• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trese se Barselona, katastrofa se bliži! Ispaštaće košarkaški klub, dužni su do guše - režu budžet usred sezone?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Ne zaustavlja se strmoglavo ekonomsko potonuće Barselone - prije samo godinu dana dug je bio 1.350.000.000 evra. Sada će ispaštati košarkaški tim.

 Barselona u velikim dugovima Izvor: Profimedia/Urbanandsport/NurPhoto

Prije samo godinu dana prvi čovjek Barselone Đoan Laporta održao je konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je finansijska situacija u tom katalonskom klubu krajnje dramatična. Barsa je u dugovina do guše i tadašnji dug je iznosio 1.350.000.000 evra, što je zaista nevjerovatno veliki novac, pričao je tada Laporta. Objasnio je da klub troši na plate zaposlenih više nego što i zaradi, pa ne čudi što su pokušali da "skrešu" budžet, međutim ni to nije bilo dovoljno da bi ostala sportska društva u okviru Barselone prošla bez posljedica.

Teška ekonomska situacija se nastavlja i prisilila je Barselone da primijeni planova štednje u svim sportskim društvima. Barselona namjerava da smanji budžet za 15 miliouna evra za sekcije košarke, rukometa, futsala, hokeja na travi i druge neprofesionalne sportove u sljedeće tri sezone.

Najviše pogođeni dio Barselone biće svakako košarka. Budžet Katalonaca za igrače i članove osoblja u košarkaškom timu porastao je na 36 miliona evra prošle sezone, što je dva miliona više nego u sezoni 2020-21, ali to više neće biti tako. Smanjenje troškova neće se odnositi isključivo za timove i igrače, primjenjivaće se u gotovo svim društvima kluba, posebno za putovanja i smještaj.

Košarkaški tim Barselone nije uspio da prilagodi plate u klubu za sezonu 2021-22 i na taj način su potrošili dva miliona evra više od očekivanog. Prema informacijama "2PlayBooka", Barsa je zabilježila ukupni gubitak od 30 miliona evra u prošloj sezoni.
Katalonci su imali ukupan gubitak od 115,2 miliona evra u posljednje četiri sezone, što je katastrofalan podatak za košarkaške uslove u Evropi.

Podsjetimo, Barselona je jedan od klubova sa najvećim budžetom u Evroligi, a ovog ljeta je trener Šarunas Jasikevičijus dobio brojna skupa pojačanja. Između ostalog i reprezentativca Srbije Nikolu Kalinića. Vidjećemo da li će poslije finansijskih poteškoća morati da mijenjaju planove u ovoj sezoni...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Kao na Balkanu, dubioza , ali predsjednik ne mrda, a o robiji da ne govorim

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC