• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP (kval): Silna Engleska, slavili Hrvati i “đetići”

Španija i Holandija bez problema protiv nejakih protivnika, Engleska silna na Vembliju...

 EP (kval): Silna Engleska, slavili Hrvati i “đetići” Izvor: MONDO

Grupa A

Gus Hidink je na najbolji način počeo novi posao na klupi Turske. Ubjedljivom pobjedom! Kazahstanom je u Astani poražen sa 0:3 (0:2).

Prvi gol postigao je Arda Turan u 24. minutu, a nešto manje od 120 sekundi kasnije i Hamit Altintop se upisao u strijelce. Sve je bilo riješeno u 75. minutu kada je Mihat Kaveči postavio konačan rezultat.

Nijemci su, reklo bi se, rutinski odradili svoj zadatak u Briselu. "Panceri" su postigli samo jedan gol, dovoljan da takmičenje započnu sa tri boda. Miroslav Klose nastavio je u dresu reprezentacije da teroriše protivničke golmane.

Grupa B

Republika Irska se dugo mučila u Jermeniji, ali je zahvaljujući "vezisti" Birmingema Kitiju Fehiju 14 minuta prije kraja stigla do gola i prve pobjede u kvalifikacijama.

Rusija nije briljirala u prvoj utakmici, ali je i pored toga lako izašla na kraj u gostima sa slabašnom Andorom - 2:0. "Zbornaja" je prve bodove upisala zahvaljujući dvostrukom strijelcu Pavelu Pogrebnjaku (14. i 64. minut).

Slovačka je u Bratislavi jedva pobijedila Makedoniju sa 1:0. Tek u posljednjim trenucima meča Filip Hološko uspio je prevari golmana Makedonije Edina Nuredinovskog. Za Makedonce igrao je od 73. minuta bek Partizana Aleksandar Lazevski, dok je fudbaler Vojvodine Mario Đurovski meč presjedeo na klupi.

Grupa D

Luksemburg nije bio dostojan rival Bosni i Herecegovini. Džeko i drugovi su za samo 20 minuta riješili pitanje pobjednika i ostatak meča odigrali u laganom ritmu. Bosna je pobijedila sa 3:0. Strijelci su bili Senijad Ibričić, Miralem Pjanić i Edin Džeko (6, 12. i 16. minut).

Rumuni su nastavili niz loših partija. Na početku kvalifikacija odigrali su kod kuće samo 1:1 sa Albanijom. Kada je Bogdan Stanku u 80. minutu savladao Arijana Bekaja izgledalo je da će Rumunija ipak stići do sva tri boda. Da ne bude tako pobrinuo se Đerđ Muzaka tri minuta prije kraja.

Francuskoj izgleda da nema pomoći. "Trikolori" su se poslije svih previranja u fudbalskoj organizaciji nakon debakla na Mundijalu ponovo obrukali. Ovaj put usred Pariza i to u meču sa Bjelorusijom. Sergej Kisljak tek što je ušao u igru postiže gol za veliku pobjedu svoje selekcije. Igrao se 86. minut.

Grupa E

Moladavija je pobijedila Finsku sa 2:0. Skandinavci su još u prvom poluvremenu ostali bez isključenog Samija Hipije (36. minut), tako da je domaćinu u nastavku meča znatno bio olakšan posao. Pobjedu Moldaviji doneli su Aleksandru Suvorov i Anatolij Doroš, golovima u 69. i 74. minutu.

Švedska je istim rezultatom pobijedila Mađarsku, koja će po svemu sudeći ponovo imati velikih problema da se konačno dokopa završnice nekog značajnog turnira. Posljednji put Mađarska je bila učesnik jednog velikog takmičenja 1986. na Mundijalu u Meksiku, a u završnici Evropskog prvenstva bili su davne 1972. u Belgiji.

Oba gola za Šveđane postigao je u drugom poluvremenu Pontus Vernblum.

Holandija je protiv San Marina imala lakši trening koji je završen ubjedljivom pobjedom - 5:0. Dirk Kajt je načeo domaću reprezentaciju iz penala u 16. minutu, a onda se raspucao Klas Jan Huntelar sa tri het-trikom. U nastavku ušao je i Rud van Nistelroj i golom u finišu samo potvrdio da je u velikoj formi.

Grupa F

Malo je bilo onih koji su poslije kraha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo vjerovali u Slavena Bilića. Ipak, vrh Hrvatskog fudbalskog saveza odlučio je da on ostane selektor i da pokuša "kockaste" da odvede na Euro 2012. Prvi korak bio je siguran. Hrvatska je u Rigi sa pola snage pobijedila Letoniju - 3:0 (2:0). Domaćini su popustili u finišu prvog poluvremena kada je Mladen Petrić pogodio za 1:0. Već na početku drugog dela Ivica Olić je otklonio sve dileme, da bi sudbinu Letonaca zapečatio Dario Srna.

Grčka nije uspjela da u Atini stigne do prve pobjede. Heleni su bili bliže porazu u duelu sa Gruzijom, ali ih je na kraju spasao Nikos Spiropulos u 72. minutu - 1:1. Gosti su "Karaiskakisu" dugo vodili, još od trećeg minuta kada je Aleksnadr Iašvili matirao Mihalisa Sifakisa.

Grupa G

I Crna Gora je na početku kvalifikacija zabilježila pobjedu. "Sokolovi" su u Podgorici pobijedili Vels sa 1:0. Meč je odlučio Mirko Vučinić u 30. minutu.

Englezi su se na "Vembliju" malo mučili sa Bugarima, da bi na kraju stigli do ubjedljive pobjede - 4:0. Iako je Džermejn Defo već u drugom minutu savladao Nikolaja Mihajlova, prednost "gordog Albiona" duplirana je tek poslije sat vremena igre. Strijelac je ponovo bio Defo. U posljednjih deset minuta izbarnici Fabija Kapela postigli su još dva gola. Prvo je 23-godišnji Adam Džonson iz Mančester sitija na svojoj trećoj utakmici za državni tim postigao prvi gol, da bi napadač Totenhema trećim pogotkom upotpunio sjajno veče.

Grupa H

Island je poveo, a Norveška pobijedila. "Vikinzi" su u Rejkjaviku slavili sa 2:1, ali su na odmor otišli sa zaostatkom. Hajdar Helguson bio je strijelac za domaći sastav, dok su prve bodove Norvežanima donijeli Bred Hangeland i Muhamed Abdelaue.

Grupa I

Litvanija i Škotska igrali su bez golova, dok su aktuelni svjetski prvaci bili ubjedljivi u Lihtenštajnu - 4:0. Fenando Tores je postigao dva, a David Vilja i David Silva po jedan pogodak za "crvenu furiju".

Parovi i rezultati prvog kola:

GRUPA A

Kazahstan - Turska 0:3 (0:2)
/Turan 24, Ham. Altintop 26, Kaveči 75/

Belgija - Nemačka 0:1 (0:0)
/Klose 51/

slobodni su Austrija i Azerbejdžan

GRUPA B

Jermenija - Republika Irska 0:1 (0:0)
/Fehi 76/

Andora - Rusija 0:2 (0:1)
/Pogrebnjak 14, 64 (pen)/

Slovačka - Makedonija 1:0 (0:0)
/Hološko 90+1/

GRUPA C

Farska Ostrva - Srbija 0:3 (0:2)
/Lazović 14, Stanković 18, Žigić 90+1/

Estonija - Italija 1:2 (1:0)
/Zenjov 31 - Kasano 60, Bonući 63/

Slovenija - Sjeverna Irska 0:1 (0:0)
/Evans 70/

Ranije odigrano: Estonija - Farska Ostrva 2:1

GRUPA D

Rumunija - Albanija 1:1 (0:0)
/Stanku 80 - Muzaka 87/

Luksemburg - BiH 0:3 (0:3)
/Ibričić 6, Pjanić 12, Džeko 16/

Francuska - Bjelorusija 0:1 (0:0)
/Kisljak 86/
GRUPA E

Moldavija - Finska 2:0 (0:0)
/Suvorov 69, Doroš 72/

Švedska - Mađarska 2:0 (0:0)
/Vernblum 51, 73/

San Marino - Holandija 0:5 (0:2)
/Kajt 16 (pen), Huntelar 38, 48, 67, Nistelroj 89/

GRUPA F

Letonija - Hrvatska 0:3 (0:1)
/Petrić 43, Olić 51, Srna 82/

Grčka - Gruzija 1:1 (0:1)
/Spiropulos 72 - Iašvili 3/

Izrael - Malta u četvrtak 3:1

GRUPA G

Crna Gora - Vels 1:0 (1:0)
/Vučinić 30/

Engleska - Bugarska 4:0 (1:0)
/Defo 2, 61, 86, A. Džonson 83/

slobodna je Švajcarska

GRUPA H

Island - Norveška 1:2 (1:0)
/Helguson 38 - Hangeland 59, Abdelaue 75/

Portugal - Kipar

slobodna je Danska

GRUPA I

Litvanija - Škotska 0:0

Lihtenštajn - Španija 0:4 (0:2)
/Tores 18, 54 Vilja 26, 62/

slobodna je Češka

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC