• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delija iz Kaunasa!

Iznenađenja se na Evropskom prvenstvu ne događaju samo na terenu, već i u pres centru. Upoznajte fotoreportera Evaldasa Šemiotasa.

 Delija iz Kaunasa! Izvor: MONDO

Druga faza Evrobasketa u Viljnusu je okupila 12 reprezentacija, novinare iz isto toliko, pa i više zemalja, gužva je na momente nesnosna.

U opštem metežu, gdje u principu svako gleda svoja posla i kako što efikasnije da ih završi, zapada mi za oko dugajlija u iznošenoj majici teget boje, na kojoj sa prednje strane piše "1989" i malim slovima ispod toga "Delije Sever".

Nije iz Srbije, znao bih ga. Možda je Grk, navijač Olimpijakosa? Spuštam lap top blizu njega, sjedam da radim i (in)diskretno pokušavam da mu pročitam ime na akreditaciji.

Piše "Evaldas Šemiotas", dakle, Litvanac. Ovo mora da se razjasni...

"Išao sam u Guču tri godine zaredom. Upoznao sam tamo dvije djevojke, a majicu mi je dao brat jedne od njih", počeo je Evaldas, koji ima 39 godina i fotografiše utakmice Evrobasketa za jedan lokalni list.

Otkriva da je sa drugom iz Francuske imao ustaljenu šemu - prvo na pozorišni festival u Avinjonu, pa onda na Sabor trubača u Guči, za koji su saznali istražujući opus Gorana Bregovića. Na Exitu nikada nije bio.

Već sam pisao o tome kako je alkohol kod mnogih Litvanaca nešto što se manje-više podrazumijeva, pa tako ni Evaldas nije izuzetak. Kaže da su mu jednog ljeta u Guči samo dodali flašu rakije kroz vrata kombija kojim je došao, poslije čega "tri dana nije izašao napolje".

Oduševljen je time što u Srbiji ljudi sami peku rakiju, dok je u Litvaniji, na osnovu zakona Evropske unije, proizvodnja žestokih pića dozvoljena samo pravnim licima.

"Kada uđete u EU, moraćete i vi da prekinete. Jedino prije ulaska da nekako ispregovarate, da vam ne zabrane", uz smijeh je rekao momak iz Kaunasa, koji je u Viljnusu završio Akademiju muzike i teatra.

Nije baš u stanju da objasni odakle mu tolika naklonost prema Srbiji. Jednostavno je otišao i dopalo mu se.



Proljetos je zajedno sa devojkom Monikom pohađao kurs srpskog jezika na univerzitetu u Kaunasu i poslije jednog semestra stekao solidno osnovno znanje. Razumije dosta toga što međusobno pričaju srpski novinari, a ponekad se i uključi u razgovor kraćom opaskom.

"Idemo u Kaunas!", rekao je poslije pobede srpske reprezentacije nad Rusijom u nedjelju.

Na Facebooku ponosno pokazuje fotku jednog zida u Viljnusu, na kojem piše "Kosovas Serbijos širdis", iliti "Kosovo je srce Srbije".

Ispričao je i da se u litvanskom parlamentu dugo vodila rasprava oko priznavanja Kosova i da je to učinjeno tek pod pritiskom Amerikanaca, koji imaju veliki uticaj na ovdašnje vlasti.

Odmah me je dodao za prijatelja na Facebooku, a ja mu na zidu ostavio poruku "Evaldas - the man, the legend".

Stigao je odgovor na srpskom, bez greške: "Nisam još legenda. Ja sam živ. Ali hvala!"

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC