• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujović za MONDO: Srbima nedostižan i Brazil

Mudra izreka da se "čovjek ne može svidjeti baš svakome", najevidentnija je u slučaju Zlatka Vujovića, nekadašnjeg napadača splitskog Hajduka i reprezentacije Jugoslavije.

 Vujović za MONDO: Srbima nedostižan i Brazil Izvor: MONDO

Horde navijača su ga obožavale u bivšoj Jugoslaviji, podržavale njegovo pozivanje u nacionalni tim, ali je bio i veliki broj onih koji su tvrdili da je Vujović bio i ostao "Mister promašaj", uprkos činjenici da je za "plave" postigao 25 golova na 75 utakmica.

Međutim, moraju mu se priznati zasluge za uspjeh na posljednjem velikom takmičenju zajedničke države - Mundijalu 1990. godine u Italiji kada su "plavi" osvojili peto mjesto...

Ako ste zaboravili, Vujović je centrirao s lijeve strane, Srećko Katanec glavom prebacio loptu u peterac, a Piksi Stojković lažnjakom "poslao po burek" špansku odbranu, a onda i golmana Andonija Zubizaretu. Jugoslavija se plasirala u četvrtfinale, ali je nakon penala poklekla od Argentine na čelu sa Dijegom Maradonom.

Rođeni Sarajlija, po nacionalnosti Crnogorac, fudbalski put je zajedno sa bratom blizancem Zoranom krčio u splitskom Hajduku, gdje je postao igračka legenda. Ostao je na Poljudu tokom svih ovih burnih godina i danas radi kao trener omladinske škole "bilih" u tandemu sa Goranom Vučevićem.

Obzirom da je dosadašnji šef struke Hajduka Stanko Špaco Poklepović dobio otkaz na klupi prvog tima, Vučević i Vujović su ekspresno prekomandovani da "vade kestenje iz vatre". Vodili su ekipu na dva meča, ali nemaju namjeru da ostanu čak i na nagovaranja klupskog rukovodstva i molbe splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

"Nadaju se da ćemo promijeniti mišljenje i ostati barem do Nove godine, ali mi kao vojnici Hajduka ostaćemo u klubu, ali samo u omladinskoj školi. Dali smo riječ tim klincima i ne bi je pogazili ni za šta na svijetu", počeo je Vujović priču za MONDO.



Prema njegovim riječima, Hajduk je veliki klub u kojem se podrazumijevaju veliki ciljevi posebno na stogodišnjicu klupskog postojanja.

"Iako zaostajemo za Dinamom četiri boda, cilj je titula. Tako je bilo i biće bez obzira na to ko sjedi na klupi Hajduka. Trenutno, plan je da u Ligi Evrope pokušamo da napravimo čudo i izborimo 'evropsko proljeće'. Biće teško, ali svi u klubu vjeruju u uspjeh".

Posljednji evropski meč na Poljudu, Hajduk je izgubio od ruskog Zenita (3:2), za koji nastupaju srpski reprezentativci Danko Lazović i Aleksandar Luković.

"Gubili smo 3:0 od starta drugog poluvremena, ali smo uspjeli da se vratimo u utakmicu i da čak budemo blizu remija, što je protiv takvog tima ravno senzaciji. U Zenitu, koji je po meni zalutao u Ligu Evrope, igraju fudbalski 'vanzemaljci' na svakom mjestu i nije bilo realno očekivati nešto više. O Lazoviću sam znao da je fantastičan, ali me zaista oduševio Luković. Jedan od najboljih igrača u Evropi na toj poziciji i žao mi je što nismo imali vremena za razgovor nakon utakmice".

Vujović je priznao da je sliku o "sjajnoj splitskoj večeri" pokvarila fotografija paljenja zastave Srbije.

"To su učinili neodgovorni pojedinci koji nemaju veze sa navijačima Hajduka. Torcida nije pravila incidente te večeri za razliku od Zenitovih pristalica, koji su palili baklje. Uostalom, od delegata UEFA dobili smo čestitke za organizaciju utakmice".


Na naše pitanje da u izvještaj UEFA nije ušlo paljenje srpske zastave, Vujović je uvjeren da delegat Evropske fudbalske unije jednostavno nije primjetio taj sporni detalj.

"Ponoviću, to je sramotan čin, ali nema nikakve veze sa Hajdukom niti pravim Hajdukovim navijačima".



Prema njegovim riječima, pratio je dešavanja oko incidenata u Đenovi na susretu Italije i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj, nakon kojeg su "orlovi" od UEFA izvukli "deblji kraj".

"Po meni, Srbija je napravila veliki uspjeh odlaskom na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Zbog raznoraznih okolnosti, nekad objektivnih, a nekad ne, nije uspjela da prođe u drugi krug. Nije trebalo doći do smjene Radomira Antića, iako smatram Vladimira Petrovića najboljim srpskim fudbalerom s kojim sam imao čast da igram. Meni se čini da je malo došlo i do zasićenja pojedinih igrača, ali poslije ove kazne UEFA zbog divljanja huligana, posljedice će biti mnogo teže nego što se misli. Vjerujem da su 'orlovima' izgubljene ne samo ove kvalifikacije već i naredni ciklus za Mundijal 2014. godine u Brazilu".

Pored Pižona, nekadašnji napadač Jugoslavije izdvojio je još jedno ime sa liste najboljih svih vremena. Riječ je o selektoru reprezentacije Bosne i Hercegovine Safetu Sušiću.

"Pape je bio fantastičan, milina ga je bilo gledati, a kamoli igrati zajedno s njim. Pižon i Sušić su zaista bili nešto posebno".


S Hajdukom je osvojio prvenstvo SFRJ i Kup Maršala Tita prije odlaska u inostranstvo, preciznije Francusku u kojoj je igrao za brojne klubove (Bordo, Kan, Pari sen Žermen, Sošo i Nica). U državi "galskih pijetlova" okončao je igračku karijeru 1993. godine.

"Mislim da je francuski fudbal od osvajanja svjetske i evropske titule (1998 i 2000.) u laganom padu, kako na reprezentativnom, tako i na klupskom nivou. Taj pad će biti sve izraženiji jer u odnosu na Englesku ili Španiju, tamo se igra fudbal za mali novac. Sve dok se 'trikolori' ne vrate u ekonomskom smislu, neće moći ni da napreduju u fudbalskom", zaključio je Vujović.

(N. Šatara, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC