• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Monija izabrao Srbiju

U dramatičnoj utakmici Rusi trojkom Sergeja Monije 0,7 sekundi prije kraja pobijedili Makedoniju 63:61 i izborili duel sa Srbijom u četvrtfinalu EP.

 EP: Monija izabrao Srbiju Izvor: MONDO

Srbija će se za polufinale šampionata Evrope u Litvaniji boriti sa Rusima, baš kao i prije dvije godine u Poljskoj. U nevjerovatnoj završnici posljednje utakmice takmičenja po grupama, "baćuške" su savladale Makedoniju trojkom Sergeja Monije 0,7 sekundi prije posljednjeg zvuka sirene.

Na kraju 63:61 za izabranike Dejvida Blata.

Imali su Makedonci napad da obezbijede trijumf i izbegnu Litvaniju u četvrtfinalu, ali je Vojdan Stojanovski deset sekundi prije kraja promašio trojku za plus četiri.

Rusi su krenuli u posljednji napad koji Makedonci dočekali sa samo dvije lične greške. Prvu je napravio Bo Mekejleb 4,2 sekunde prije kraja, mada se stekao utisak da je pre to bio prekršaj Alekseja Šveda u napadu. Konfuznu akcija Rusa zaustavlja Čekovski novim faulom nad Švedom. Prvaku Evrope iz 2007. ostalo je još dvije i po sekunde da organizuje napad.

Dovoljno za Sergeja Moniju!

Ruski košarkaš dobio je loptu na desnom krilu, okrenuo se i iz vrlo teške pozicije pogodio trojku od tablu.

Svjesni da su izbjegli domaćine, uslijedilo je veliko slavlje Rusa, a na drugoj strani nevjerica za propuštenom prilikom.

Nijedna od ekipa tokom meča nije uspjela da stekne ubedljiviju prednost, mada je polovinom posljednje četvrtine, kada su Rusi poveli 58:51, izgledalo da završnica neće biti tako dramatična.

Bo Mekejleb bio je najefikasniji kod Makedonaca sa 16 poena, ali je najbolju partiju pružio Pero Antić - 15 poena (12 u prvom poluvremenu), 10 skokova i pet asistencija. Na drugoj strani, Aleksej Šved ubacio je 14 poena, Fridzon 11, a Bikov, Mozgov i Monija po osam.

Nisu slovenački reprezentativci mirno spavali protekle dvije noći zbog poraza od Grčke i Makedonije, koji su ih umalo koštali plasmana među osam najboljih reprezentacija u Evropi.

Ipak, mjesto u elitnom društvu obezbijedili su pobjedom nad Finskom, izvojevanom tek u finišu utakmice.

Vodili su "zmajčeki" od osmog minuta do kraja meča, u nekim dijelovima sa više od 10 poena razlike, ali su se Finci serijom 8:1 na početku posljednjeg minuta rezultatski vratili u utakmicu i umalo priredili iznenađenje.

Pri rezultatu 63:51 za Sloveniju na minut i 20 sekundi do kraja Finac Huf je pogodio tri bacanja zaredom, a slijedili su ga brzim trojkama Raniko i Koponen, pa je sam finiš meča dočekan rezultatom 64:60 za Slovence.

Slovenci su ipak ostali mirne ruke na liniji za slobodna bacanja (Lorbek i Dragić), dok je sa druge strane Koponen promašio dva posljednja šuta za svoju reprezentaciju.

U pobedničkom timu najbolji su bili Erazem Lorbek (14, 6sk), Uroš Slokar (13, 8 sk) i Mirza Begić, a Fince su predvodili Koponen sa 14 i Huf sa 13 poena.

Slovenci će u srijedu igrati protiv Španije meč za plasman u polufinale Evropskog prvenstva.

U drugom meču posljednjeg kola u Grupi F, Grčka je savladala Gruziju 73:60 (12:13, 20:22, 19:12, 22:13) i pobjedom potvrdila osvajanje trećeg mjesta u grupi, koje joj je obezbijedilo četvrtfinalni duel sa Francuskom.

Utakmicu je grčki tim očekivano rešio u svoju koristu, uprkos odolevanju Gruzijaca tokom većeg dijela susreta.

Reprezentacija Gruzije, predvođena Šermadinijem (10, 14 sk) i Šengelijom (11, 5 sk) "nadskočila" je protivnika, sa čak 16 ofanzivnih skokova naspram tri grčka, ali uspeh u tom segmentu igre nije uspeo da nadomesti lošiji šut za dva i tri poena, kao i veći broj izgubljenih lopti.

Dva tima su se smenjivala u vođstvu do sredine treće četvrtine, kada su Grci poenima Buruzisa, Kalatesa i Focisa preuzeli kontrolu nad rezultatom i bez mnogo trzavica riješili meč.

U pobjedničkom timu najefikasniji su bili Vasileiadis (15), Buruzis (13) i Focis (10)

Grupa F

Slovenija - Finska 67:60,
Grčka - Gruzija 73:60,
Rusija - Makedonija 63:61

Tabela: Rusija 5:0, Makedonija 4:1, Grčka 3:2, Slovenija 2:3, Finska 1:4, Gruzija 0:5.

PAROVI ČETVRTFINALA:

KAUNAS, Žalgirs Arena (14. septembar)

Španija - Slovenija (17h)
Makedonija - Litvanija (20h)

KAUNAS, Žalgirs Arena (15. septembar)

Francuska - Grčka (17h)
Srbija - Rusija (20h)

***Polufinalni mečevi igraju se 16. septembra u Kaunasu, a finale i utakmica za treće mjesto na programu su dva dana kasnije. Utakmice za plasman od petog do osmog mjesta igraju se 15, 16. i 17. septembra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC