• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kapiten Partizana prvi obukao hrvatski dres!?

Nekadašnji kapiten Partizana Ilija Zavišić daleke 1977. godine obukao je dres reprezentacije Hrvatske iako nije bio svjestan svog čina!

 Kapiten Partizana prvi obukao hrvatski dres!? Izvor: MONDO

U danima obilježavanja 20. godišnjice prve utakmice reprezentacije Hrvatske, "Jutarnji list" u srijedu donosi priču o nastanku "kockastog dresa" daleke 1977. godine u vrijeme završnice kvalifikacija za Mundijal u Argentini.

Zagrebačke "Sportske novosti" i beogradski "Sport" tada su radile nagradnu igru i vodile čitaoce na fudbalski spektakl godine, a autor projekta bio je Marko Pekica.

Komunikolog, PR stručnjak, gost predavač na mnogim fakultetima bio je marketing menadžer Koka-kole za bivšu Jugoslaviju i osoba uz čije se ime veže prvo pojavljivanje "preteče" hrvatskog dresa.

Tog utorka 17. maja 1977. godine u završnom izvlačenju nagrada u 'Sportskim novostima', dužnost je preuzeo reprezentativac Jugoslavije i kapiten Partizana Ilija Zavišić.

"Jedan od autora nagradne igre bio je i beogradski 'Sport'. 'Sportske novosti' su dale prednost Beograđanima u izboru ko će biti na izvlačenju u Zagrebu, ko će od velikih igrača obući naš dres. I onda je glavni urednik 'Sporta' rekao: 'Profesore, neka to bude Ilija Zavišić.' I došao je Ilija, pristojan i skroman, obukli ga, izvukao je dobitnike, a niko nije 'skapirao' da je dečko obukao hrvatski dres, doduše s logom Koka-kola, ali osnovni motiv bio je hrvatski grb", rekao je Pekica za zagrebački list.

Prema njegovim riječima, svi su učestvovali u kreiranju dresa, uključujući i list "Sport".

"U poslovima moje profesije kažu, pokušajte da zaboravite zamjenicu 'ja', koristite onu drugu koja je puno jača, zamjenicu 'mi'. U tome su učestvovali i Koka-kola, i 'Sportske novosti', i 'Sport', jer da su oni bili protiv toga, majica ne bi nikad ugledala svjetlo dana. Neke su škole dobile te majice i bile su prve 'repke' koje su nastupale u njima".

Pekica je naglasio da nije bilo nikakvih reakcija u bivšoj Jugoslaviji.

"Beograd se nije bunio, a Rim nije razumio, pa je na zgodan način dio hrvatskog brenda doživio svoju istorijsku promociju".

Autor "dresa" se najviše plašio reakcije direktora rimske podružnice Koka-kole.

"Zato jer je kancelarija za područje bivše države bila u Rimu. Jedino sam se 'bojao' da će stvar da prokuži Sead Alajbegović, direktor zagrebačke punionice Koka-kole, moj veliki prijatelj, nažalost pokojni, dobar poznavalac istorije. On je samo rekao: 'Bravo, stari, dobra je to majica!",
zaključio je autor "spornog" dresa.

(MONDO, foto: Jutarnji list)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC