• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: "Crvena furija" baš furiozna

Španija demolirala Sloveniju u trećoj četvrtini (36:14) i poslije neizvjesnog prvog poluvremena lako stigla do polufinala Evropskog prvenstva.

 EP: "Crvena furija" baš furiozna Izvor: MONDO

Ništa nakon poluvremena prve četvrtfinalne utakmice na Evropskom prvenstvu u Litvaniji nije nagovještavalo da će Španija protiv Slovenije lako izboriti mjesto među četiri najbolje ekipe na turniru.

A, onda je uslijedila igra mačke i miša.

Maestralno odigrana četvrtina 36:14 (treća) i sve je bilo gotovo. Slovenija do kraja nije imala nikakve šanse - 86:64 (16:23, 19:8, 36:14, 15:19).

Španija će se u polufinalu sastati sa pobjednikom utakmice Litvanija - Makedonija. Taj meč počinje u 20 sati.

Slovenci su veći dio prvog poluvremena bili u vođstvu, ali je Španija mnogo boljom igrom u odbrani uspjela da preokrene rezultat u svoju korist pred odlazak na odmor.

Najveću prednost u prvom dijelu imali su puleni Božidara Maljkovića, koji su već u četvrtom minutu došli do plus osam (14:6), nakon dvije vezane trojke Erazema Lorbeka i Jake Lakoviča.

Do kraja prve dionice Španci su uspjeli da deficit smanje samo za pola koša - 23:16.

Puno grešaka, nerezonskih i ishitrenih šuteva imala je Slovenija u drugoj četvrtini. Dobra odbrana koja je karakterisala igru "zmajčeke" u većem dijelu prvih deset minuta, u drugoj dionici počela je da krasi igru aktuelnih evropskih prvaka.

Braći Gasol, Navaru i društvu nije baš najbolje išlo u ofanzivnom dijelu igre, ali su za sedam minuta i 20 sekundi uspjeli da prime samo dva poena i postignu devet. Crnu seriju Slovenaca prekinuo je trojkom Matjaž Smodiš. Ali, nalet "crvene furije" bio je nezaustavljiv. Španija je prvi put povela u 18 minutu (29:28) i prednost više nije ispuštala.

Do odlaska na odmor ekipa Serđa Skariola stigla je do 35:31. Španija je vrlo loše šutirala u prvom poluvremenu, ali je i pored toga Navaro upisao devet poena, Pau Gasol osam i isto toliko skokova, a njegov brat, Mark, sedam poena i pet uhvaćenih lopti.

U stilu "drim tima" Španija je pregazila Sloveniju trećoj četvrtini. Seriju je otvorio stariji Gasol, nastavio je Navaro sa dva polaganja, a poslije trojke Rudija Fernandeza mnoge dileme su otklonjene. Kanonadom 19:2 Španija je otišla na plus 21 (54:33), a samo nekoliko minuta prije bilo je rezultatski uzbudljivo 35:31.

Reprezentativci Španije pogađali su iz svih pozicija. Maltene, svaki napad Španije završavao se košem (uglavnom van linije 6,75). Španija je u prvom poluvremenu šutirala za tri 1-7, a u trećoj četvrtini 7-11. Epilog svega 36:14 poslije treće dionice.

Sve je bilo riješeno!

Slovenija je nešto bolje odigrala finiš meča, nedovoljno da izbjegne ubjedljiv poraz - 86:64.

ŠPANIJA - SLOVENIJA 86:64 (16:23, 19:8, 36:14, 15:19)

ŠPANIJA: P. Gasol 19 (16sk), Fernandez 8, Rubio, Navaro 26, Kalderon 9 (6sk), Rejes 3, Klever, San Emeterio 2, Ljulj 3, M. Gasol 7 (5sk), Ibaka 9, Sada.

SLOVENIJA: Slokar 4, Lakovič 3, Rupnik 2, Ožbolt 6, Smodiš 6, Udrih, Murič 4, G. Dragič 14 (5sk), Jagodnik 6, Z. Dragič 2, Begič 10 (5sk), Lorbek 7.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC