• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica tragedije: Hanover pamti Enkea

Hiljade navijača Hanovera i drugih ljubitelja fudbala u srijedu odaju poštu nekadašnjem golmanu te ekipe i reprezentacije Njemačke Robertu Enkeu.

 Godišnjica tragedije: Hanover pamti Enkea Izvor: MONDO

On je izvršio samoubistvo prije tačno godinu dana.

Enke je patio od depresije, pa je 10. novembra 2009. godine iskoračio ispred voza i okončao život.

Selektor Njemačke Joahim Lev u srijedu ujutru je položio vijenac na Enkeov grob, nedaleko od Hanovera. Privatnoj ceremoniji prisustvovala je i Enkeova udovica, Tereza.

Navijači su ispunili i šator ispred stadiona Hanovera u kome je postavljena izložba o Enkeu, koji je trebalo da bude prvi golman Njemačke na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, iako je za reprezentaciju igrao svega osam utakmica.

Predsjednik Fudbalskog saveza Njemačke Teo Cvanciger pozvao je njemački narod na borbu protiv diskriminacije bolesnih kako bi ljudi otvoreno govorili o problemima, a ne da ih skrivaju kao Enke.

"Tuga, bol i iznad svega pitanje 'zašto' i dalje su tu. Na to pitanje se mora odgovoriti. Robert Enke je imao slabosti, ali ne smijemo da od tih slabosti pravimo tabu teme i dozvolimo da se one kriju ", kazao je Cvanciger.

"Događaji od 9. novembra 1938. godine, kada su Jevreji proganjani što je kulminiralo svjetskim ratom, trebalo bi da nas podsjećaju zašto moramo da se svim snagama borimo protiv diskriminacije... Diskriminacija i stigmatizacija slabosti neprijatelji su civilizovanog društva", istakao je Cvanciger.

Hanover poslije smrti 32-godišnjeg Enkea nije uspio da ostvari pobjedu u narednih 13 mečeva. Ostanak u Bundesligi sačuvao je pobijedivši Bohum u posljednjem kolu sezone.

"Tužni smo što nas je napustio, ali smo i zahvalni i ponosni što je bio sa nama. Enkeovo ime zauvijek će biti zapisano u Hanoveru", ističe se u saopštenju objavljenom na klupskom sajtu.

(Beta, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC