• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izgleda kad te "nagazi" Atalanta: Golman Borca to najbolje zna!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Bojan Pavlović ovog ljeta pojačao je banjalučki Borac, a prije dvije godine stajao je na golu Sarajeva. U dvomeču protiv sjajnog tima iz Bergama, u kvalifikacijama za Ligu Evrope, primio je čak 10 golova.

 Bojan Pavlović golman Borca i Sarajevo kako je igrati protiv Atalante MONDO intervju Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Fudbaleri Atalante ove sezone oduševili su fudbalsku Evropu sjajnim partijama u Ligi šampiona, ali i Seriji A, gdje su po mišljenju mnogih igrali najljepši fudbal u Italiji.

Nažalost, bajka sjajnog tima iz Bergama okončana je sinoć porazom u četvrtfinalu od Pari sen Žermena 1:2.

Možda će vas zanimati

Iako je tim Đampjera Gasperinija pružio još jednu fenomenalnu partiju, sve do sudijske nadoknade imao prednost, "sveci" su uspjeli u samom finišu meča postići dva gola i tako eliminisati "boginju" iz Lige šampiona.

Ipak, tim iz Lombardije, koju je ove godine uzdrmala strašna tragedija, s obzirom da je bila epicentar širenja pandemije korona virusa, iz dana i dana brojala na stotine mrtvih, sigurno da može biti ponosan na sve učinjeno na fudbalskim terenima ove sezone.

Atalanta će i dogodine igrati u najjačem evropskom klupskom takmičenju, s obzirom da je sezonu u Seriji A okončala na visokom trećem mjestu.

U posljednje tri sezone tim iz Bergama ustalio se na međunarodnoj sceni, a treba se prisjetiti 2018. godine, kada je u kvalifikacijama za Ligu Evrope Atalanta odmjerila snage sa Sarajevom.

Nakon obećavajućih 2:2 u prvom meču u Ređo Emiliji, fudbaleri sarajevskog tima nadali su se da u revanšu mogu do čuda i plasmana u naredni krug kvalifikacija. Ipak, uslijedio je neviđeni šamar. Bh. predstavnik poražen je 0:8 na "Koševu", što je bio najteži evropski poraz Sarajeva u Evropi.

SARAJEVO - ATALANTA 0:8

U tom dvomeču, odigranom prije nešto manje od dvije godine, na golu Sarajlija stajao je Bojan Pavlović, iskusni čuvar mreže koji je ovog ljeta pojačao banjalučki Borac.

Nema sumnje da sadašnja Borčeva "jedinica" najbolje zna kako izgleda kada te "nagazi" tim iz Bergama, pa smo odlučili da popričamo sa Pavlovićem i iz prve ruke saznamo s kakvim "oružjem" raspolaže Gasperini.

"Mislim da je većini žao što Atalanta nije prošla, jer su mnogi navijali za njih. Pružali su sjajne partije cijele sezone i po meni igrali možda i najljepši fudbal u Evropi", počeo je Pavlović priču za MONDO, a onda se prisjetio duela od prije dvije godine.

"Njihova ekipa tada je bila na početku stvaranja. Jasno je da su oni tada bili favoriti protiv Sarajeva, ali mi smo uspjeli da izdržimo tu jednu utakmicu. Ipak, u revanšu nismo uradili ništa. Završilo je tako kako je završilo", nije bilo ugodno Pavloviću da se prisjeća tog debakla u Sarajevu.

Izvor: Guliver/Getty Images/Marco Luzzani

Agresivna igra, konstantan presing i ataci ka golu protivnika, sigurno su tada najteže padali upravo Pavloviću, koji se našao, kako se to često kaže, na pravoj "streljani".

Primio je čak 10 golova za 180 minuta, ali ne treba zaboraviti da je mašinerija iz Bergama u ova dva meča skoro 40 puta pokušala da ugrozi njegovu mrežu.

"Imate osjećaj nemoći. Kada vas pritisne takva ekipa, napadne iz svih oružja, osjećate se potpuno nemoćno i možete samo da budete posmatrač. Stalno igraju jedan na jedan preko cijelog terena, izuzetno su opasni, a dominiraju Papu Gomez i Duvan Zapata. Ali, jednostavno ne znate s koje strane vam prijeti veća opasnost", tvrdi Pavlović.

Gasperini je uspio da uklopi ekipu na maestralan način. Već godinama su na okupu i poznaju se, kako se to kaže "u dušu".

Iako u Bergamu ne postoje neka zvučna imena, o čemu dovoljno govori podatak da cijeli tim zarađuje mnogo manje od jednog Nejmara, skladna cjelina uspjela je da ostvari senzacionalne rezultate, koje je malo ko mogao da očekuje na početku sezone.

"Vidi se pečat trenera. Svaku utakmicu igraju isto, bez obzira ko im je protivnik. Stalno napadaju, pokušavaju da lopta konstantno bude u njihovom posjedu, a imaju i opasne pojedince skoro na svim pozicijama u timu i prije svega vidi se da se radi o snažnom kolektivu."

Nema sumnje da su igrači Atalante u duelu sa PSŽ-om sinoć ostali i bez snage.

Snažno su napadali većim dijelom meča, a ne treba zaboraviti činjenicu da su u prethodnom periodu u italijanskom prvenstvu igrali praktično svakih par dana, za razliku od francuskog tima, koji je imao više vremena za odmor, s obzirom da je tamošnja liga, baš kao i Premijer liga BiH, prekinuta i nije nastavljena.

"Sigurno da su ostali bez snage. Krenuli su veoma jako od samog početka i teško je bilo očekivati da mogu izdržati u tom ritmu cijelu utakmicu. Pokušali su sve, ali nisu uspjeli. Naravno, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je PSŽ sjajna ekipa", istakao je golman Borca.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Nema sumnje da je duga pauza zbog korona virusa uticala na sve sportiste, koji se polako vraćaju u takmičarski ritam.

"Jako je neobično na terenu, jer nije isto igrati sa i bez publike. To je najveća promjena. Naravno da niko od nas nije zaboravio da igra fudbal, svi smo željni toga, ali potpuno je sada drugačiji dojam."

Pavlović se odlično uklopio u tim Borca. Njegovo iskustvo među stativama mnogo će značiti za "crveno-plave", koji ove sezone imaju veoma visoke ambicije.

"Mislim da smo dobro otvorili prvenstvo, što su pokazale i dvije uvodne pobjede. Nakon toga došao je taj pomalo nesrećan poraz od Željezničara na 'Grbavici', gdje smo bili apsolutno ravnopravan rival. Nismo uspjeli da izjednačimo iako smo imali neke šanse. Ipak, mislim da ćemo iz uztakmice u utakmicu izgledati sve bolje na terenu i ostvarivati dobre rezultate", nada se 33-godišnji čuvar mreže.

BORAC U EVROPI

Borac će nakon punih osam godina zaigrati na međunarodnoj sceni.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Žrijeb je htio da rival Banjalučanima bude Sutjeska iz Nikšića, a jedini meč biće odigran 27. avgusta u gradu na Vrbasu.

"Možemo biti zadovoljni žrijebom i protivnikom kojeg smo izvukli, mada je moglo biti i bolje. Ali, isto tako moglo je i mnogo gore. Vjerujem da imamo realne šanse i nadamo se prolasku. Igramo na svom stadionu, protiv ekipe koju dobro poznajemo, s obzirom da je sa ovih prostora i ne treba kriti da očekujemo prolaz dalje", zaključio je Pavlović, još jednom naglasivši da je izuzetno tužan što navijačima neće biti dozvoljeno da prisustvuju ovom susretu:

"Svima nam je žao zbog toga, ali šta da radimo. Cijeli svijet je u takvoj situaciji, tako da se moramo prilagoditi. Sigurno da ćemo zbog toga imati motiv više da našim navijačima priredimo slavlje, iako oni neće biti na stadionu."

ČELIK

Pavlović je u Borac stigao u julu iz zeničkog Čelika, kluba koji je praktično dotakao dno i nakon eliminacije iz Premijer lige BiH morao u najniži rang - Kantonalnu ligu Zeničko-dobojskoj kantona. "Čelik kao klub nije zaslužio sve ovo što mu se dešava. Bilo je problema sa rukovodstvom kluba, a nikom nije u interesu da Čelik ne igra Premijer ligu BIH. Svi znamo kakva tamo bude atmosfera i nikome nije lako igrati na 'Bilinom polju'."

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC