• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LITVANIJA 2011: Start me up!

Prvi dan turnira uvijek je veliki i poseban. Od prvog "tip-off", koji je meni lično omiljeni momenat, sve je pomalo haotično i burno.

 LITVANIJA 2011: Start me up! Izvor: MONDO

Prve pobede, zvezde, iznenađenja i koraci za igrače i timove koji debituju... Svašta ima da se vidi. Hajde da saberemo par misli iz prvog dana akcije.

"Nobody said it was easy"... Niko nije rekao da će biti lako. Tri velikana imala su težak dan. Francuska, Litvanija i Španija, mada je slučaj Španije drugačiji i njime ću se kasnije pozabaviti. Francuskoj je trebala najbolja verzija Tonija Parkera i veoma važan dodatak koij donose tipovi kao što su Noa i Gelabale. Sa letonske strane, košarkaški bogovi inspirisali su Dženisa Blamsa da napravi odličan šou.

Zatim pogledajte statistike i shvatićete da je dao samo jedan poen više od gazde igre, Parkera. Ne bih se kladio da će Letonija zadržati ovaj nivo takmičarskog duha, ali ako uspiju, makar ne dobili nijednu utakmicu već samo učinili igru zahtevnijom, onda će Grupa B biti veoma težak autoput ka... paklu koji će pronaći u sljedećoj rundi sa tri džina. Neki drugi bogovi, oni koji kontrolišu sportske žrijebove, sigurno se smiju i odlično provode.

"No one ever said it would be this hard"... Ili možda neko jeste rekao da će biti teško? Litvanija je imala mnogo posla sa Britanijom. Britanski tim podbacio je kao žrtva sopstvenih kvantitativnih ograničenja suočena sa dobrim i solidnim timom. Domaćini nisu igrali dobro, ali su iskoristili dve dobre outside shot series da najprije povrijede, a zatim pokose rivale. Efekte pritiska vidjeli smo u ruci Nejt Rejnkinga. Oklijevao je u crunch time, Jasaitis i Jasikevicius su to iskoristili.

"Last time we were children"... Poveća ekipa klinaca će debitovati u senior high level takmičenjima u Litvaniji tokom Evrobasketa. Danas, neki od njih dali su svoje prve izjave. Dobri prvi koraci za klinca koji usred velike bitke pokušava da postane muškarac. Zaista mi se dopalo ono što sam vidio kod Dejvisa Bertransa, the Latvian top prospects, ne samo da je napravio neke odlične pogotke i jedan ludački blok nad Florentom Pietrusom, već je važno i kada i kako je to uradio. Letonija je bila usred fantastičnog pokušaja da sruši Francusku, a mali se samo pojavio. To su karakter i ličnost, gospodo. Kancelarije San Antonio Spursa danas su veoma veselo mjesto, nadam se. Enes Kanter takođe je dobro igrao na svom debiju, ali bih rekao da su okolnosti bile nešto drugačije.

"Things that, apparently, never change"... Italija vs Srbija možda je bio meč dana prije tip off. Mnoštvo toga zaslužuje pažnju, od talenta i outstanding duel in the benches. Italija je super izgledala u prvim minutima, i podigla je nadu kod nevjernih Toma. Ali lako se tope, vraćaju se istim greškama, neorganizovanosti, nedostatku strpljenja i atmosferi proteklih godina. Srbija je nanjušila krv i zaletjela se na Azure. Milan Mačvan bio je glavni čovjek utakmice, predvodio je briljantne srpske momente u meču i predstavljao ljepotu igre ovog tima u najboljem svjetlu.

"The sleepy giant"... Ako pogledate rezultate meča između Španije i Poljske, najprije ćete primijetiti malu razliku u posljednjem skoru, mada je većina vjerovatno očekivala da Španci počiste jedan od najgorih timova turnira. Ali najveći je šok kako su Španci podijelili svoje rezultate. Tri igrača (braća Gasol i Navaro) donijeli su timu najveći broj poena. To se možda može očekivati od lošijeg tima sa par talenata, ali ne od duboke grupe pune vrhunskog talenta kao što su Španci.

Uopšte nisu izgledali dobro, uprkos pobjedi i rezultatu. Ali, ne bi trebalo da odmah izvlačimo zaključke, jer smo već vidjeli ovakvo nešto, posebno na dva posljednja veća turnira, ali i na Olimpijadi i Evrobasketu 2007. U Poljskoj i Turskoj Španija je igrala mekano i "u drugoj brzini" u prvim, pa čak i drugim krugovima. U Poljskoj su ubrzali i zapanjili sve. U Turskoj nisu mogli da se izvuku iz nereda, dobili su teške rivale u odlučujućim krugovima i eliminisani su prije polufinala. Bez Paua Gasola, istina, ali poenta je da se od starta vidi "samo polako" stav u Španiji, i ne vidim kako će ići dalje. Postaje kristalno jasno da Španija nije onaj strastveni i zabavni tim koji smo gledali prije više godina.

"Cha-cha-changes", valjda...

Posljednji miks: Debi Crne Gore u Evrobasketu nije bio briljantan, ali se završio pobjedom nakon produžetaka. Dobre vijesti? Vladimir Dašić. Loše vijesti? Hoćete da mi kažete da "Kappa" nije mogla za istorijski dan u crnogorskoj košarci da smisli ništa bolje od Partizanovog dresa, samo sa drugim bojama? Ma dajte! To je bilo baš loše, ali ne toliko užasno koliko peti faul koji je Bo Mekejleb izvršio na kraju regularnog dijela utakmice, čime je zaradio da ne igra u produžecima. Još gore od toga? Izgleda da makedonski trener nije znao da već ima četiri faula, i zadržao je Boa na terenu. Takođe, Gruzija je lako pobijedila, Finska izazvala Hrvatsku (pobijedila je, ali nije pokazala ni hemiju, ni uigranost), Dirk je baš super, itd, itd.

(Alehandro Gonzales za MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC