• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Portugalsko čudo: Nekad petoligaš, sad lider elite

Autori mondo.ba Autori Fena

Nakon šest kola na vrhu tabele portugalskog fudbalskog prvenstva iznenađujuće se nalazi bivši drugoligaš Famalikao s bodom više od velikana Benfike i Porta, dok je lisabonski Sporting tek sedmi.

 Famalikao nekad petoligaš danas lider elite Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Nakon šest kola na vrhu tabele portugalskog fudbalskog prvenstva iznenađujuće se nalazi bivši drugoligaš Famalikao s bodom više od velikana Benfike i Porta, dok je lisabonski Sporting tek sedmi.

Portugalska sportska javnost je šoku. Svi se pitaju kako je moguće da je klub koji je prije samo deset godina bio petoligaš, a u elitnom razredu portugalskog fudbala posljednji put je igrao prije 25 godina, u ovom trenutku vodeća ekipa Lige NOS, prenosi Hina.

Koja je njegova tajna? Odgovor se možda skriva u činjenici da je arhitekta ekipe najmoćniji menadžer na svijetu Horhe Mendes, a čekovna knjižica je u rukama izraelskog milijardera Idana Ofera.

"Čak ni u svojim najluđim snovima nikada nisam zamišljao da jednog dana možemo biti na vrhu ljestvice", kazao je Ramiro Karvaljo, koji već 40 godina prati klub.

Leteći uspon Famalikao je počeo u junu prošle godine kada je izraelski naftni magnat Idan Ofer prihvatio izazov koji mu je predložio njegov prijatelj Horhe Mendes.

Milijarder, vlasnik trećine Atletiko Madrida, odlučio je uložiti u klub iz industrijskog grada od 130.000 stanovnika, koji se nalazi tridesetak kilometara od Porta, i to u trenutku dok je bio na 14. mjestu druge lige. Prvo je kupio 51 posto dionica, a sada u rukama ima 85 posto dionica.

Godinu dana kasnije Famalikao je izborio povratak u elitu nakon 25 godina čekanja, a trenutno se nalazi i na prvom mjestu. Sve to s proračunom od 7.5 miliona evra, deset puta manje nego što, na primjer, ima Sporting iz Lisabona.

Samo su četiri igrača u trenutnom sastavu tamo bila i prošle godine, dok je ovoga ljeta u svlačionicu stiglo čak 18 novih imena. Mendes je na stadion Munisipal 22 de Žunjo Vilja Nova 'parkirao' niz svojih igrača.

Iz Benfike je na posudbu stigao napadač Dijogo Gonkalveš, iz Brage Fabio Martins koji je postigao

Ekipu vodi 48-godišnji Žoao Pedro Sousa, kojem je ovo prvi samostalni trenerski posao, a do sada je bio pomoćni trener u Evertonu, Halu, Votfordu, Olimpijakosu i Sportingu. Prema procjenama Transfermarkta, tržišna vrijednost ekipe skočila je s devet na 21 milion evra.

"Famalikao ima poseban odnos s Mendesom", potvrdio je generalni direktor kluba Migel Ribeiro u razgovoru za portugalski list Ekspreso.

Zanimljivo, Mendes je svoj projekat želio da započne u Rio Aveu, ali su ga u klubu odbili pa je sreću potražio u Famalikau.

"Svjesni smo Mendesove važnosti, bez njega Famalikao ne bi mogao privući sve ove igrače", smatra navijač Fransisko Fontao.

U posljednjem kolu Famalikao je u Lisabonu pobijedio Sporting rezultatom 1:2 i gotovo preko noći oko kluba se stvorila euforija. Međutim, trener Sousa želi čvrsto da ostane na zemlji.

"Uopšte ne razmišljamo o Evropi, cilj nam je zadržati prvoligaški status", poručio je.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC