• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Nova pobjeda raznovrsnih "orlova"

Košarkaši Srbije zabilježili su i drugu pobjedu na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. Poslije Italijana, pali su i Letonci.

 EP: Nova pobjeda raznovrsnih "orlova" Izvor: MONDO

"Alej-ap" akcijom asistenta Miloša Teodosića i egzekutora Ivana Paunića, za TV špice, efektno je završena utakmca drugog kola Grupe B na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Srbija je pobijedila Letoniju rezultatom 92:77 (23:7, 15:26, 32:25, 22:19)! Naizgled, bilo je lako... Ali, nije.

Sve dok su Letonci imali snage za pokretljivu odbranu i držali koncentraciju u krenetičnom šutiranju trojki, "olovi" su imali đavolski težak posao ovog četvrtka u Šaulej Areni, koja je bila pristojno popunjena i sa čijih tribina je stizala kombinovana podrška letonskom timu, malo od Letonaca, malo od njihovih susjeda, domaćina Litvanaca.

Dakle, pet minuta prije kraja, Letonija je i dalje imala aktivan rezultat (70:76), ali je onda do izražaja došla raznovrsnost i maštovitost srpskog, a jednostranost njihovog državnog tima. Malo Ivan Paunić, malo Nenad Krstić, malo Duško Savanović, pogađali su obruč iz različitih pozicija u posljednjih pet minuta, dok se ekipa Ajnarsa Bagatskisa panično "dizala" za tri poena već u desetoj sekundi napada i na kraju doživjela ubjedljiv poraz.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

Iako je, kao i u meču sa Italijom na otvaranju turnira, bilo uspona i padova u igri momaka koje profesorski predvodi selektor Dušan Ivković, Srbija je i protiv Letonije pokazala da ima mirnoću i rješenja u trenucima kada zagusti i kada protivnik uđe u ritam. Čestim izmjenama i rotacijom jedanaestorice igrača (nije igrao samo Boban Marjanović, svi ostali imali su deset i više minuta u igri), Ivković nije dozvoljavao protivniku da se adaptira na srpski stil igre.



A, on je bio posebna priča.

Kada bi Letonci skupili odbranu, Aleksandar Rašić ili Milan Mačvan pogađali bi spolja, kada bi pojačali pritisak na bekove, Miloš Teodosić bi odigrao "dva na dva" i spustio loptu ili centru ili je vratio na 6,75 gdje je čekao Savanović, itd, itd.

To je dobro!

Srbija je potvrdila da ima i "A" i "B" i "C" varijantu, a vjerovatno ih u Dudinom notesu ima još, za ozbiljnije mečeve koji slijede. Prvi sljedeći je u petak, takođe od 14.15, kada će "orlovi" igrati protiv Izraela, a potom slijede dueli sa ostalim favoritima iz Grupe B, Njemačkom (nedjelja, 20.00) i Francuskom (ponedjeljak, 20.00).

Za razliku od duela sa Italijanima, koji su srpski igrači "otvorili" rezultatom 0:9, ovog puta je startna petorka bila raspoložena za igru u prvoj četvrtini i stigla je do 19:2, dok su neki navijači tek ulazili u dvoranu. Ipak, takav početak nije bio samo uvod u rezultatski neizvjesnu utakmicu, već pravu takmičarsku.

Letonci su odgovorili paljbom izdaleka u drugoj četvrtini i očas posla stigli do izjednačenja (29:29), dok je Ivković zbunjeno gledao kako se srpski igrači muče da iskoče iz ritma protivnika. Rješenje je nađeno u posljednjih par minuta prvog poluvremena, kada je Paunić pogodio iz odbojke, pa iz kontre, a onda sve začinio Savanović trojkom za 29:36, tek da se na pauzi priča mirnijim tonom (33:38).

Prvo poluvrijeme, obilježio je Savanović sa 12 poena, ali ga je u nastavku pretekao kapiten Krstić, koji je, kao i Kosta Perović, znalački koristio to što je Srbija mišićima i visinom dominantnija od rivala. Krstić je utakmicu završio sa 25 poena, Savanović sa 19, a Teodosić je to "pomogao" sa devet asistencija.

Parolu "očekuj neočekivano" od Srbije ovog puta ispoštovao je Paunić sa deset poena, koje je postizao u serijama (četiri u prvom, šest u drugom).

Drugo poluvrijeme, počelo je raznovrsnijom igrom srpskog tima, koji je malo po malo stigao do 17 poena prednosti (53:70), ali ni to nije garantovalo mirnu završnicu. Do kraja treće četvrtine, na brzinu, Janis Blums vratio je svoj tim na 58:70, a onda je u uvodnim minutima četvrte dionice Ivković morao da zove tajm-aut i ponovo crta na tabli, jer je rezultat iznosio - 65:71.

Kako to obično biva, kad selektor nacrta akciju, stiže i realizacija. Milenko Tepić i Milan Mačvan pogodili su "back to back" trojke za 76:65 i to je prethodilo posljednjem "trzaju" već ulovljenog protivnika (70:76), poslije čega smo već opisali rasplet.

Uz očiglednu prednost u skokovima (38:27) i asistencijama (22:11), Srbija je stigla do "dva od dva"! Sljedeći na redu su Izraelci...

SRBIJA: Teodosić 9, 9 as, Tepić 5, Rašić 4, Paunić 10, Bjelica 2, Marković 2, Savanović 19, 5 sk, Kešelj 5, 6 sk, Krstić 23 (7/10 za dva), Perović 9, Marjanović, Mačvan 4.

LETONIJA: Mejers 2, Dar. Bertans 10, Freimanis 19, Blums 15, Jurevičus 1, Jeromanovs, Kuksiks 16, Mejeris, Dav. Bertans 2, Strelnieks 12, Berzins, Selakovs.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC