• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Grci ipak prejaki za BiH

Košarkaši Bosne i Hercegovine upisali su prvi poraz na premijernoj utakmici sa Grčkom 76:67 (31:34) na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

 EP: Grci ipak prejaki za BiH Izvor: MONDO

Iako su važili za autsajdere, izabranici Sabita Hadžića pružili su solidnu partiju, posebno u prve dvije četvrtine susreta prvog kola Grupe C, ali je Grcima u nastavku proradio ofanzivni skok, kojim su preokrenuli meč u svoju korist.

Pogledajte foto-galeriju.

Statistika je bila neumoljiva u skoku u korist "helena" - 41:31 i tu treba tražiti razloge poraza BiH.

Veliki krivac za poraz osim skoka, bile su i neuspješne trojke - čak 22 pokušaja od šest ubačenih - čak devet puta je neprecizan bio Mirza Teletović za tri poena bez ijednog uspješnog pokušaja.

Elvedin Kikanović je bio najbolji u timu BiH sa 15 poena i četiri skoka, a solidnu partiju pružio je i Nemanja Gordić sa tri koša manje.

U redovima Grka najbolji su bili Nik Kaletes i Nikolaos Zisis sa po 13 pogodaka.

Prvih 20 minuta u potpunosti je pripalo izabranicima Sabita Hadžića, koji su imali prednost sve do odlaska na odmor.

Prva četvrtina je završena rezultatom 17:15 u korist BiH, prvenstveno zahvaljujući bivšem centru Crvene zvezde Kikanoviću, koji je postigao devet poena i uhvatio tri lopte pod košem. Sa "plus tri" se otišlo na pauzu u poluvremenu, a u drugom periodu tim BiH "nosili" su Kenan Bajramović i Nihad Đedović sa po šest koševa, te Nemanja Gordić sa pogotkom manje.

Ekipa Ilijasa Zurosa držala se na "minusu" od nekoliko poena u prvih 20 minuta najviše zahvaljujući Antoniosu Fotsisu (sedam poena), ali je u nastavku ofanzivnim skokom i šutevima sa distance digla igru i u posljednju četvrtinu ušla sa prednošću od šest pogodaka.

U tim trenucima, košarkaši BiH su mnogo griješili iako je treća četvrtina otvorena trojkom Saše Vasiljevića.

Ponovo je zakazala stara boljka - defanzivni skok, a šut za tri poena, prvenstveno Teletovića bio je očajan.

Ipak, za samo tri minuta posljednje četvrtine, Hadžićev tim uspio je da se vrati u utakmicu i stigne na svega pola koša razlike, ali to kao da je naljutilo Grke, koji su dodali gas i serijom od 15:0 prelomili utakmicu.

Moguće da je u tom periodu i sudijska trojka bila malčice na strani Grčke, ali to nikako ne može da bude razlog poraza BiH.

Sve u svemu, Hadžićev tim se nije osramotio protiv favorita u Grupi C i uz malo više hrabrosti i boljim skokom, može se očekivati plasman u drugi krug EP u Litvaniji, što je I glavni cilj košarkaša BiH.


Grčka:
Ksantopulos 2, Burusis 12, Zisis 13, Vasileiadis, Kalates 13, Fotsis 9, Papanikolau 5, Mavreidis, Bramos 10, Kufos 10, Slukas, Kaimakoglu 2.

BiH: Gordić 12, Nešović, Jazvin, Ikonić, Milošević, Bavčić, Vasiljević 9, Kikanović 15, Teletović 6, Domercant 7, Đedovic 8, Bajramović 9.

U prvom meču Grupe C, Crna Gora je opravdala ulogu favorita protiv Makedonije, ali tek nakon produžetka - 70:65.

U našoj grupi kasnije u srijedu igraju Hrvatska i Finska, a Hadžićev tim u četvrtak u 15.30 časova igra susret drugog kola sa Crnom Gorom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC