• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Osveta Turcima, Srbija u četvrtfinalu!

Srbija je izborila plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Litvaniji, pošto je pobijedila Tursku u triler završnici.

 EP: Osveta Turcima, Srbija u četvrtfinalu! Izvor: MONDO

I četvrtfinale i osveta.

Košarkaši Srbije vratili su Turcima milo za drago za sve što se događalo 11. septembra 2010. godine u Sinan Erdem dvorani u Istanbulu. To je manje važno!

Srbija je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Litvaniji! E, to je najvažnije...

Kako? Nebitno. Zašto? Zato što su momci vjerovali u to i poslije tri uzastopna poraza, koja su nas dovela na 40 minuta od eliminacije sa Evrobasketa.

Na kraju, pevala se naša pjesma: Srbija - Turska 68:67 (18:11, 17:16, 21:26, 12:14).

Turci idu kući, a "orlovi" čekaju mečeve Litvanija - Njemačka u nedelju uveče, odnosno Makedonija - Rusija u ponedeljak, da saznaju da li će prvo završiti kao treći ili četvrti u Grupi E, a potom i da li će rival u borbi za polufinale biti Makedonija ili Rusija.

Ersan Iljasova imao je šut za pobjedu, odnosno četvrtfinale, ali je njegov pokušaj sa poludistance, iz ugla, završio na obruču, a "otpadak" pao je u naručje Duška Savanovića. Jedan od naših najboljih košarkaša ove nedelje popodne poljubio je loptu, koja je ovog puta bila na našoj strani, za razliku od sudijske trojke i njenog lidera Luiđija Lamonike.

"Orlovi" su imali sve uslove da u miru i veselju završe utakmicu, jer su pogocima Miloša Teodosića sa linije slobodnih bacanja 57 sekundi prije kraja imali 68:63. Ali...

Prvo smo dozvolili da Iljasova, 46 sekundi prije kraja, iz odbojke "popravi" promašaj Endera Arslana (68:65), a samo koji sekund kasnije poklonili smo Turcima posjed, jer se nismo snašli na (očekivani) zonski presing po cijelom terenu. Teodosić je udvojen i nije imao rješenje, pa je protivnik dobio iznenadnu priliku da izjednači.

"Hvala", Arslan je rekao probijanjem Teodosića i laganim polaganjem za svega "minus 1" (68:67), dok je sat pokazivao da je ostalo još 35 sekundi do kraja. I tada smo imali situaciju da pametnije završimo meč, ali se Teodosić odlučio na ranu trojku sa više od sedam metara. Nije pogodio ni obruč, a Turci su imali 20 sekundi da nas drugu godinu zaredom eliminišu sa velikog takmičenja.

Na našu veliku sreću, nisu se ni oni najbolje snašli u posljednjem posjedu lopte, četiri sekunde prije kraja Savanović je izblokirao Omera Onana, ali je lopta izašla u aut, poslije čega je nasljednik Bogdana Tanjevića, Orhun Ene, pozvao tajm-aut i "nacrtao" akciju za pobjedu.

Ponovo su, kao prije godinu dana, Turci imali četiri sekunde da rješe stvar. Prošli put uradili su to iz auta, ovog puta Iljasova nije bio dorastao zadatku. Doviđenja!

Poslije ovakve završnice, teško je napraviti brzu analizu i prepoznati koji su bili presudni trenuci meča, odnosno šta je uvelo duel u triler završnicu. Već na prvi pogled, jasno je da je Srbija spremnije ušla u utakmicu, tvrđe u odbrani, smirenije u napadu, a o tome svjedoči i rezultat 18:8 u prvoj, odnosno 29:15 u drugoj četvrtini.

S obzirom na to da "orlovi" na ovom prvenstvu još nisu odigrali utakmicu bez padova tokom 40 minuta, teško je bilo za očekivati da će ovo biti šetnja mladog Ivkovićevog tima do četvrtfinala. Četiri loša napada našeg tima krajem druge četvrtine, iskoristio je Hidajet Turkoglu, koji je pogocima za dva poena vratio svoj tim u igru (33:25).

To je bila samo najava ofanzive Turske u trećoj četvrtini, koja je počela serijom 7:2 za svega 37:34 u korist Srbije. Sreća naša, pa smo u tom periodu izuzetno agresivne odbrane protivnika, uz blagonaklonost sudijske trojke, pronašli neke šuteve sa distance, pa smo se trojkama Savanovića, Nemanje Bejlice i Stefana Markovića i dugom dvojkom iz driblinga Milenka Tepića održali u vođstvu do pred kraj treće dionice (54:46).

Ovaj period igre završen je vođstvom Srbije od svega 56:53 dobrim dijelom i zbog toga što su naši protivnici za deset minuta izveli 13 slobodnih bacanja, a Tepić bio prvi i jedini koji je izvodio penale za "orlove" u trećoj četvrtini i to 21 sekund prije kraja!

Košem Kerema Tunčerija u prvom napadu u posljednjoj četvrtini, Turci su stigli najbliže od vođstva 2:0 na startu susreta. Bilo je 56:55 i svima u Viljnusu, ali i pred malim ekranima, bilo je jasno da nas čeka napeta završnica. Dva i po minuta bilo nam je potrebno da postignemo prve poene u četvrtoj četvrtini i oni su bili djelo kapitena Nenada Krstića, koji je pred kraj prvog poluvremena izašao sa terena i potražio pomoć poslije udarca koji je dobio u leđa, ali se brzo oporavio i vratio u klinč sa divovima u crvenom, Omerom Ašikom, Enesom Kanterom i Oguzom Savašem.

U tome, pomogao mu je Kosta Perović sa važnih osam poena i šest skokova, za svega devet minuta u igri.

Poslije Krstićevih poena, u prvi plan iskočio je Lamonika! To se negdje i očekivalo... Samo on je vidio faul Teodosića u napadu, pa onda Savanovića, pa jedno veliko NIŠTA na sjekiru po rukama Tepića u ulazu pod koš, pa opet Savanoviću faul u napadu i tako u nedogled. Vrhunac je bio očigledan faul nad Krstićem u reketu Turske, kada opet nije bilo sankcija.



Iz svega, Turci nisu znali da profitiraju, jer su promašivali slobodna bacanja, ali i pravili lošu selekciju šutra, podsjećajući ljubitelje košarke da nikad nisu imali i da uskoro neće imati pravog, rođenog vođu na parketu.

To je već samo njihov problem, naša sljedeće stanica je Kaunas!

SRBIJA: Teodosić 20, 8 sk, 5 as, Tepić 12, 8 sk, Rašić, Paunić, Bjelica 3, Marković 3, Savanović 14, Kešelj, Krstić 8, Perović 8, 6 sk, Marjanović, Mačvan.

TURSKA: Akjol, Guler, Preldžić 8, Onan 11, Iljasova 10, 7 sk, Turkilmaz, Tunčeri 8, Savaš, Ašik 5, 10 sk, Arslan 6, Kanter 11, 5 sk, Turkoglu 8.

GRUPA E

Srbija - Turska 68:67 (18:11, 17:16, 21:26, 12:14)
Francuska - Španija (17.00)
Litvanija - Njemačka (20.00)

TABELA: Francuska 4-0, Španija 3-1, Litvanija 2-2, Srbija 2-3, Turska 1-3, Njemačka 1-3.

GRUPA F

U ponedeljak:

Slovenija - Finska
Grčka - Gruzija
Rusija - Makedonija

TABELA: Rusija 4-0, Makedonija 4-0, Grčka 2-2, Slovenija 1-3, Finska 1-3, Gruzija 0-4.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC