• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veseli: Spreman se za NBA i izlazim na Draft

"Prijaviću se za Draft 2011. godine i vjerujem da ću biti izabran kao jedan od pet top igrača", najavio je Jan Veseli rastanak sa Partizanom.

 Veseli: Spreman se za NBA i izlazim na Draft Izvor: MONDO

Mnogim navijačima Partizana mt:s laknulo je prošlog ljeta, kada je Jan Veseli donio odluku da se povuče sa NBA Drafta.

To je značilo da će sjajni češki košarkaš bar još godinu dana igrati u crno-bijelom dresu i shodno svom prezimenu i atletskim sposobnostima, uveseljavati navijače Partizana.

Ipak, izgleda da se rastanak primakao...

U intervjuu za magazin "Slam Online", Veseli je najavio da će se svakako prijaviti za Draft narednog ljeta i da smatra da je sazreo za NBA ligu, odnosno da mu nije neophodno dodatno "školovanje" u nekom od evropskih velikana.

"Prijaviću se za Draft 2011. godine i vjerujem da ću biti izabran kao jedan od pet top igrača", rekao je Veseli, kojeg je analitičar američke sportske mreže ESPN, Čad Ford, projektovao kao 11. pika.

Veseli nema dilemu oko toga da li je spreman za najjaču konkurenciju.

"Spreman sam da igram u NBA ligi odmah po završetku ove sezone", samouveren je momak, koji će 24. aprila ove godine napuniti 21.

Vižljasti krilni igrač iz Ostrave, sa svojih 211 centimetara, privukao je pažnju mnogih skauta, ne samo NBA, već i evroligaških timova. Većina njih redovna je na utakmicama u Pioniru u poslednje dve sezone.

Ipak, otežavajuća okolnost za eventualni Veselijev odlazak u NBA ligu ovog leta mogao bi da bude čvrst ugovor sa Partizanom mt:s, koji ističe na kraju sezone 2012/13. To znači da će uprava crno-bijelih ovog ljeta odrediti (vjerovatno) visoko obeštećenje za jednog od najperspektivnijih igrača Evrope.

NBA sistem ne dozvoljava klubovima da plaćaju obeštećenja za transfere košarkaša, već je novac koji jedan klub može da potroši na dovođenje igrača limitiran na pola miliona dolara. Ista suma može biti upotrebljena u slučaju trejda...

Sasvim je sigurno da će Partizan zahtijevati više od 500.000 dolara na svom računu, što se u prošlosti uglavnom prevazilazilo tako što bi NBA tim uplatio maksimalnu dozvoljenu sumu, a potom bi se košarkaš odrekao sopstvenih primanja u korist bivšeg kluba. Ukoliko ne bude među koraka i Veselijevog ostanka u Evropi sezonu, dvije, izvesno je da će i Čeh otići na sličan način.

"Pod ugovorom sam sa Partizanom do 2013. godine. Sve će zavisiti od dogovora između mog sadašnjeg i budućeg kluba, bilo da je to tim iz NBA lige ili Evrope", svjestan je Veseli.

On je u Partizan došao ljeta 2008. godine iz slovenačkog Geoplin Slovana, za koji je igrao samo jednu sezonu. U prvoj sezoni u crno-bijelom dresu bilježio je prosječno 4,8 poena u Evroligi, a prošle sezone taj prosjek podigao je na 8,4 poena.

Ove, Veseli u Evroligi ubacuje prosečno 8,8 poena, uz 4,4 skoka i 1,5 asistenciju, za 22,3 minuta u igri... Ofanzivne brojke nisu njegov najveći adut u iščekivanju Drafta. Veseli u džepu ima i adut zvani odlična odbrana, što možda ne upada odmah u oči, ali to skauti itekako dobro znaju.

Veseli je sa Partizanom mt:s osvojio sve moguće titule u domaćim i regionalnim okvirima u prethodne dve sezone, a prošle je učestvovao i na Fajnal-foru Evrolige. Za sada, ima osvojene dvije NLB lige, dva prvenstva Srbije i dva Kupa Radivoja Koraća.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC