• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda sa vrha u najveće uspjehe i najteže poraze: Trojka koja peče 18 godina i pobjeda nad Partizanom čekana od 1994!

Autor Mladen Šolak

Na dan kada počinje ABA plej-of, podsjetili smo se Zvezdinih učešća u doigravanjima u koje je ulazila sa prvog mjesta.

 kk crvena zvezda plej-of aba liga prvo mjesto pobjede porazi Izvor: MN PRESS

Poslije burne i neuspješne evroligaške epizode, pred Crvenom zvezdom su tri sedmice u koje će stati sve.

U završnim i najvažnijim sedmicama sezone, ekipa Dejana Radonjića boriće se da ostvari najvažniji cilj i da osvajanjem ABA lige uzme kartu za povratak u Evroligu. Polufinalni rival u seriji na dvije pobjede biće joj Igokea, dok će drugi par činiti crnogorski klubovi, Budućnost i Mornar.

Prvi meč polufinala crveno-bijeli će odigrati u ponedjeljak 18.30.

U foto-finišu sezone, Zvezda je uspjela da prestigne Budućnost i da sedmi put u klupskoj istoriji osvoji prvo mjesto uoči ABA plej-ofa ili fajnal-fora. "Pol-pozicija" u trenutnim okolnostima zbog odsustva publike nema tu težinu kao prethodnih decenija, ali sigurno da bi svaki tim odabrao da najvažnije utakmice igra na svom terenu i pod koševima koje najbolje zna i "oseća".

Sa tog parketa, iz hale "Aleksandar Nikolić", Radonjić je u petak poslao poruku pred start doigravanja.

U novijoj istoriji, Zvezda je navikla da ulazi u plej-of kao najuspješniji tim ligaškog dijela.

U posljednjih osam sezona, crveno-bijeli su šest puta bili na prvom mjestu uoči doigravanja i samo jednom su igrali plej-of bez prednosti domaćeg terena.

U tom razmaku nisu bili na vrhu tabele samo dva puta - u takmičarskoj 2015/16, kada su rutinski osvojili titulu iako je Budućnost do plej-ofa bila prva, kao i u takmičarskoj 2019/20, kada plej-ofa nije bilo, već je sezona prekinuta zbog korone nakon što je Partizan "ovjerio" pol.

MONDO vas sada vraća kroz prethodne decenije, u sezone u kojima je Zvezda ulazila u borbu za titulu na čelu kolone. Počev od tekuće.

Poslije 4 godine, sa Radonjićem na titulu

Izvor: MN PRESS

2020/21

Zvezda (23-3)
Budućnost (22-4)
Mornar (19-7)
Igokea (19-7)

Iako je dva puta izgubila od Budućnosti, Zvezda je u ostalim utakmicama doživjela samo još jedan poraz (brodolom u Laktašima protiv Igokee) i zahvaljujući tome opet je završila tamo gdje je i htjela. U finišu sezone imala je i pomoć Mornara, koji je u svojoj utakmici godine pobijedio Budućnost u Baru i skinuo Podgoričane sa mjesta broj jedan.

Posljednji put Zvezda je igrala u "jadranskom" plej-ofu pod Radonjićevim vođstvom 2017. i od tada je osvojila jednu regionalnu titulu - pod vođstvom Milana Tomića 2019. Sa svojim najtrofejnijim trenerom u istoriji, crveno-bijeli su osvojili tri regionalna prvenstva, a sada kreću po četvrti trofej.

2019: Povratak na vrh

Izvor: MN PRESS

2018/19

Zvezda (21-1)
Cedevita (16-6)
Budućnost (16-6)
Partizan (14-8)

Polufinale: Zvezda – Partizan 2-1, Cedevita – Budućnost 1:2; Finale: Zvezda – Budućnost 3:2.

S obzirom na to da prošle godine zbog korone nije bilo plej-ofa, posljednji meč doigravanja viđen je u proljeće 2019, kada je Zvezda pobedila Budućnost i vratila titulu i Evroligu na Mali Kalemegdan.

Poslije uzbudljive polufinalne serije protiv Partizana i ubjedljivo dobijene "majstorice", crveno-bijeli su ušli tog aprila u finale protiv branioca titule. Serija za trofej postajala je sve napetija dok je odmicala, pa je ostala upamćena i po ružnim stvarima, nasrtajima na igrače, ulijetanjima navijača na teren, prekidima, pljuvanju...

Kada je u pitanju teren, Zvezda je maksimalno iskoristila svoju "pol poziciju" i u sve tri utakmice u "Pioniru" razbila goste iz Crne Gore, pobedivši u te tri utakmice razlikom od 19, 38 i 43 poena. 

2018: Lesorov promašaj i izgubljeni tron

Izvor: MN PRESS

2017/18

Zvezda (19-3)
Budućnost (17-5)
Cedevita (17-5)
Mornar (14-8)

Polufinale: Zvezda – Mornar 2:1, Budućnost – Cedevita 2:1, finale: Zvezda – Budućnost 1:3

U prvi plej-of poslije Radonjićeve ere Zvezda je takođe ušla sa prvog mjesta, pod vođstvom Dušana Alimpijevića. 

Crveno-bijeli su i tada u ligaškom delu izgubili dva puta od Budućnosti Aleksandra Džikića, a onda su preko Mornara ušli u finale. Ta serija za titulu ostala je upamćena i po promašenom ziceru Matijasa Lesora za pobjedu i "brejk" 2:1 u Podgorici.

Zvezda je tako izgubila titulu poslije tri "vezane" šampionske sezone, a taj plej-of ostao je upamćen kao jedan od najdramatičnijih, već od prvih utakmica. Mnogi i danas pamte kako je Budućnost u uvodnom meču u "Morači" drhtala dok je Cedevitin Vil Čeri imao slobodna bacanja za "plus 3" svog tima na 12 sekundi do kraja. Promašio je oba, a onda je Nemanja Gordić iznudio faul i pogodio penale za trijumf i vođstvo.

Budućnost se izvukla iz teške situacije, kao i kod Lesorovog zicera u finalu, i na čelu sa sjajnim tandemom Gordić-Ivanović dovela Evroligu u Podgoricu.

2017: Potvrda dominacije Jadranom

Izvor: MN PRESS

2016/17

Zvezda (25-1)
Cedevita (20-6)
Partizan (19-7)
Budućnost (18-8)

Polufinale: Zvezda – Budućnost 2:1, Cedevita – Partizan 2:1; Finale: Zvezda – Cedevita 3:0

U sezoni 2017/18, Zvezda je sa svojim vjerovatno najjačim sastavom dominantno išla ka tituli, osvajanjem prvog mjesta u ligaškom dijelu, pa trijumfom u doigravanju. Jedini poraz u plej-ofu doživjela je u drugom meču polufinala u Podgorici, gdje je Budućnosti nakratko "upalila" šok-terapija sa otpuštanjem Markusa Vilijamsa između prvog i drugog meča.

Međutim, majstorica odigrana u Železniku bila je rutinska stvar za snažnije crveno-bijele, kao i finale u kojem su "počistili" Cedevitu. Zvezdin tim je te sezone bio hit Evrolige, tokom zime vezao je sedam trijumfa u nizu i nakon što je "tijesno" ostao bez plej-ofa u Evropi, praktično se nije postavljalo pitanje da li će odbraniti "jadransku" titulu.

U sve tri finalne utakmice razlika je bila dvocifrena u korist crveno-bijelih, na šta nije uticalo ni odsustvo povrijeđenog plejmejkera Stefana Jovića. Njegovu ulogu tada je preuzeo Čarls Dženkins i bio MVP finala.


2015: Dvije istorijske nedelje crveno-bijelih

Izvor: MN PRESS

2014/15

Zvezda (24-2)
Budućnost (19-7)
Cedevita (18-8)
Partizan (18-8)

Polufinale: Zvezda – Partizan 3-1, Budućnost – Cedevita 2:3; Finale: Zvezda – Cedevita 3:1

Bila je to sezona prema kojoj navijači Zvezde dijele vrijeme na prije i poslije proljeća 2015.

Zvezda je u polufinalu pobijedila Partizan u plej-of seriji poslije čak 21 godine, osvojila prvu titulu od 1998. i iako je imala pol-poziciju ipak je najveći posao uradila "brejkom" na gostovanju, pred Grobarima u "Pioniru", u trećoj utakmici polufinala na tri pobjede.

Crveno-bijeli tada prvi put pobijedili "vječitog" rivala u plej-of seriji još od 1994. godine!

U krcatom crno-bijelom "Pioniru" Markus Vilijams je u meču odluke "vezao" 17 poena u seriji, Nikola Kalinić postigao je "prelomne" trojke, a Zvezda je poslije vođstva 2:1 iskoristila prvu "meč loptu" i plasirala se u Evroligu i finale, u kojem je pobijedila Cedevitu.

Markus Vilijams protiv Partizana
Izvor: YouTube/ABA liga

Do te godine, Zvezdine "pol pozicije" bile su mnogo ređe i bile su uvod u velika razočaranja i bolne poraze. Tog proleća, crveno-bijeli su preokrenuli svoju sudbinu i počeli da stvaraju šampionsku dinastiju. Trofeji i Evroliga počeli su nakon toga da se podrazumijevaju na Malom Kalemegdanu.  

2014: Muk u Areni

Izvor: MN PRESS

2013/14

Zvezda (22-4)
Cedevita (19-7)
Partizan (18-8)
Cibona (17-9)

Fajnal-for*

Polufinale: Zvezda – Cibona 70:75, Cedevita – Partizan 81:79; Finale Cibona – Cedevita 72:59.

Da bi se dogodila šampionska 2015, bilo je neophodno da crveno-bijeli prođu bolno iskustvo kakvo je definitivno bio Fajnal-for u Štark areni, gdje im je Cibona nanela jedan od najtežih poraza u novijoj istoriji.

Ekipa Dejana Radonjića bila je lider ligaškog dijela i apsolutni favorit protiv Zagrepčana, koji su došli kao potpuni autsajderi turnira i napravili istorijsku senzaciju. Dario Šarić, Džerel Blesingejm, Marko Jagodić Kuridža i ostali gosti "zaledili" su crveno-bijele na Novom Beogradu i potom u finalu pobijedili i Cedevitu i odnijeli šampionski pehar u Draženov dom u Zagrebu.

Zvezda je tada pala na 40 minuta od Evrolige, ali se ipak plasirala u nju nakon što je Cibona odustala zbog finansijskih problema, koji nisu riješeni ni ovom istorijskom titulom. Prvo mjesto, uloga velikog favorita i unaprijed upisana pobeda žestoko su tog proljeća opekli crveno-bijeli, ali su izvukli poruke i to dokazali u godinama koje su uslijedile.

2003: Haos u Tivoliju i trojka Majkla Miksa

Radost Majkla Miksa kosarkasa Zadra na utakmici Fajnal-fora Jadranske Gudjir lige protiv Crvene zvezde u hali Tivoli u Ljubljani, 03.04.2003. godine
Izvor: MN PRESS

2002/03   

Zvezda (17-5)
Makabi (17-5)
Olimpija (17-5)
Zadar (14-8)

*Fajnal-for

Polufinale: Zvezda – Zadar 77:78, Makabi – Olimpija 82:76; Finale Zadar – Makabi 91:88

Kao što je 2015. i trijumf u plej-of promijenio Zvezdin DNK, tako bi možda i Fajnal-for ABA lige 2003. preokrenuo i rezultate tima sa Malog Kalemegdana sa početka vijeka. Međutim, bilo je to ipak jedno od najbolnijih večeri u Zvezdinoj istoriji.

Eklpa Aleksandra Trifunovića otišla je u halu "Tivoli" kao prvoplasirana ispred Makabija, a u čuvenom polufinalu protiv Zadra izborila se sa svojim nervoznim početkom (1/10 za tri), pa čvrstom odbranom stigla do devet poena prednosti, ali je onda uslijedio prekid od 100 minuta nakon ulaska navijača Zvezde u dvoranu.

Zvezda - Zadar, trojka Majkla Miksa
Izvor: YouTube/ABA liga

U egal završnici Zadrani su imali mirnog Kanađanina Majkla Miksa da iz ugla da trojku za vođstvo i da pošalje crveno-bijele nazad za Beograd. Odlična sezona tako je završena velikim šokom umjesto nagrade, a na Malom Kalemegdanu su regionalnu titulu morali da čekaju još skoro deceniju i po.

Crvena zvezda: Jeretin 13, Dozet 1, Koprivica 18 (10 skokova), Tica 8, Bolić 5, Ćakić 6, Šilobad 4, Radović 5, Ekezie 7, Pen 10 (18-4 šut)

Zadar: Tvrdić 9, Vladović 2, Marko Popović 30, Perinčić 3 (14 skokova), Šamanić 13, Špralja 8, Erjavec 2, Dijan 4, Miks 7.

Izvor: MN PRESS

Pol pozicije u ABA ligi donosile su Zvezdi i velike radosti i veliku bol, a sada su crveno-bijeli ponovo na najvećem zadatku, predvođeni trenerom koji zna šta je u tim okolnostima neophodno za uspjeh.

"Taj pritisak je u ovom klubu normalan. To mi i prija", rekao je Radonjić uoči večerašnjeg početka protiv Igokee.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC