• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan je u Ligi šampiona!

Crno-bijeli su drugi put u Ligi šampiona, ponovo poslije penala. Pobijedili su Anderleht 3:2 boljim izvođenjem penala. U regularnom toku bilo je 2:2.

 Partizan je u Ligi šampiona! Izvor: MONDO

Partizan će drugi put u istoriji igrati u Ligi šampiona. Kao i prije sedam godina u Njukaslu i u utorak uveče je u Briselu do ostvarenja sna stigao poslije penala.

U regularnom toku revanša plej-ofa za Ligu šampiona u Briselu, između Anderlehta i Partizana, bilo je 2:2, baš kao i u prvom meču u Beogradu.

U Njukaslu je 2003. kuglica na penal-ruletu stala na polje Partizana, dve godine kasnije je Fortuna bila naklonjena Artmediji, a 2010. treća je bila sreća za beogradske crno-bijele - poslije serije jedanaesteraca 3:2 za Partizan.

Trojica prvotimaca Anderlehta, Argentinci Suarez i Bilja, zaključno sa najboljim igračem ekipe Busufom, tukli su preko gola. Promašaj Marokanca označio je početak slavlja za trenera Aleksandra Stanojevića, njegove saradnike, igrače i oko 800 navijača.

Golman Proto zaustavio je udarce Krstajića i Davidova.

PRVA SERIJA: Kleo 0:1, Suarez promašio

DRUGA SERIJA
: Krstajić promašio, Bilja promašio

TREĆA SERIJA: Petrović 0:2, Žile 1:2

ČETVRTA SERIJA: Davidov promašio, Ležer 2:2

PETA SERIJA:
Stanković 2:3, Busufa promašio.

A vodio je Partizan 2:0 i došao u predvorje raja poslije sedmog i osmog ovosezonskog gola Klea u Evropi, u 15. i 53. minutu. Međutim, Anderleht je "na brzinu", za samo sedam minuta, pogocima Lukakua (64) i Žilea (71) stigao do izjednačenja.

Šampion Belgije dobio je samopouzdanje i krila, navalio je ka golu gostiju i bio bliži pobjedi. Ali, crno-bijeli su odoljeli. Bili su odvažni i pametni i domogli se penala. A onda...

Uspjeh Partizana dobija na težini kada se zna da Stanojević nije mogao da računa na Moreiru (nije bio ni na klupi), a od 19. minuta i bez Saše Ilića, koji je povrijedio skočni zglob.

Pa iako je djelovalo da kod crno-bijelih nema ko da zadrži loptu, da organizuje napad, nedostatak kreativnosti fudbaleri Partizana nadomjestili su "velikim srcem", borbom do posljednjeg daha, trkom do posljednjeg atoma snage.

Zasluženo!

Ivan Stevanović i Marko Jovanović neće igrati za srpskog šampiona u prvom kolu Lige šampiona, jer su u Briselu dobili druge žute kartone.

I još nešto - kada je Partizan 2003. na Sen Džejms Parku ušao u Ligu šampiona, sa "malih ekrana" uveo ga je komentator RTS, Predrag Strajnić čuvenom rečenicom: "Ajmo, Milivoje". Strajnić je i sada bio uz gledaoce u Srbiji i "izmalerisao" Busufu...

IZ MINUTA U MINUT

6. Partizan je izveo drugi korner, Kleo je glavom spustio loptu na sedam-osam metara, tukao je Krstajić, ali direktno u Protoa. Petrović je zatim startovao na golmana Anderlehta, a sudija Tompson mu je pokazao žuti karton.

15. Iliev je izveo korner sa lijeve strane (treći za Partizan), Kleo je pobjegao čuvaru i glavom poslao loptu u mrežu - 0:1. To je Brazilcu sedmi gol na šest evropskih utakmica.

19. Saša Ilić se povrijedio i morao da napusti teren. Umjesto njega, u igru je ušao Aleksandar Davidov.

21. Busufa je šutirao sa 20-ak metara, "žabica" je odskočila pred Radišom Ilićem, kome je lopta prošla kroz naručje i otkotrljala se u korner.

24. "Požutio" je i Kujate, zbog simuliranja prekršaja na sredini terena.

29. Bilja je oprobao udarac sa 25 metara, ali je bio neprecizan.

32. I Polak je šutirao sa distance... Radiša Ilić je bio dobro postavljen i lako je ukrotio loptu.

36. Suarez je po desnoj strani ušao u šesnaesterac Partizana, "okrenuo" Lazevskog, ali je šutirao slabo i pored gola.

41. Ponovo je "zategao" Polak iz daljine, a čuvar mreže Partizana je ispratio let lopte i uhvatio je.

45. Stevanović je u skok duelu laktom udario Polaka i dobio žuti karton. Lijevom beku Partizana je to druga opomena u tekućem ciklusu i nema pravo igranja u narednom meču.

Slobodan udarac izveo je Busufa, pogodio "živi zid" i lopta je otišla visoko preko gola.

48. Marko Jovanović će, kao i Stevanović, morati da pauzira u sljedećoj utakmici, jer je dobio žuti karton u Briselu.

50. "Požutio" je i Davidov.

53. Konačno su crno-bijeli uspjeli da predahnu poslije juriša domaćina na startu drugog poluvremena. Zadržali su loptu na protivničkoj polovini, Tomić se izborio i za korner. On je izveden, akcija Partizana je nastavljena i kada se učinilo da će Belgijanci izbaciti goste sa svoje polovine, Davidov je sa desnog krila centrirao, defanzivac Anderlehta je skočio i samo zakačio loptu, ali ona je došla do usamljenog Klea na "drugoj stativi". Brazilac se namjestio i plasirao loptu ispod istrčalog Protoa, a ona je odskakutala u mrežu - 0:2.

57. Radiša Ilić je u skoku nesigurno intervenisao, lopta je pogodila u leđa Kujatea, ali je otišla pored gola.

60. Trener Anderlehta Ariel Jakobs izvršio je prvu izmjenu, umjesto Kujatea, uveo je Ležera, igrača sa ofanzivnijim svojstvima.

64. Dugo je lopta letjela ka kaznenom prostoru Partizana, Lukaku je ostao sam na šest metara od gola, "kresnuo" je glavom, ona je odskočila pred Ilićem i završila mu iza leđa - 1:2.


65. I Krstajić se našao u bilježnici Tompsona.

65. Najbolju priliku na utakmici propustio je Iliev. Napadač Partizana je sa pet-šest metara iz voleja tukao direktno u Protoa. Tome je prethodio centaršut Tomića, na koji je glavom odreagovao Kleo i uposlio Ilieva.

68. Lukak je promašio loptu kada se našao na dva-tri metra od gola crno-belih.

70. Još jedna kontra Partizana... Davidov je uputio udarac, Mazuh se bacio i intervenisao glavom. Svima na stadionu je zastao dah, činilo se da lopta ide ka golu, ali je Anderleht imao više sreće nego kada je Lesjak u Beogradu postigao autogol.

71. Poslije samo sedam miunuta otkako su prepolovili prednost Partizana, igrači Anderlehta su izjednačili. Strijelac je, kao i u prvom meču, bio desni bek Žile. Odapeo je loptu sa više od 20 metara iskosa sa desne strane, a parabola je završila u suprotnom uglu Radiše Ilića.

74. Skoro 27.000 navijača na stadionu Konstant Vanden Štok našlo se u delirijumu kada je Lukaku iz neposredne blizine ponovo zatresao gostujuću mrežu. Ali, sudije su reagovale i pokazale da se mladi napadač našao u ofsajdu. Lukaku je zbog skidanja dresa prilikom radovanja dobio žuti karton.

81. Lukaku je tukao, Ilić se izvio i jedva loptu izbacio u korner.

82. Stanojević je izvršio rokadu - defanzivca Stankovića poslao je "u vatru" umjesto ofanzivnog veziste Tomića.

88. Lopta je došla do Juhaša, u gotovo idealnoj poziciji, na šest metara od gola Radiše Ilića, koji je ostao na liniji. Međutim, Čeh je promašio.

92. I u produžetku se nastavila ofanziva domaćina.

Prvo Busufa, a nedugo zatim i Lukaku krenuli su sami ka Radiši Iliću, ali je Marokanac loše zahvatio loptu, a ispred mladog napadača porijeklom iz Konga intervenisao je Marko Jovanović.

95. Ilić je zaustavio Ležera koji je imao zicer, ali kada su se već začuli uzdasi, dosuđen je ofsajd.

98. Umesto da uhvati loptu, Ilić je boksovao, ona je došla do Ležera, ali je golman Partizana zaustavio njegov "otvoren" šut.

99. Konačno prilika za Beograđane. Iliev je pobjegao odbrani domaćina, ali je otišao previše iskosa, pa je njegov udarac ukrotio Proto.

101. Bogunović je ušao umjesto Ilieva.

107. Žuti karton i za Klea.

109. Opet su se uzalud radovali navijači Anderlehta, jer je Polakov šut glavom zatresao spoljnji dio mreže.

116. Lukaku je ostao sam blizu gola Partizana, ali je otišao previše iskosa ulijevo i loše odreagovao.

118. Stevanović je centrirao, a lopta je za malo prohujala pored rogla fola Protoa.

Trener crno-bijelih Aleksandar Stanojević, kako se i očekivalo, nije mogao da računa na povrijeđenog Moreiru, koji nije ni na klupi. Mladi stručnjak je najavio da će umjesto njega na teren poslati Milana Smiljanića i to je ispoštovao - to je ujedno i jedina izmjena u odnosu na sastav iz prvog meča.

I strateg šampiona Belgije, Ariel Jakobs, načinio je jednu promjenu - umjesto Lesjaka igra Bilja.

Prvak Srbije ima podršku od oko 800 navijača na stadionu Konstant Vanden Štok, na kome je 27.000 gledalaca.

Liga šampiona čeka na Partizan sedam godina, a na Anderleht četiri.

Beogradski crno-bijeli su samo jednom bili članovi evropskog krem društva, u sezoni 2003/04, a "kraljevski klub" iz Brisela čak osam puta, od čega je u periodu od 2000/01 do 2006/07 samo jednom "preskočio" Ligu šampiona. Ali, nijednom nije stigao do druge faze takmičenja.

Pravdu na stadionu Konstant Vanden Štok dijeli Škot, Kreg Aleksander Tompson, koji crno-bijelima nije ostao u lijepom sjećanju. Prije dve godine sudio im je prvi meč, takođe posljednje runde kvalifikacija za Ligu šampiona, protiv Fenerbahčea (2:2).

Anderleht - Partizan 2:2 (0:1), penalima 2:3

STADION: Konstant Vanden Štok. GLEDALACA: 27.000. SUDIJA: Kreg Aleksander Tompson (Škotska). ŽUTI KARTONI: Kujate, Lukaku, Dešaht (Anderleht), Petrović, Stevanović, Marko Jovanović, Davidov, Krstajić, Kleo (Partizan).

ANDERLEHT: Proto - Žile, Juhaš, Mazuh, Dešaht - Suarez, Bilja, Kujate (od 60. Ležer), Polak, Suarez - Busufa - Lukaku.

PARTIZAN
:Radiša Ilić - Stevanović, Marko Jovanović, Krstajić, Lazevski - Tomić (od 82. Stanković), Petrović, Smiljanić, Saša Ilić (od 19. Davidov) - Iliev (od 101. Bogunović), Kleo.

(MONDO, foto AP/Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC