• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gist poručio: Naprijed Makabi!

Džejms Gist 0,5 sekundi prije kraja donio pobjedu crno-bijelima (61:59) protiv Prokoma u Beogradu. Partizan na korak do druge faze Evrolige.

 Gist poručio: Naprijed Makabi! Izvor: MONDO

Srpski šampion pobijedio je Prokom u Pioniru 61:59 (15:8, 12:18, 12:15, 22:18) i kolo prije kraja prve faze Evrolige stigao na korak do Top 16. Partizan sa skorom 5-4 čeka četvrtak i pobjedu Makabija u Tel Avivu protiv Himkija. Ukoliko "Ponos Izraela" trijumfuje crno-bijeli će peti put uzastopno biti među 16 najboljih klubova u Evropi, u suprotnom o svojoj sudbini odlučiće u posljednjem kolu protiv Kahe Laboral u Španiji.

Mogao je Partizan i prije četvrtka do Top 16, ali je Žalgiris poražen od prvaka Španije u Kaunasu.

Rovovsku borbu svih 40 minuta vodili su košarkaši Partizana sa upornim Poljacima. Odbrana Beograđana bila je znatno bolja nego na prethodnim susretima, ali je u napadu mnogo toga nedostajalo. Ipak, crno-bijeli su skupili snagu i dobili možda i najbitniju utakmicu u prvom dijelu sezone.

Ovaj trijumf može mnogo toga da promijeni, pogotovo na samopouzdanju, u poljuljanom Partizanu.

Junak je bio Džejms Gist. Nije se Amerikanac nadavao koševa, ali je pogađao kada je to bilo najbitnije - u posljednjoj četvrtini i 0,5 sekundi prije kraja utakmice. Uzalud je bio tajmaut Poljaka i pokušak da se za prostalo vrijeme stigne do preokreta ili barem produžetka. Partizan je drugi put ove sezone bolji od Prokoma.



Domaćin je dobro počeo u odbrani, puna dva minuta uspijevao da Poljake drži bez pogotka, ali to Beograđani nisu uspjeli da iskoriste u napadu. Ratko Varda je pogodio trojku i lako anulirao početnu prednost Partizana.

Učenici Vlade Jovanovića igrali su znatno bolje u odbrani nego na posljednjoj utakmici u regionalnoj ligi, kada su Zadru dozvolili da im ubaci 55 poena za poluvrijeme. Prokom je poslije prve četvrtine ostao na svega osam koševa.

Prvih deset minuta Partizan je dobio sa 15:8, a prednost je mogla da bude mnogo veća da crno-bijeli nisu katastrofalno šutirali slobodna bacanja (5/10 - Veseli, Milosavljević i Džerels promašili po jedno, Klobučar dva). Uz to, Prokom je imao očajan procenat šuta iz igre (ispod 20 odsto).

U domaćoj ekipi utakmicu je odlično otvorio starter Raško Katić. Od prvih sedam poena Partizana on je postigao šest. Na kraju je imao najviše u Partizanu 18.

U drugoj četvrtini šut je počeo da služi košarkaše Prokoma. Sa tri trojke rezultat je u 15. minutu ponovo bio izjednačen 19:19. Na drugoj strani Partizan nije imao rješenje za zonu koju je forsirao Tomaš Pečesas.

Filip Videnov je pogodio "dvojku", nešto više od tri minuta prije odlska na odmor, za prvo vođstvo prokoma 21:20.

Poslije deset vezanih promašaja van linije 6.75, Vladimir Lučić je prekinuo crnu seriju i Partizanu obezbijedio minimalni prednost 27:26 na poluvremenu.

Dvorana je proključala kada je Jan Vesli zakucao na početku drugog dijela, Partizan je poveo sa plus pet, a trener Prokoma morao je da pozove tajmaut.

Nažalost, Poljaci su se vrlo brzo vratili u igru smanjivši vođstvo crno-bijelih na 33:32. Kao i u prvom poluvremenu, bivši zvezdaš Videnov, partizanovac Varda i amerikanac Juing održavali su Prokom u životu. Ipak, Jagla je bio taj koji je sa tri poena vratio vođstvo gostima.



Tek iz 16. pokušaja i Partizan je pogodio drugu trojku. Prvi put je pokušao Veseli. Međutim, to nije bilo dovoljno da posljednjih deset minuta dočekaju u plusu - 39:41.

Rezultatska klackalica nastavila se i u posljednjoj četvrtini. Partizan nikako nije mogao da dođe do dobitne kombinacije u napadu. Forsirali su šut iz daljene puleni Vlade Jovanovića i promašivali iz svih mogućih pozicija, bilo da je riječ o otvorenom šutu ili preko ruke. Lopta nije htjela u koš...

Beograđane je služio još samo skok u napadu.

Strpljivi Poljaci, polako, ali sigurno uveli su meč u neizvjesnu završnicu, što im je i bio cilj.

Tehničku grešku zbog prigovora dobio je trener Prokoma, a Kecman sa linije slobodnih bacanja i Džerals polaganjem, četiri minuta prije kraja, konačno prekinuli vođstvo gostiju - 51:50.

Sve je izgledalo bezizlazno kada se Džerels spetljao dvije sekunde prije kraja napada crno-bijelih. "Ničija lopta" dodijeljenja je Partizanu, a Kecman "nemogućom" dvojkom doveo Grobare do delirijuma.

Prokom je bio nokautiran, barem je tako izgledalo...

Ni plus četiri, minut i po prije kraja, nije bilo dovoljno za Partizan da meč uvede u mirnu završnicu. Džerels gubi loptu, a Barel, poslije faula, pogađa oba bacanja za 59:59.

Gužvu pod košem, odnosno asistenciju Kecmana, 0,5 sekundi prije sirene, koristi Gist i polaganjem donosi veliku pobjedu Partizanu.

Srpski tim imao je očajan šut (18/42 za dva, 4/23 za tri i 13/23 slobodnja bacanja), ali je ponovo bio odličan u skoku, mada su igrači Partizana imali samo četiri uhvaćene lopte više od gostiju (49/39).

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Katić sa 14 poena, dok su dvocifreni učinak imali još Gist (12) i Veseli (11). Najbolji igrač prokoma po običaju bio je Ratko Varda sa 15 poena, isto toliko je postigao i Danijel Juing. Videnov je bio nešto slabiji 10 poena.

PARTIZAN: Džerels 5 (0/4 za tri), 6sk, 4as, Kecman 8 (0/5 za tri), Klobučar (0/3 za tri), Jaramaz, Lučić 5 (1/1 za tri), Milosavljević 2 (0/4 za tri), 5sk, Katić 14, 7sk, Džavai 4, Božić (0/2 za tri), Gist 12 (1/2 za tri), 7sk, 5bl, Veseli 11 (2/2 za tri), Đekić.

PROKOM ASEKO: Gidens 5, Juing 15, Videnov 10, Vilks, Jagla 7, Lapeta, Vitka, Šćotka, Varda 15, 4sk Eldridž 1, Barel 6, Hričanjuk.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC