• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaunas čeka spektakl

Nekome brzo, nekome možda sporo, ali kalendar jasno pokazuje da su prošle dvije nedelje od početka Evropskog prvenstva u Litvaniji.

 Kaunas čeka spektakl Izvor: MONDO

Odigran je zapanjujuće veliki broj utakmica - 78, a ostalo je još 12 najvažnijih, jer će one odlučivati o tome ko osvaja medalje, ko su dva sigurna putnika na Olimpijske igre u Londonu 2012, a koje četiri ekipe će učestvovati u dodatnim kvalifikacijama za najveće sportsko takmičenje.

Čast da bude domaćin završnice Evrobasketa pripala je košarkaškoj prestonici Litvanije, Kaunasu, koji je zahvaljujući Žalgirisu, treneru Garastasu i igračima kakvi su bili Sabonis, Kurtinaitis i Homičus, prije tridesetak godina postao znan svakom ljubitelju košarke u Evropi, pa i šire.

Kaunas je otprilike duplo manji grad od Viljnusa, gdje su odigrani mečevi druge faze EP, ali ima noviju i impozantniju dvoranu - Žalgiris arenu, kapaciteta 15.500 mjesta, koji će biti donekle umanjen zbog odvajanja prostora za pres tribinu.

Iako je zvanično otvorena prijateljskom utakmicom Litvanija - Španija 18. avgusta, Žalgiris arena još je djelo u nastajanju. U to smo se lično uvjerili prilikom posjete treningu reprezentacije Srbije u utorak popodne.

U širokim hodnicima ispod tribina sve vrvi od završnih radova, u vazduhu se i dalje osjeća miris maltera i prašine, a tišinu oko dvorane remeti brundanje građevinskih mašina.

Ipak, što je najbitnije, unutrašnjost dvorane, tribine i teren, nalaze se u savršenom stanju i spremni su da prime osam najboljih selekcija Evrope, kao i hiljade gledalaca željnih kvalitetne košarke i spektakla. Prethodnih dana je Viljnus, što se toga tiče, potpuno opravdao očekivanja.



Ono što Žalgiris arenu izdvaja iz gomile sličnih objekata u Evropi jeste činjenica da se nalazi na malom ostrvu, koje rijeku Nemunas dijeli na dva rukavca. a vještačkim putem je pretvoreno u poluostrvo. Od dvorane do rijeke, sa zadnje strane, nema više od 20 metara. Dio zemljišta između i dalje je neasfaltiran i nesređen, posut šljunkom.

Prolazeći hodnicima dvorane primjetili smo klupe za rezervne igrače upakovane u najlon, pobjedničko postolje koje volonteri "presvlače" plavim materijalom sa oznakama "Eurobasket 2011", naljepnice za orijentaciju koje čekaju da zauzmu svoja mjesta na zidovima...

Ono što ne bude završeno do srijede popodne, sigurno neće narušiti doživljaj četvrtfinalnih utakmica gledaocima u Žalgiris areni i onima ispred TV ekrana. Kažu da se za srijedu spremaju kiša i veliko nevrijeme, ali izdržaćemo!

Mečevi Španija i Slovenija (17.00), a zatim Litvanija i Makedonija (20.00), daće prvi polufinalni par šampionata Evrope. Dan kasnije igraju Francuska - Grčka i Srbija - Rusija.

Ko bude bolji, pobjedu nek slavi...

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC