• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH poražena od AUTSAJDERA: Za plasman na Eurobasket je potrebno ČUDO!

Autor Dragan Šutvić

"Zmajice" moraju da savladaju Njemačku razlikom od 40 poena kako bi zauzele drugo mjesto i mogle da računaju na plasman na Eurobasket.

 bih izgubila od makedonije Izvor: Sport1/Oslobođenje/Sanel Konjhodžić

Ženska košarkaška reprezentacija BiH se neočekivanim porazom od Sjeverne Makedonije praktično oprostila od plasmana na Eurobasket.

"Zmajice" su prije dvije godine, predvođene sada već bivšom reprezentativkom Džonkel Džons, ostvarile istorijski rezultat osvojivši peto mjesto.

Ove godine, ih prema svim prilikama, neće biti na kontinentalnoj smotri - u utakmici za očuvanje nade za plasman poražene u Sarajevu od autsajdera u grupi, te im je za vizu za prvenstvo Evrope potrebno pravo sportsko čudo:

BOSNA I HERCEGOVINA – SJEVERNA MAKEDONIJA 66:68

Izvor: FIBA

Plasman na prvenstvo Evrope izboriće pobjednici deset kvalifikacionih grupa i četiri najbolja drugoplasirana tima.

U kvalifikacionoj grupi, BiH zauzima treće mjesto sa sedam bodova, a spred tima Gorana Loje su Belgija (devet) i Njemačka (osam), koju u posljednjem kolu (12. februar) bh. igračice moraju da pobijede razlikom od 40 poena kako bi zauzele drugo mjesto i mogle da računaju na odlazak na prvenstvo Evrope, s obzirom da je u drugoj polovini novembra BiH poražena u Njemačkoj rezultatom 97:58.

Cijelim tokom meča vodila se rovovska bitka za svaki poen, a u samoj završnici BiH je uspjela da od minusa od četiri poena (56:60) serijom 7:0 stekne plus tri (63:60).

Tri minuta su makedonske igračice bile bez poena i činilo se da "zmajice" lome gostujući sastav, ali su Makedonke uspjele da se vrate i poenima Milice Nikolić pola minute prije kraja povedu rezultatom 66:68.

Nikolina Zubac potom nije pogodila za tri poena, potom je i Nikolina Knežević pogriješila u napadu, dok na kraju BiH nije uspjela da poentira ni nakon promašenih slobodnih bacanja Anđelike Mitrašinović.

Kortni Hart je uhvatila loptu u odbrani, ali je Dragana Zubac pogriješila prilikom dodavanja, pa je tako otišla i posljednja nada da će BiH trijumfovati u ovom meču.

Izvor: FIBA

Upravo je Hart bila najistaknutija u bh. taboru sa dabl-dabl učinkom (21 poen i 15 skokova), Dragana Zubac je uknjižila 16 poena, dok se njena sestra Nikolina zaustavila na 14, uz devet skokova.

U gostujućoj ekipi prednjačila je Anđelika Mitrašinović sa 18 poena, Nena Trajčevska je upisala 17, Ivana Kmetovska je u pobjedi učestvovala sa 14, dok je Jelena Antić dodala deset.

EUROBASKET 2023 – kvalifikacije, peto kolo

Njemačka – Belgija 44:69

Bosna i Hercegovina – Sjeverna Makedonija 66:68

TABELA: Belgija 9, Njemačka 8, Bosna i Hercegovina 7, Sjeverna Makedonija 6.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC