• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić: Na pobjede do kraja

Reprezentacija Srbije ima skor 3-0 i ostvarila je prvi cilj na Evrobasketu. Ali, nije svejedno sa koliko će bodova otputovati u Viljnus na drugu fazu.

 Krstić: Na pobjede do kraja Izvor: MONDO

Kada se podvuče crta ispod individualnih učinaka u prva tri kola, zaključak je da je Nenad Krstić bio naš najefikasniji i najkonstantniji igrač.

Čak i uz nešto slabiju partiju protiv Italije na premijeri, Krle je stigao do prosjeka od 16,3 poena i 4,3 skoka. Iznudio je najviše prekršaja (16), izveo najviše slobodnih bacanja i realizovao 88 odsto (15/17). Sa ubačenih 71 odsto šuteva iz igre (17/24) zaostaje samo za Ivanom Paunićem (83 odsto, 5/6).

Odlično je sarađivao sa Milošem Teodosićem i igračima na poziciji "četvorke", Savanovićem i Mačvanom. Kako kaže stara fraza - "kapiten kapitenski".

Naravno, sve ove brojke su manje-više zanimljivosti koje služe da se premosti slobodan dan na turniru.

Najvažniji je skor na tabeli i kako je igrao tim. Opšti je utisak da ima dosta prostora za napredak i da bi do toga trebalo da dođe po izlasku iz ritma "jedan dan - jedna utakmica".

"Ne samo mi, nego i mnogi drugi timovi za koje se pretpostavlja da mogu daleko da doguraju, imali su probleme u pojedinim utakmicama - Španija, Francuska, Litvanija... Prvenstvo se još zahuktava i igralo se dosta stegnuto", rekao je Krstić.

"Na drugoj strani su ekipe koje nemaju šta da izgube, igrale su rasterećeno. Mi smo zbog rezultata u prethodne dvije godine svrstani u ulogu favorita i vjerovatno da nas je i to malo sputalo. Ali, dobro, siguran sam da sada igramo dosta bolje, nego u pripremnom periodu".

Dve utakmice, koje su "na papiru" slovile za najlakše u grupi, ispale su podjednako teške kao ona sa Italijom.

"Nema ovde lakih protivnika. Možete da vodite i 20 razlike, čim se malo opustite protivnik se vraća u igru, kao što su protiv nas učinili Letonci. Što se tiče Izraela, pokazali smo karakter, nismo zapali u paniku, nego smo nastavili da igramo i kada je rezultat bio nepovoljan. Srećni smo što smo pobijedili i prošli u drugu fazu prvenstva".

Poslije dana pauze, koji će "orlovi" iskoristiti da odrade dva treninga i da se mentalno rasterete (prije podne teretana, uveče košarka, između toga izlazak u grad i ručak), predstoje derbi okršaji sa Njemačkom i Francuskom.

Od njihovog ishoda zavisi sa kakvim izgledima ćemo startovati u borbi za četvrtfinale.

"I u te dve utakmice ulazimo sa pobjedničkim ambicijama. Prva je na redu Njemačka, koja gaji potpuno drugačiji stil od prethodnog protivnika. Izrael je cijelu utakmicu igrao sa niskom petorkom, pa nam nije bilo teško da ih nadvisimo. Nijemci imaju Kejmena, Novickog i još mnogo visokih igrača, tako da ćemo morati dobro da zagrađujemo reket i uzmemo im što je moguće više lopti", zaključio je Nenad Krstić.

Drugi iza Krleta na internoj listi strijelaca je Duško Savanović sa 16 poena po utakmici, a onda slijedi velika pauza do trećeplasiranog Miloša Teodosića (10 poena, uz to maestralnih 7,3 asistencija, ali i slab procenat šuta - 9/30, 30 odsto).

Savanović je najbolji skakač "orlova" sa prosjekom 6,0 i zajedno sa Kostom Perovićem najbolji u ofanzivnom skoku.

"Ništa ne bih uradio bez saigrača. Momci se bore, otvaraju mi prostor... Odlika velikih ekipa je da pobjeđuju i kada ne igraju dobro", jasan je Savanović.

Timski odnos asistencija i izgubljenih lopti je odličan (60:36, dok su naši protivnici ostali u minusu - 32:33). Zanimljivo je da smo osvojili samo devet "živih" lopti, dok su rivali nama uzeli 22, što po logičkom slijedu stvari vodi većem broju lako primljenih poena.

Ukupno pet blokada na tri utakmice (Savanović dvije, Perović, Kešelj i Marković po jedna) takođe nije sjajan učinak.

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC