postignutih ligaških golova na 34 utakmice!

Koliki je to podvig govori i statistika, koja kaže da su Dušan i njegov prvi pratilac, kapiten PSV-a Luk De Jong), prvi tandem koji je postigao 28 golova u holandskom prvenstvu još od sezone 2002/03, kada su kraljevi strelaca bili Mateja Kežman i Pjer Van Hojdonk.

Uostalom, o Tadićevom značaju za Ajaksovu "duplu krunu" veoma slikovito govore i reči trenera Erika ten Haga:

"Ako me pitate da kažem ime igrača za koga se najviše plašim da će mi biti 'otrgnut', onda ću reći da je to Dušan Tadić. Kakvu je samo godinu imao. Bio je tako dobar, tako važan, tako efikasan... Ali, imam veru u (tehničkog direktora Ajaksa) Marka Overmarsa, da neće dozvoliti da mnogo igrača ode".

U Amsterdamu su očigledno veoma svesni koga imaju u svlačionici, kome duguju velike zasluge za ovogodišnji bljesak "kopljanika" i ko ih je poveo ka najvišim visinama...

Ovo je definitivno bila Dušanova sezona.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC