• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kladioničarska mafija namjestila osam mečeva Premijer lige BiH

Uvidom u dokumente njemačkih istražnih organa "Dojče Vele" saznaje na koje se utakmice sumnja da su bile namještene.

 Kladioničarska mafija namjestila osam mečeva  Premijer lige BiH Izvor: MONDO

Na listi se nalazi desetak mečeva bosansko-hercegovačkih timova prenosi "Dojče Vele",a istraga se vodi i oko nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

U Bosni i Hercegovini Državno tužilaštvo  iz Bohuma istražuje osam utakmica. Po informacijama kojima raspolaže "Dojče Vele", ilegalni dogovor oko konačnog rezultata postignut je  u susretu  između  Travnika i Slavije iz Istočnog Sarajeva (3:0) u avgustu  2009., stoji u dokumentima njemačkih pravnih organa. Sumnja se da su dva visokorangirana klupska operativca  i nekoliko igrača Travnika umiješani u manipulaciju.

Na listi njemačkih organa nalazi se i utakmica između Travnika i  Zrinjskog (3:3), takođe iz avgusta  2009. U organizaciju namještaljke su po sadašnjim saznanjima i u ovom slučaju bila umiješana dva (već spomenuta) klupska čelnika i nekoliko igrača Travnika. Po saznanjima Državnog tužilaštva iz Bohuma bio je podmićen i sudija  navedene utakmice. Travnik je trebao pobijediti u utakmici. U oba slučaja se kao glavni osumnjičenik za organizaciju manipulacije navodi privedenog Antu Š.

Duga lista istražnih organa

Sumnja se da nisu namještane samo utakmice Premijer lige BiH. Državno tužilaštvo  iz Bohuma vodi istragu i oko nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Evropsku ligu (bivši Kup UEFA) u kojima su proteklih sezona sudjelovali timovi iz BiH. Po saznanjima njemačkih istražitelja namještanje rezultata je bilo planirano i u susretu Širokog Brijega protiv Banantsa iz Jerevana (0:1) u oktobru  2009., a dvije ekipe i sudija  trebali su dobiti ukupno 50.000 evra. Državno tužilaštvo  iz Bohuma još ne zna je li novac zaista  bio isplaćen ili ne.

Istražuju se i okolnosti utakmice Slavija – Aalborg  (3:1) iz avgusta 2009. Istraga je pokazala da je uhapšeni Marijo C. sarajevskoj ekipi najvjerojatnije platio 50.000 evra. Obzirom da je Slavija pobijedila u ovom meču, njemački pravni organi pretpostavljaju da je manipulacija možda bila „otkazana“. No, kako saznaje "Dojče Vele", u kladionicama su mafijaši ipak uplatili određenu svotu na poraz sarajevske ekipe.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC