• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novicki - da li je ovo kraj?

Najbolji košarkaš Njemačke žali što nije uspio da pomogne mlađim saigračima da ostvare san i plasiraju se na Olimpijske igre u Londonu.

 Novicki - da li je ovo kraj? Izvor: MONDO

Dirk Novicki nastupio je na većini FIBA takmičenja, otkako je 1999. godine debitovao za Njemačku na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Odigrao je šest kontinentalnih šampionata, dva svjetska, kao i Olimpijske igre u Pekingu. Osvojio je srebro na EP u Beogradu 2005. i bronzu na SP u Indijanapolisu 2002.

Ovog ljeta se priključio reprezentaciji nakon dvije godine pauze. Kao MVP finala plej-ofa NBA lige, bio je najveća zvijezda Evrobasketa, ali na kraju nisu ispunjena ni njegova, ni očekivanja tima i navijača.

Nijemci su u nedjelju eliminisani porazom od Litvanije, nakon čega je Dirk priznao ono što smo svi mogli da vidimo - da u prethodnih 12 dana, tokom kojih je odigrao osam mečeva, nije bio u top formi.

"Nisam bio spreman koliko je potrebno za ovako kvalitetno i naporno takmičenje. Ne mogu da kažem da je iza mene dobar turnir. Ispromašivao sam se, čak i protiv Litvanije, dok smo još mogli nešto da uradimo, promašio sam dva-tri šuta koja sam morao da ubacim", rekao je Novicki.

Na tom meču postigao je 16 poena, uz šut iz igre 4/17. Ukupno je bilježio 19,5 poena i 6,6 skokova, ali uz samo 1,4 asistencija po utakmici, veliku potrošnju lopti (120 - kao "starteri" Šafarcik i Bencing zajedno) i šut nešto iznad 44 odsto.

Srpski selektor Dušan Ivković je poslije pobjede nad Nijemcima konstatovao da su sa Novickim i Kejmenom izgubili hemiju koju su imali. Nije time htio da kaže u timu Dirka Bauermana vladaju nesloga i loša atmosfera, već da uloge na terenu nisu jasno definisane i da su potisnuti neki košarkaši koji bi imali šta da pokažu.



Drugim riječima, Novicki je smatrao da mu je obaveza da sa Krisom Kejmenom vuče tim ka pobjedama, dok "igrači zadatka" nisu bili dovoljno odvažni da u kritičnim trenucima preuzmu odgovornost. Recimo, krilo Robin Bencing je protiv Litvanije pokazao da ima taj potencijal (18 poena, šut 7/7).

"Žao mi je što nisam uspio da im pomognem da ostvare san i sljedeće godine odu na Olimpijske igre", rekao je Novicki, koji se preko svog Twitter profila ujedno zahvalio i izvinio njemačkim navijačima.

"Baterije mog tijela bile su prazne. Hvala vam na svim lijepim riječima i podršci".

Da su se plasirali, Novicki bi narednog ljeta sigurno bio u Londonu. Ovako je moguće da je odigrao posljednji meč za reprezentaciju.

"Ne znam, nisam siguran. Ko zna šta nosi budućnost. Sa ovih takmičenja nosim mnogo lijepih uspomena, upoznao sam toliko dobrih ljudi..."

Već se pojavila priča da će Novicki ponovo igrati ako Njemačka dobije organizaciju Evrobasketa 2015, za koji je i srpski Savez pokazao načelno interesovanje. Selektor Bauerman, koji odlazi sa funkcije da bi se posvetio ekipi Bajerna, rekao je da ima "osjećaj da će se Dirk vratiti".

S obzirom na to da sada ima 33 godine, veliko je pitanje da li će biti tako.

Ako se i zvanično povuče, jedna od najljepših scena koje je doživio ostaće ona iz Beogradske arene, kada je u finalu EP protiv Grčke zamijenjen uz ovacije 18.000 ljudi.

Na ovom Evrobasketu nije blistao, ali turnir bez njega apsolutno ne bi bio isti.

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC