• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hleb o "65 odsto karijeri": U Barsi sam bio budala, nije Gvardiola kriv

Bjelorus Aleksander Hleb govorio o svom učitelju Arsenu Vengeru, zašto nije uspio u Barseloni, ko ga je oduševljavao na treninzima i kako je odbio Žozea Murinja.

 Aleksander Hleb karijera - Pep Gvardiola Arsen Venger Barselona Arsenal Izvor: MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE

Poslije 22 godine karijere Aleksander Hleb odlučio je da okači kopačke o klin.

Prije par dana saopštio je da završava karijeru, o kojoj je snimljen i dokumentarac, upravo u vrijeme kada je Bjelorus rekao da je kraj.

Možda će vas zanimati

 Prvo se bavio plivanjem i gimnastikom, a onda počeo da trenira fudbal u Dinamo iz Minska, odakle je otišao u BATE Borisov i tu kreće da gradi vrlo uspješnu karijeru.

Ona ga je vodila od Štutgarta, preko Londona do Barselone, a igrao je i u Rusiji i Turskoj, te se nekoliko puta vraćao u uslovno rečeno "matični" BATE.

"Umoran sam. Moje tijelo više ne može da se oporavlja kao ranije. Ali već mi nedostaje fudbal, kada god ga vidim na TV-u", rekao je Hleb.

Sa 16 godina zaigrao je u Dinamu iz Minska, Evropu je okusio već u BATE-u, a onda je prešao u Štutgart gdje je odlično sarađivao sa Feliksom Magatom.

"Igranje u Bundesligi je uvijek bio moj san", objašnjava Hleb zašto je izabrao Štutgart.

U dokumentarcu njegov agent otkriva da je Hleb tada imao i ponudu Real Madrida, ali se odlučio za Arsenal koji je vodio Arsen Venger. Hleb očigledno ne žali zbog ove odluke.

"Arsenal je bio najljepši period mog života. Rad sa Vengerom je najbolja stvar koja je mogla da mi se desi. Svakog igrača je cijenio i podržavao na poseban način i brinuo o nama. Iz svakog igrača izvlačio je ono najbolje".

Sa Arsenalom nije ništa osvojio, ali je stekao bliske prijatelje. Sesk Fabregas, Tomaš Rosicki, Matju Flamini i on činili su kvartet koji su ostali u timo zvali "Spajs bojs".

"Sesk je i dalje moj veliki prijatelj i u kontaktu smo. On voli fudbal kao i ja i srećan je u Monaku", rekao je Hleb.

Izvor: Richard Heathcote/Getty Images Europe

Za Hleba kaže da je imao najveći uticaj na njegovu karijeru i zbog toga mu je bilo teško da napusti Arsenalode u Barselonu. Venger ga je pokušao ubijediti da ostane, ali je Hleb otišao na Kamp Nou, a francuski stručnjak smatra da mu je to bila najveća greška jer u Barseloni nije ostvario svoj potencijal.

"To je u potpunosti moja greška, a ne Gvardiolina. On je učinio sve da se adaptiram na sredinu i tim i da naučim jezik".

Ispostaviće se da su i lični problemi, razvod sa prvom ženom uticali na neuspjeh u Barseloni, iako je Gvardiola ima velike planove sa njim, odnosno triom Mesi – Anri – Hleb.

"Bio sam budala. Ekipa je bila jako dobra. Sada žalim što nisam naučio španski.  Gvardiola je sjajan trener, ali istina je i da je tek počeo trenersku karijeru, a  htio je uspjeh odmah. A kada 11 igrača igra dobro, onda ne želiš ništa da mijenjaš", otkrio je Hleb zašto se nije naigrao.

Sa Barselonom je osvojio duplu krunu i Ligu šampiona, ali nakon finala protiv Mančester junajteda u kojem se nije ni pojavio bilo je jasno da nema šta više da traži na Kamp Nou.

Ipak, Hleb nosi lijepe uspomene na igranje i treniranje sa igračima poput Mesija, Inijeste i Ćavija.

"Trening s njima je nevjerovatan, to je kosmos. Ponekad sam u pola treninga stao i gledao Ćavija. On nikada nije griješio. Kako je to moguće?"

Hleb je otkrio da ga je nakon Barselone zvao lično Žoze Murinjo da dođe u Inter, ali je već pristao da ide u Štutgart. Te sezone Inter je osvojio Ligu šampiona.

Nakon toga njegova karijera više nije bila tako blistava. Otišao je u Štutgart potom lutao u Njemačkoj, Engleskoj, Turskoj, Rusiji i na kraju završio u bjeloruskom Ispoku.

Za svoju karijeru kaže da je bila 65 odsto uspješna.

"Bilo je sjajno. Napravio sam par grešaka, ali iz svakog kluba nosim lijepe uspomene. Barselona je bila najbolji tim na svijetu, a u Arsenalu sam bio jako srećan. Ali moja najveća neispunjena želja je da igram na velikom takmičenju sa reprezentacijom Bjelorusije. Predstavljati svoju zemlju na Evrospkom prvenstvu ili Mundijalu je velika čast", rekao je Hleb.

Na samom krjau govorio je o onome neizbježnom, onom što je zaustavilo fudbal na cijeloj planeti.

"Najvažnija stvar sada je naći vakcinu za koronavirus i da se sve vrati u normalu", istakao je Hleb.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC