• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obavezni pregledi srca za svakog fudbalera

UEFA želi da svaki profesionalni fudbaler obavi detaljne kardiološke preglede pre starta svake sezone.

 Obavezni pregledi srca za svakog fudbalera  Izvor: MONDO

Iz Niona je stigla vest da evropska kuća fudbala namerava da pooštri standarde po kojima klubovi obavljaju uobičajene medicinske testove na početku letnjih priprema. Za početak, svaki fudbaler koji bude nastupao na EURO 2008 ovog juna, moraće da prođe temeljne preglede srca, kako bi se umanjila mogućnost sve češćih smrtnih slučajeva na terenima.

"Ako mi, lekari nacionalnih selekcija, uspemo da odradimo takve preglede na internacionalnom nivou, nadam se da će i klupski lekari reći sebi: "Ako to mogu oni, možemo i mi takođe". To je neophodno da se uradi", izjavio je u utorak predsednik UEFA medicinskog komiteta dr Mišel Dug.

Ova inicijativa usledila je posle serije srčanih udara sa tragičnim ishodnom na terenima širom Evrope i sveta.

Defanzivac Sevilje Antonio Puerta preminuo je u avgustu, tri dana nakon što je kolabirao na utakmici Primere protiv Hetafea. Imao je 22 godine.

U decembru, kapiten Madervela Fil O'Donel izgubio je život na putu ka bolnici. Nekoliko minuta ranije, pozlilo mu je na utakmici sa Dandi junajtedom.

"Prva stvar koju možemo da uradimo da se ovakve stvari više ne događaju - ili da se broj kobnih ishoda umanji - je prevencija. Da se igračima naredi da obave preglede srca, ako je moguće pre svake sezone. Tada bismo bili gotovo sigurni da li njihova srca mogu da izdrže napore, fizičke i psihičke, koji ih očekuju", dodao je doktor Dug.

Svaki igrač 16 reprezentacija koje učestvuju na Evropskom prvenstvu u Švajcarskoj i Austriji (7. - 29. jun) moraće da obavi kardiološke preglede po najsavremenijim standardima. Drugi korak je da među šestoricom članova stručnog štaba na klupama reprezentacija, mora da bude i jedan lekar.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC