• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poraz Francuza od Grka - neuspješan orgazam!

Alehandru Gonzalesu nije se dopalo što se Francuzi nisu borili protiv Španaca. Očekuje dramu i pita vas: Šta predviđate na Rusija - Srbija?

 Poraz Francuza od Grka - neuspješan orgazam! Izvor: MONDO

Makijavelistički potez Francuza doveo ih je u sukob sa dobro poznatim neprijateljem. Neprijateljem koji je možda i razlog za takav potez.

Vensan Kole i njegovi momci vodili su se logikom i nisu željeli da se bore protiv Španije za pobjedu. Nije baš ni da su Španci ostavili srce na terenu da bi pobijedili (dovoljno je bilo samo baciti pogled na igrače i klupu), ali Francuzima je svakako bilo manje stalo.

Uprkos moralno-etičkoj debati, Francuska je dobila ono što je željela: da izbjegne Litvaniju u polufinalu. Očigledno, oni misle da će im pobjednik meča Rusija - Srbija više odgovarati i da će ga lakše pobijediti. Polufinale je uvijek bilo i biće meč koji obezbjeđuje medalju, ali na ovom turniru postoji jedan veliki bonus: direktna karta za London.

Dakle, dva dragocjena prstena mogu da se osvoje u jednoj utakmici. Francuska je izbjegla Španiju do finala pobjedama nad Srbijom, Litvanijom, Njemačkom i Turskom. Tada su dobili priliku da izbjegnu i domaćine (koji sa sobom vuku prednost domaćeg terena, na kojem se stvara veliki pritisak na sudije. I zgrabili su tu priliku...

Ali, prvo će morati da pobijde Grčku u četvrtfinalu.

Još jedna neugodna utakmica koja vas može odgurati od borbi za medalje i poslati vas u kvalifikacije za Olimpijske igre ili... nešto još gore. Uglavnom, biće to vrijeme za revanš za Koleove momke. Još su nam svježa sjećanja na pogodak za pobjedu uz sirenu Nando DeKolopulosa u, takođe, još jednom makijavelističkoj utakmici.

Tada se Grčka vodila logikom. Francuska je potom, kao pobjednik, počišćena od Španije, a Grčka je uzela medalju. Izgledalo je kao da su Francuzi tada naučili lekciju.

Grci nisu impresivni na ovom Evrobasketu, ali nikako neće biti lak rival. Francuska ima istoriju "failova" kada dođu "do or die" utakmice, čak i u mlađim kategorijama. Kakva bi to ironija bila kada bi se Francuzi služili strategijom i potom izgubili od, ni manje, ni više - Grka!

A tek promašaj uz zvuk sirene DeKoloa? To bi bio neuspješan orgazam. Mnogo priča koje nemaju veze sa sportom i terenom, kao i sjećanja čine ovaj duel još zanimljivijim.



Dobro izgledaju parovi drugog dana četvrtfinalnih borbi. Rusi i Srbi trebalo bi da odigraju lijepu utakmicu za kraj runde. Rusija je veoma dobra. Ne spektakularna ili tečna, ali efektivna. Taj nedostatak tečnosti u igri je, upravo, vjerovatno njihovo najjače oružje. Svakom njihovom rivalu bilo je teško da pronađe bilo kakav ritam, da postavi tempo igre, a samopouzdanje ruskih košarkaša čine utakmicu neugodnom za svaki tim.

Srbija do sada nije uspjela da pobijedi nijednog "velikog" rivala na ovom turniru (Francuska, Španija i Litvanija), ali i dalje je smatrana za jednog od favorita u ovoj igri.

Mogla bi to da bude taktički veoma "jaka" utakmica, duel dva dobra trenera, koji će pomjerati svoje figure u bici detalja. To bi moglo da bude presudno. Srbija je "preživjela" Tursku, ali ta utakmica otvorila je još novih problema i pitanja. Turska je igrala jako lošu odbranu, gubila fokus lako tokom utakmice i promašila mnogo slobodnih bacanja... A, opet, imala šut za pobjedu.



Cijela ta priča "jedna strana žrijeba je mnogo jača od druge" je OK, ali i Rusija ima mnogo toga da pozavidi grupi od šest timova sa druge strane, najviše po pitanju konkurentnosti. Biće interesantno vidjeti kako će David Blat pokušati da zaustavi Miloša Teodosića u ofanzivnim pokretima (bio je nevjerovatan u prvom poluvremenu protiv Turske).

Takođe, biće tu duel Mozgov vs Krstić, kao i sjajni okršaji na krilnim pozicijama (Savanović, Mačvan, Kešelj - Monija, Voroncevič, Hrijapa...).

Biće intenzivno.

Mislim da Srbija ima više talenta za igru, ali da je Rusija uigranija na ovom Evrobasketu. Predviđam neizvjesnu, tešku utakmicu, a ko bude pronašao tajno oružje, nekoga ko će napraviti razliku, nekog pojedinca ili situaciju (iskra briljantnosti u pravom trenutku, nedostatak koncentracije, teniski rečeno "neiznuđena greška"...), e to će presuditi.

To lomi svaki direktan i indirektan balans na terenu, koji bi mogao da bude na snazi svih 40 minuta. Ko ga polomi, radovaće se u četvrtak uveče.

Na prvi pogled, drugi dan četvrtfinala izgleda mnogo zanimljivije od prvog. Ponovo taj neizbalansiran raspored.

Nikada ne znaš šta će se dogoditi na turniru kao što je ovaj, a ja sam očajan u predviđanjima i prognozama, ali osjećaj koji imam ovog utorka popodne je da prve dvije utakmice četvrtfinala uopšte neće biti neizvjesne.

Rudi Fernandez je rekao danas "vamos sobrados en ataque", što bi u slobodnom prevodu moglo da bude "toliko smo dobri u napadu da ne moramo da igramo sa svojih 100 odsto mogućnosti". Da li neko zna gde je nestala poniznost ovog tima?

Španija je svakako superiorna u odnosu na Sloveniju, ali tek ćemo vidjeti kako će se Rudi i njegovi nevjerovatni drugari snaći u ovom duelu. Goran Dragić i Erazem Lorbek bi mogli da naprave štetu španskoj odbrani, ali samo ako ih Španci ne shvate dovoljno ozbiljno. Čak i tada, Španija bi trebalo da pobijedi, ali bi utakmica, kao što smo i vidjeli jednom na zagrijavanjima u Malagi, mogla da bude dosadna do đavola!



Najprijatnije iznenađenje će se sresti sa domaćinom.

Makedonija je odigrala toliko neophodnu ulogu Pepeljuge. Mnogo strasti, mnogo napornog rada i mnogo predanosti na terenu. Sa Boom Mekejlebom koji ne znači sve, ali znači mnogo ovom timu. Bili su toliko blizu da pobijede Rusiju u posljednjoj utakmici druge faze, ali su osjetili šta znači pritisak u svom posljednjem posjedu lopte, paničili su i izgubili fokus. A, onda i Sergej Monija...

Litvanska brzina i intenzitet koji donose mogao bi da bude preveliki zalogaj za Makedoniju. U spektakularnom okruženju, Litvanici će pokušati da pregaze protivnika ritmom i to što prije. Tako će prvi minuti utakmice biti veoma opasni za Mekejlebove ortake. Za njih, od presudne važnosti biće mirnoća i otpor. Da ne dozvole rivalu da "podivlja" i onda traže svoju šanse.

"Žalgirio Arena" je spremna za žurku. OK, spremna je unutra, a spolja izgleda kao da je još u izgradnji. Na stolu su medalje i olimpijski snovi.

"Kako vi, navijači Srbije, predviđate utakmicu vaše reprezentacije?", pita vas Alehandro...

(Alehandro Gonzales, MONDO, foto: AP, Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC