• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanovi porazi liče jedno na druge: Crno-bijeli u najdužoj KRIZI od povratka Željka Obradovića

Autor Mladen Šolak

Partizan je u posljednjih sedam mečeva doživio poraze u šest, a viđeno u posljednjih nekoliko sedmica zabrinjava i komplikuje život crno-bijelima.

 Partizanova najduža serija poraza sa Obradovićem Izvor: MN PRESS, Grega Valancic/Sportida

I ovog 11. decembra, kao i na isti dan prošle godine, Partizan je doživio poraz od Cedevita Olimpije. I sada, kao i tada, to je bio drugi poraz ekipe Željka Obradovića u ABA ligi, nakon prethodnog neuspjeha u "vječitom" derbiju.

Ipak, alarmi koji su počeli da se pale u Partizanu glasniji su od onih od prije 12 mjeseci. Prije svega, jer je Zvezda ove sezone u kratkom roku dva puta pobijedila tim Željka Obradovića, a preko nje će za nekoliko mjeseci crno-bijeli morati do krajnjeg cilja – domaćih i regionalnih trofeja.

Kao drugo, alarmi su glasniji jer je na evroligaškoj sceni sve bučnije u odnosu na Evrokup, jer je Partizan sa jačim timom u odnosu na prošlu godinu i jer je u često punoj Areni, na spektakularnoj sceni i pred rekordnim brojem vlasnika sezonskih karata. A ti navijači su u posljednjih nekoliko sedmica vidjeli dramatične poraze u završnicama koji praktično liče jedan na drugi – i u večitim derbijima i u Ljubljani u nedjelju uveče, kao i u Areni protiv Valensije prije desetak dana.

Željko Obradović je poslije evroligaškog derbija prošlog četvrtka satima zadržao ekipu u Štark areni, da odmah nakon utakmice ukaže na to šta nije bilo dobro. Analiza vruće glave, kao i ono što su crno-bijeli radili naredna dva dana ipak nije donijelo promjenu nabolje, jer je Partizan u nedjelju igrao protiv slabijeg protivnika i opet je napravio nedopustivi broj kikseva u završnici, još jednom izgubivši u drami. Griješili su crno-bijeli odmah poslije važnih Obradovićevih tajm-auta, pravili su faulove u napadu, korake, haotično odigrali ključni posjed i ponovo su promašivali kad se lomilo. Prošlog četvrtka protiv Zvezde nije ušao potpuno otvoreni, logičan šut Kevina Pantera za vođstvo na 17 sekundi prije kraja, a sada šut za vjerovatnu pobjedu nije ni upućen, već je Lesor "čupao" situaciju slobodnim bacanjem, pa je Dante Egzum promašio pokušaj za tri poena, za produžetak.

Govorio je poslije utakmice Željko Obradović o promjenama, o tome da je evidentno da će nešto morati da se mijenja i da će vreme pokazati da li će to biti dovoljno. U situaciji u kojoj nosioci igre veoma dobro znaju kako se pobjeđuje, ali to ne rade u posljednjih mjesec dana i u kojoj je na klupi trener koji decenijama samo za pobjede i zna, sigurno i očigledno nije lako naći na brzinu rješenje. Od "Žocovog" povratka prije godinu i po nije se dogodilo da ovoliko dugo traje crni niz, nakratko presječen deklasiranjem Budućnosti u Areni. 

I sa ponovo neaktivnim kapitenom Kevinom Panterom (ubacio samo 2 poena) i sa Zekom Ledejom koji se podjednako muči (2/7 iz igre), crno-beli u timu imaju igrače koji su u stanju da izrešetaju protivnike i da zajedno ubace više od 50 poena, što su Janis Papapetru i Dante Egzum uradili u Stožicama. Imaju i Matijasa Lesora, čiji "CV" je naslabiji među nosiocima, ali on često nije samo energetski i skakački lider ekipe, već i više od toga. Imaju crno-bijeli i napadače poput Džejmsa Nanelija i Danila Anđušića, čije su šuterske ruke ostale malo iskorišćene nakon što su ubacili po dve trojke u Ljubljani.

Ipak, nedjeljni poraz i sve viđeno u prethodnim sedmicana ukazalo je na to da crno-bijeli uz nesporni kvalitet, borbenost i nespornu timsku hemiju imaju i probleme koji zahtjevaju brzu reakciju, a evroligaški raspored i česti problemi sa povredama (Avramović, Smailagić, Koprivica) neće im ostaviti dovoljno vremena da to urade kako bi Obradović sigurno najviše želio – treningom. Partizan će korekcije morati da vrši u hodu, jer novi meč igra u utorak uveče protiv Asvela u Francuskoj, gdje će pokušati da izbjegne sedmi poraz u posljednjih osam utakmica, računajući oba takmičenja. Potom slijedi meč protiv Efesa u Areni, pa duel protiv FMP-a u ABA ligi, gde crno-bijeli u ovoj fazi sezone više ne bi smjeli sebi da dopuste kikseve u trci za "pol poziciju". Iako je tek sredina decembra.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC