• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LE: Zvezda "kratka" za gol!

Slovan - Crvena zvezda 1:1 (1:0) u revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, Slovaci idu dalje zbog pobjede na Marakani.

 LE: Zvezda "kratka" za gol! Izvor: MONDO

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspjeli da sa oronulog stadiona Pasjenki u Bratislavi pronađu put ka Evropi.

Poraženi su ukupnim rezultatom 3:2 i vraćaju se u Srbiju, da vidaju rane i čekaju početak domaćeg prvenstva zakazan za 14. avgust. Ostaje samo da se vidi u kakvom sastavu će ga dočekati, odnosno da li će trener Ratko Dostanić biti proglašen krivcem za neostvarene ambicije.

Da će Zvezda teško opstati na evropskoj sceni bilo je jasno već u drugom minutu, kada je kapiten Slavoljub Đorđević postigao autogol.


Kadu je u 73. minutu izjednačio na 1:1 i vratio nadu crveno-bijelima, međutim, do kraja utakmice nije bilo pravih prilika pred golom Matuša Putnockog.

Tačnije, iznenada se ukazala šansa u poslednjem minutu sudijske nadoknade, kada se golman Slovana sudario sa svojim igračem i ispustio loptu iz ruku. Ipak, uspio je brzo da se pridigne i ponovo je uhvati ispred Miloša Trifunovića...

Utakmica je zbog gašenja reflektora, odmah poslije vođstva Slovana, bila prekinuta skoro 45 minuta, a oba tima su u 57. minutu ostala sa po desetoricom igrača, pošto su zbog koškanja isključeni Đorđević i Radek Dosudil.

I vrapci na grani znaju da Zvezda jedino kroz utakmice u Evropi može da povrati dio nekadašnjeg ugleda i koliko je teško održavati pozitivnu tenziju kod navijača, ako se na Marakani igra samo Superliga Srbije.

Međutim, biće tako i treću sezonu zaredom. Avgusta 2008. crveno-bijele je iznenadio Apoel, prošle godine je prejaka bila praška Slavija, a sada Slovan.

Paradoks se ogleda u tome što je Zvezdu na kraju malo dijelilo od odlaska u produžetke, iako je protivnik za 180 minuta pokazao da je trenutno ozbiljniji kolektiv!


Evo samo jednog primjera - trener Slovana Jozef Jankeh obe utakmice je počeo sa istih 11 fudbalera, dok je Dostanić špiceve Perovića i Jevtića zamijenio ofanzivnim veznim - Trifunovićem i Vešovićem, a Vladimira Bogdanovića nije ni poveo u Bratislavu.

Osjećala se na terenu velika tenzija koja je zahvatila klub poslije poraza na Marakani. Fudbaleri su pokušali da taj pritisak pretvore u nešto pozitivno, trčali su, borili se, ali kada napadi jedne ekipe ostanu svedeni na "bunarenje" ka igraču (koji uopšte nije centarfor) i individualne akcije "glavom kroz zid", jasno je da mnogo toga ne štima.

Pričali su crveno-bijeli da Slovan nije bolji i da je samo potrebno da iskorene greške koje su pravili na svom stadionu. I kako su počeli utakmicu? Dvjema kardinalnim, individualnim greškama!

Pavle Ninkov je nespretno intervenisao kod centaršuta Bagajoka, pa je lopta na lijevom krilu došla do Milana Ivane. Ovaj je centrirao, a Đorđević glavom sproveo loptu pod prečku, pored nemoćnog Saše Stamenkovića!

Strelcem je proglašen Togoanac Karim Guede, ali se na usporenom snimku vidjelo da je kapiten matirao sopstvenog golmana.

Nije istekao ni četvrti minut, a uslijedio je novi šok - ovog puta za igrače i navijače oba tima. Ugasili su se reflektori na stadionu Pasjenki, oko čijeg je generalnog stanja (visina ograde, oštećene tribine, izdvojenost svlačionica) bilo mnogo riječi u danima prije utakmice.

Poslije kraće pauze na terenu, sudija Stombergson je pokazao fudbalerima put u svlačionicu, a meč je nastavljen poslije "oporavka" reflektora i ponovnog zagrijavanja igrača. Prekid je trajao bezmalo kao jedno poluvrijeme...

Zvezda je imala više loptu u nogama, ali je Slovan bio opasniji i znatno konkretniji.

Pravili su Slovaci dar-mar ispred Stamenkovićevog gola, a sreća je naročito pogledala crveno-bijele u 22. minutu, kada se Jakub Silvestr loše snašao u kontri "dva na jedan", dozvolivši Isahu da mu oduzme loptu.

Beograđani su dugo imali samo jedan šut u okvir gola - odličan pokušaj Dejana Milovanovića iz slobodnog udarca u 20. minutu, koji je Putnocki izvadio iz samih rašlji.

Mogla je Zvezda do izjednačenja u posljednjim sekundama, kada je lopta poslije niza odbitaka stigla do Ognjena Koromana, a on sa 13-14 metara tukao "iz prve". Putnocki je refleksno intervenisao i sproveo taj šut u korner.

Pomenuto "bunarenje" moglo je da urodi plodom u 53. minutu, kada je Ninkov centrirao, a lopta došla do Trifunovića. Međutim, njegov udarac glavom bio je slab i neprecizan. Rekosmo već, čovjek nije centarfor...

Četiri minuta kasnije uslijedilo je laktanje Dosudila i Duška Tošića prilikom izvođenja kornera, a poslije "frke" koja je uslijedila, crveni kartoni Dosudilu i Đorđeviću.

I dok je domaći fudbaler mirno i brzo napustio teren, Đorđević je pokušao da objasni da nije on bio u duelu sa robustnim Slovakom. Zaista nije, ali kada se ohladi i pogleda snimak, uvidjeće da je u naknadnom koškanju igrao jednu od glavnih uloga...

Pokazalo se da je izlazak Dosudila više naškodio Slovanu, nego Đorđevićev Zvezdi. Crveno-bijeli su potpuno preuzeli inicijativu, a do tada praktično nepogrešiva odbrana domaćih postala je nesigurnija.


Trifunović je u 62. minutu konačno zatresao mrežu, na dodavanje Kadua, ali je bio u ofsajdu.

Ipak, terenska nadmoć morala je jednom da se isplati. Kadu je uposlen na oko 25 metara, krenuo je naprijed pored pasivnih čuvara, a onda prebacio loptu sa desne na levicu. Pogodio je unutrašnji dio stative, a onda i mrežu - 1:1!

Slovan je do kraja pokušavao iz kontranapada, uglavnom preko Bagajoka, koje su Tošić i Vilotić zaustavljali srčanim intervencijama, dok ulasci Subašića i Jevtića nisu Zvezdine atake učinili opasnijim.

Jedan mlak udarac Subašića i pomenuta gužva poslije greške Putnockog, a zatim i posljednji zvižduk Stombergsona za razočaranje svih Zvezdaša, uključujući više od 2.000 glasnih Delija na licu mjesta.

Slovan - Crvena zvezda 1:1 (1:0)

BRATISLAVA. STADION: Pasjenki. GLEDALACA: 11.000. SUDIJA: Markus Stombergson (Švedska).

STRIJELCI: Đorđević (2'ag) - Kadu (73').

ŽUTI KARTONI: Grendel, Božić, Silvestr, Had, Kiš - Milovanović, Isah. CRVENI KARTONI: Dosudil - Đorđević.

SLOVAN:
Putnocki - Janošik, Dosudil, Salata, Had - Božić (od 89' Kolčak), Guede - Bagajoko, Grendel (od 68' Kiš), Ivana (od 76' Kuzma) - Silvestr.

CRVENA ZVEZDA:
Stamenković - Ninkov, Đorđević, Vilotić, Tošić - Milovanović (od 81' Subašić), Kadu, Isah, Koroman (od 88' Jevtić) - Vešović (od 62' Jeremić) - Trifunović.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC