• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Francuzi dodali gas na vrijeme

Grčka vodila više od 30 minuta, ali se Francuska na kraju rutinski plasirala u polufinale Evrobasketa - 64:56 (14:17, 13:14, 13:12, 24:13).

 EP: Francuzi dodali gas na vrijeme Izvor: MONDO

Reprezentacija Francuske treći je polufinalista Evropskog šampionata u Litvaniji, poslije Španije i Makedonije.

U petak od 20 časova sastaće se sa boljim iz duela Srbija - Rusija, dok će Grci već u 14.30 na poraženog, u borbi za peto i šesto mjesto, odnosno dodatne kvalifikacije za Olimpijadu u Londonu.

Najzaslužniji za preokret u četvrtak popodne bili su Toni Parker sa 18 i Nikola Batum sa 15 poena, dok je Nando De Kolo 12 od svojih 16 poena ubacio u prvom poluvremenu.

Jedini Grk sa dvocifrenim učinkom bio je centar Janis Burusis sa 17 koševa.

Kod Francuza se na početku utakmice mogao primjetiti "španski sindrom" iz duela sa Slovenijom, mješavina ispadanja iz takmičarske forme i blagog potcjenjivanja protivnika.

Grci su bili spremni da to iskoriste, poveli su sa 7:0 i 15:4 u šestom minutu, drugom trojkom Focisa.

"Trikolori" su odmah odgovorili serijom od 8:0, tokom koje se razigrao De Kolo, ali Francuska nije uspjela u potpunosti da uhvati svoj prepoznatljivi ritam. Stigla je samo do izjednačenja na 21:21 u 13. minutu.

Zapaženu rolu imao je pod košem Burusis, čijim je zakucavanjem uz zvuk sirene, na lijep pas Vasilijadisa, Grčka otišla na odmor sa četiri poena viška - 31:27.

De Kolo je na poluvremenu imao 12 poena uz šut iz igre 5/6, dok je ostatak tima uglavnom pucao "ćorcima" (5/18). Kod Helena slična situacija - Focis 2/2 u šutu van linije 6,75 metara, ostali 0/8!

Ni pauza nije pomogla Francuzima da zaigraju bolje. Naprotiv, u kratkom razmaku je Batum izgubio čistu loptu, Traore promašio zicer, a Burusis povisio na 39:32 za Grčku.

Međutim, prednost manja od 10 poena i nije neka prednost, tako da su "galski pijetlovi" brzom serijom od 6:0, koju je krunisao Parker iz kontranapada, izjednačili na 40:40 u 28. minutu. Poslije dva propala napada na obe strane, Kalates je pogodio trojku i sa tim rezultatom se ušlo u posljednju četvrtinu.

Centar sa NBA iskustvom Kostas Kufos u prvom napadu je realizovao dva penala za 45:40, na šta su Francuzi konačno odgovorili na pravi način: De Kolo je počeo seriju 9:0, u okviru koje je Batum dao trojku, a Parker dva puta zaredom poentirao poslije prodora.

Bilo je to prvo vođstvo donedavno neporaženih izabranika Vensana Kolea - 49:45.

Poslije nove trojke Batuma u 35. minutu na semaforu je stajalo i 52:47, a onda je dirigentsku palicu ponovo preuzeo Parker - 56:50. Dvojica NBA bekova u tom trenutku su postigla 14 od 16 poena svog tima u četvrtoj dionici.

Grcima su ostala četiri minuta borbe za polufinale. Stegli su odbranu, šut spolja ih nije išao, ali su ih Francuzi nepotrebnim faulovima poslije svojih promašaja slali na liniju slobodnih bacanja. Burusis i Focis bili su polovično precizni, tako da je dva minuta prije kraja bilo 56:54.

Batum je stupio na scenu košem, "bananom" Kalatesu i još jednim košem za 60:54! Pobjeda je bila u džepu i "trikolori" je nisu ispustili. Po svemu prikazanom na Evrobasketu, zasluženo su među četiri najbolje ekipe.

FRANCUSKA: Noa 5 (8sk), Batum 15 (trojke 3/4), Serafan, Albisi, Kaudi 2, Parker 18 (iz igre 7/18, 5sk, 3as, 4izg), Traore 6, Pitrus 2 (6sk), De Kolo 16, Dio, Čikambu, Želabal.

GRČKA: Ksantopulos, Burusis 17 (11sk, 4izg), Zizis 6 (4sk, 5as), Vasilijadis, Kalates 7, Focis 9 (5sk), Papanikolau 4, Mavroidis, Bramos 2, Kufos 5, Slukas, Kajmakoglu 6 (6sk).

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC