• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan: Sad kukate, a nas kradu godinama!

Fudbalski klub Partizan podigao je svoj glas povodom optužbi na račun suđenja u prošlom večitom derbiju i komšije optužuje za dirigovanu kampanju!

 Partizan: Sad kukate, a nas kradu godinama!  Izvor: MONDO

Fudbalski klub Partizan oglasio se u petak povodom utakmice polufinala Kupa Srbije protiv Crvene zvezde i ocenio da se vodi "javna kampanja nezapamćena u istoriji srpskog fudbala" koja se "diriguje" iz komšiluka i izrazio nadu da će organi koji vode takmičenje odoleti pritiscima.

U saopštenju objavljenom na klupskom sajtu , uprava Partizana je podsetila da su u 62-godišnjoj istoriji "večitog derbija" crno-beli oštećeni "nebrojeno puta pogrešnim sudijskim odlukama", ali da "nikada nije bilo ni pomisli da se pokrene javna kampanja".

Crno-beli navode da je u sredu odigran "najuzbudljiviji i najkvalitetniji 'večiti derbi' u poslednje vreme u kome je trijumfovala ekipa koja je stvorila više povoljnih prilika i dominirala terenom u većem delu utakmice".

"Međutim, umesto da se u fudbalskoj javnosti govori o golovima, lepim potezima i greškama igrača, fokus je usmeren ka jednoj sudijskoj grešci koja je, navodno, odlučila ishod utakmice. Takav pristup utakmici dobio je razmere javne kampanje, nezapamćene u istoriji srpskog fudbala, koja se organizuje i diriguje iz redova našeg 'večitog rivala', a raspiruje se i podržava, na žalost, od dela srpskog sportskog novinarstva", ističe se u saopštenju..

Podsetivši da Partizanu u 34 poslednja "večita derbija" nije sviran penal (poslednji put to se dogodilo 18. marta 1995. godine), crno-beli primećuju i da za sve to vreme nijedan od medija u Srbiji izveštaje sa tih utakmica nije naslovljavao konstatacijom da je "Partizanu ukradena pobeda", iako je bilo brojnih povoda i razloga za tako nešto.

"Nećemo sezati u bližu ili dalju prošlost i podsećati na 'slučaj Šipka' i njemu slične, jer bi to zahtevalo objavljivanje obimne studije. Ukazaćemo na poslednju priliku kada smo se obratili javnosti povodom suđenja na 'večitim derbijima' 13. aprila 2007. godine kada je u utakmici koja je direktno odlučivala o konačnom ishodu šampionata (Crvena zvezda - Partizan 1:0, odigrana 11. aprila te godine) sudija Dejan Filipović ne u jednoj, već u šest situacija, grubo pogrešio na štetu Partizana. Isti sudija je, slučajno ili ne, drastično oštetio naš klub na utakmici tekućeg prvenstva sa Čukaričkim odigranoj na Stadionu "Partizan" i okončanoj rezultatom 1:1", ističe se u saopštenju.

Partizan navodi da je "drastično oštećen" i na prethodnom "večitom derbiju" na stadionu Crvene zvezde (tada je bilo 4:1 za Zvezdu).

"Glavni sudija je, kod rezultata 2:1, propustio da isključi igrača Crvene zvezde Dušana Bastu) koji je, kao poslednji igrač odbrane, namerno prekršajem zaustavio Lamijna Dijaru. Izjednačujući pogodak naš 'večiti rival' postigao je nakon akcije u kojoj nije sankcionisano igranje rukom njihovog igrača Ibrahima Gaja. Zbog istovetnog igranja rukom našeg igrača Darka Maletića na nedavno odigranoj prvenstvenoj utakmici našeg kluba sa Vojvodinom dosuđen je u korist rivala slobodan udarac nakon kojeg je Vojvodina postigla izjednačujući pogodak. Može li se navesti drastičniji primer nejednake primene pravila fudbalske igre na štetu jednog kluba, u ovom slučaju FK Partizan? Olakom i prestrogom dodelom žutih i crvenih kartona na pomenutoj utakmici sa Vojvodinom naš klub je znatno oslabljen nastupio na polufinalnoj utakmici Kupa Srbije", taksativno navode crno-beli.

U saopštenju se za "sve one kratkog pamćenja", podseća i na to da Crvena zvezda ne bi ni igrala u polufinalu Kupa da je "bilio objektivnog i pravičnog suđenja". Naime, u utakmici četvrtfinala Kupa sa Čukaričkim, klub sa banovog brda je drastično oštećen (poništen regularan gol), što se u sportskoj javnosti nije previše komentarisalo, niti se kvalifikovalo kao 'krađa pobede'", primećuje uprava Partizana.

Uprava Partizana takođe primećuje da je pomoćni sudija na derbiju u sredu Bogdan Milisavljević pogrešio u prvom poluvremenu utakmice kada je u 30. minutu pokazao ofsajd poziciju Lamina Dijare, iako ofsajd nije postojao. Takođe, u nastavku akcije Nenad Tomović je rukama oborio Dijaru kao poslednji igrač Zvezdine odbrane što se kažnjava crvenim kartonom.

"Dakle, prva greška tog pomoćnog sudije na utakmici učinjena je na štetu Partizana i da nje nije bilo sasvim sigurno ne bi ni došlo do situacije u kojoj se dogodila greška na štetu Crvene zvezde", navode u Partizanu.

U saopštenju se ističe da "kreatore javne kampanje" ne zanima objektivna analiza i nepristrasno sagledavanje činjenica.

"Uvrede i pretnje upućene od strane pojedinaca sa klupe za rezervne igrače sudijama, protivničkim igračima i trenerima od samog početka utakmice, nepropisno prisustvo u restriktivnoj zoni terena igrača koji nemaju pravo nastupa i njihovo vređanje i provociranje protivničkih igrača, pretnje i pritisak na sudije u poluvremenu utakmice, lavina uvreda, pretnji i kleveta nakon utakmice od strane zvanih i nezvanih, stručnih i nestručnih, ukazuje na jedan model ponašanja koji pokušava silom da se nametne kao vladajući u srpskom fudbalu. Cilj takvog ponašanja je atmosfera u kojoj trofeje ne osvaja kvalitetnija ekipa, već klub koji kod sudija, protivnika i takmičarskih organa stvara osećanje straha i nesigurnosti", ističe klub iz Humske.


U nadi da će organi zaduženi ta vođenje takmičenja odoleti pritiscima, Partizan od njih traži i da
obezbede regularan završetak takmičenja u kojem će poredak na tabeli biti isključiva posledica kvaliteta prvoligaških ekipa.

Takođe, navijači Partizana su pozvani da "ne podlegnu strastima koje se planski raspiruju" i da do kraja prvenstva sportski podrže klub.

U znak zahvalnosti navijačima za dosadašnju podršku, uprava Partizana odlučila je da do kraja prvenstva ulaz na stadion Partizana bude besplatan.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC