• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Boban Petrović, legenda Partizana sa nebeskim šutom: Učio uz Kiću i Praju, a NBA ga je čekao!

Autor Dušan Ninković

Boban Petrović, jedan od najboljih igrača u istoriji beogradskog Partizana preminuo je nekoliko dana nakon saobraćajne nesreće.

 Ko je Boban Petrović, legenda Partizana sa nebeskim šutom Izvor: MN PRESS

Legendarni košarkaš Partizana Boban Petrović preminuo je nekoliko dana nakon saobraćajne nesreće u dalekoj Južnoj Africi. Ljubiteljima košarke u regionu, ali i navijačima Partizana, ostaće u sjećanju kao igrač sjajnog šuta i neobičnog luka pošto su njegove lopte dodirivale krov dvorane!

Za tadašnju košarku bio je veoma neobične građe, ali i brzine, pa je bio jedan od najkarakterističnijih igrača u Evropi tog doba.

U svojoj prvoj sezoni igrao je kao krilni centar, što je sa svojih 205 centimetara lako mogao da ''pokrije''. Ali, već poslije nekoliko uvodnih sezona on se prebacuje na poziciju krila, gdje je protivnicima bio prava noćna mora jer visinom nikako nisu mogli da mu pariraju.

Na početku karijere igrao je u istom timu sa najvećim legendama crno-bijelih, Dražen Dalipagićem i Draganom Kićanovićem, koji su već imali kultni status u ekipi. Kao ''ispomoć'' njima dvojici Petrović je postajao sve važniji igrač tima tokom osam godina koliko je proveo u crno-bijelom dresu.

Već nakon dvije sezone u prvom timu Partizana postao je reprezentativac Jugoslavije! Sa nacionalnim timom osvojio je dva odličja. Nastupio je na Evropskom prvenstvu 1981. godine gdje je osvojeno srebro i godinu dana kasnije na Svjetskom prvenstvu, gdje se Jugoslavija okitila bronzom.

Pogledajte detalje iz velike karijere:

Iako je početkom osamdesetih bio jedan od najboljih košarkaša u Jugoslaviji, navijači su se više divili njegovom neobičnom stilu igre nego samom kvalitetu. Pokretna ''trojka'' od 205 centimetara, neobičnog šuta i odličnih atletskih predispozicija koje su često dovodile do zakucavanja mamila je uzdahe razmažene jugoslovenske publike.

Išlo se toliko daleko da se o Bobanu Petroviću priča kao o prvom evropskom igraču koji bi dominirao NBA ligom, jer se verovalo da on ima sve što je potrebno da se suprotstavi američkim profesionalcima.

Ipak, do SAD nije stigao...

Partizan napušta u ljeto 1985. godine, kada primat u jugoslovenskoj košarci drži zagrebačka Cibona. Crno-bijelima je bio potreban restart, a Boban se odlično snašao i u inostranstvu. Igrao je za Rems dvije sezone, prije nego što se vratio u Jugoslaviju i obukao dres Olimpije.

Tamo je zaigrao sa prijateljem Peterom Vilfanom, koji mu je nekoliko godina ranije pomogao da izvedu najluđi potez jugoslovenske košarke!

Nakon avanture u Ljubljani uslijedila je inostrana epizoda u Manresi, a zatim povratak u svoj Kruševac, gde je bio ključni igrač Napretka. Ekipu je vukao do Prve B lige tadašnje Jugoslavije, a igračku karijeru završio u Belgiji 1994. godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC