• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihodi evropskog tržišta porasli za 11 posto

Autori mondo.ba Autori Anadolija

U saopštenju Dilojta navodi se kako engleska Premijer liga i dalje predvodi listu, dok se Španija i Njemačka takmiče za drugo mjesto.

Prema 28. godišnjem pregledu finansija u fudbalu, prihodi evropskog fudbalskog tržišta narasli su za 11 posto na iznos od 28 milijardi evra. Do porasta je došlo zbog "pet velikih" evropskih liga, čiji su zajednički prihodi narasli za šest posto u sezoni 2017/2018., ali i zbog Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Dilojtov segment sportskih djelatnosti, segment međunarodne kompanije koja se bavi finansijskim savjetovanjem, saopštio je kako su uprkos porastu prihoda, sveukupni poslovni rezultati "pet velikih" evropskih liga pali u sezoni 2017/2018 jer su izdvajanja za plate sustigla znatan porast prihoda od televizijskih prava u Engleskoj i Španiji za sezonu 2016/2017.

Dobit iz redovnog poslovanja Bundeslige i Serije A narasla je za devet, odnosno osam posto.

Den Džons, partner i voditelj u Dilojtovom segmentu sportskih djelatnosti izjavio je da "ako zanemarimo ciklički učinak finala evropskih i svjetskih prvenstava u kojima učestvuju nacionalne reprezentacije, svjedočili smo porastu prihoda u svih 18 godina za koje smo izračunavali veličinu evropskog fudbalskog tržišta. S obzirom na to da su fudbalske utakmice uživo jedna od najtraženijih vrsta zabave za gledaocee i televizijske kuće, kao i jedna od najzastupljenijih tema na društvenim mrežama, očekujemo nastavak rasta prihoda".

 U saopštenju Dilojta navodi se kako engleska Premijer liga i dalje vodi, a Španija i Njemačka takmiče se za drugo mjesto. Njemačka je prestigla Španiju nakon početka novog četvorogodišnjeg ciklusa ugovora o televizijskim pravima.

"Očekujemo da će Njemačka zadržati svoju poziciju druge najveće lige s obzirom na prihode i u sljedećem izdanju pregleda, dok će joj La Liga možda ponovo preoteti mjesto u sezoni 2019/2020”, saopšteno je.

Premijer liga održala je svoju znatnu prednost pred svojom najoštrijom konkurencijom u sezoni 2017/2018, ostvarivši sveukupno 5,4 milijardi evra prihoda, što je porast u odnosu na sezonu 2016/2017, kada je ostvarila 5,3 milijardi evra prihoda.

Kada je riječ o prihodima, engleska je najbogatija liga, 72 posto veća od njemačke Bundeslige. Međutim, njen omjer plata/prihoda pogoršao se u sezoni 2017/2018 na 59 posto, nastavljeno na povećanje izdvajanja za plate za 15 posto.

Početak novog ciklusa ugovora o TV pravima njemačke Bundeslige doveo je do povećanja prihoda od 290 miliona evra te je time ona smijenila špansku La Ligu kao drugu najbogatiju ligu na svijetu, navodi se u saopštenju Dilojta.

 Prihodi klubova u La Ligi prvi su put probili granicu od tri milijarde evra nakon novog rasta od sedam posto. Porast je dijelom rezultat trećeg uzastopnog trijumfa Real Madrida u Ligi šampiona u sezoni 2017/2018. U kombinaciji sa Barseloninim komercijalnim rastom, koji obuhvata novi četvorogodišnji sponzorski ugovor s markom Rakuten, dva najveća kluba španskog fudbala zauzela su prva dva mjesta u Dilojtovoj Finansijskoj fudbalskoj ligi u 2019.

Italijanska Serija A i dalje je teško pratila rast prihoda u Engleskoj, Njemačkoj i Španiji. Iako je prihod narastao za osam posto (na iznos od 2,2 milijarde evra), to nije bilo dovoljno za smanjenje inače sve većeg jaza. Povećanje troškova plata odvijalo se sporije nego u ostalim ligama, što je dovelo do najnižeg omjera plata/prihoda (66 posto) od sezone 2005/2006. Uprkos tome, Juventusova kupovina Kristijana Ronalda i drugi transferi u ljeto 2018. vrlo će vjerovatno dovesti do povećanja plata u sezoni 2018/2019.

Najbolja francuska liga, Liga 1, i dalje ima najmanje prihode u poređenju sa ostalim ligama iz liga "petice" (1,7 milijardi evra). Pad prihoda od TV prava i sponzorstva neutrališe porast prihoda od utakmica i drugih komercijalnih prihoda. Liga 1 mora da sačeka sezonu 2020/2021. kako bi ostvarila znatna povećanja prihoda od televizijskih prava, kada će se vrijednost TV prava povećati za više od 55 posto na otprilike 1,2 milijarde evra po sezoni, što je više od trenutne vrijednosti TV prava Serije A (1 milijarda evra) i slično naknadama za TV prava na domaće prenose koja se trenutno plaćaju La Ligi.

Lige van "petice"

Među ligama koje ne pripadaju među "pet velikih" evropskih fudbalskih liga, ruska Premijer liga (prihod od 813 miliona evra) prestigla je tursku Super Ligu (prihod od 731 miliona) i tako zauzela šesto mjesto na tablici liga s najvećim ostvarenim prihodima u Evropi zbog novog ugovora o TV pravima te povećanih prihoda od utakmica zbog poboljšanja infastrukture vazano za Svjetsko prvenstvo 2018.”, navodi se u saopštenju.

Sem Bur, viši menadžer u Dijojtovom segmentu sportskih djelatnosti dodao je da je "Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji donijelo direktna i indirektna povećanja prihoda na evropskom fudbalskom tržištu. To je rezultiralo porastom zbog učinka koji FIFA, UEFA i nacionalni savezi imaju na veličinu evropskog tržišta i to za 75 posto, sa 2,4 milijarde evra u sezoni 2016/2017 na 4,2 milijarde evra u sezoni 2017/2018.”

Očekuje se da će učinak novog ugovora o televizijskim pravima turskoj ligi Super Ligi omogućiti novo zauzimanje šestog mjesta na tabeli liga s najvećim ostvarenim prihodima u Evropi u godišnjem pregledu finansija u fudbalu za 2020.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC