• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Polufinale bez Srbije, slijedi bitka za OI

Košarkaši Srbije poraženi od Rusije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva rezultatom 67:77 (12:16, 15:18, 21:20, 19:23).

 EP: Polufinale bez Srbije, slijedi bitka za OI  Izvor: MONDO

Nisu uspjeli izabranici Dude Ivkovića da se plasiraju među četiri najbolje evropske reprezentacije. Srbija je u četvrtfinalu igrala bez povređenih Aleksandra Rašića i Milenka Tepića i to je se pokazalo kao veliki hendikep.

Koncentrisana igra Rusije u prelomnim momentima meča i preveliki broj izgubljenih lopti naših reprezentativaca (19 ukupno, Teodosić devet - najviše na ovom EP na jednom meču, Rusi 13) neki su od glavnih uzroka poraza Srbije.

"Orlovi", a prije svih selektor Ivković imaće težak zadatak da se za manje od 24 sata oporave i sutra od 14 časova po srednjeevropskom vremenu, u meču sa Grčkom pokušaju da izbore plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre 2012.

Najefikasniji u našem timu bili su Miloš Teodosić sa 20 poena i Nenad Krstić, strijelac 13 pogodaka, uz pet skokova. Ujedno oni su bili jedina dva srpska igrača sa dvocifrenim učinkom.

Kod Rusa su najbolji bili Andrej Kirilenko (14, 11 sk, 6 as) i Andrej Voroncevič i Viktor Hrijapa sa po 11 poena.

Prva četvrtina:

Meč je počela petorka: Teodosić, Paunić, Kešelj, Savanović, Krstić, a prva četiri poena za naš tim je postigao Teodosić.

Utakmica je počela dosta "divlje", brzo i lako su gubljene lopte, pa smo poslije početnog vođstva od 4:0 brzo "potrošili" četiri napada i dozvolili Rusima da povedu 6:4. Očigledan grč naših igrača uzrokovao je da niko osim našeg plejmejkera i Duška Savanovića ne postigne koš tokom cijele četvrtine.

Rusi su "spretnije" ušli u meč, vođeni Mozgovom koji je dominirao u našem reketu, a da naši igrači nisu šuterski raspoloženi dokazali su i dva promašaja Marka Kešelja van linije za tri poena.

Poslije prvih Teodosićevih poena trebalo mu (nam) je duže od četiri minuta da ponovo postignemo koš (trojku) i održimo rusko vođstvo na podnošljivih četiri razlike za Rusiju. Savanović je postigao pet poena dok je u ruskom timu najefikasniji bio Mozgov sa osam poena.
Druga četvrtina

Sve je igrače selektor Ivković poslao na teren tokom druge četvrtine. Rusi su nastavili sa dobrom partijom iz prve četvrtine, nametnuli svoj stil igre, postigli tri trojke u prvih pet minuta i povećali prednost na 29:17.

Kešelj je dao trojku na otvarajnu četvrtine, Kosta Perović je realizovao polaganje, a Rusi su nastavili sa agresivnom odbranom na Teodosiću, neprestano ga udvajajući.

Neophodne prve poene postigao je i Bjelica, trojkom na 4:30 do poluvremena, kojom je počeo da topi prednost Rusa, u čemu su mu se brzo pridružili Perović i Teodosić dok nismo "prišli" na pet razlike 24:29.

Totalni rezultatski "povratak" u meč srpske reprezentacije spriječio je Hrijapa trojkom za 32:24.
Nisu naši igrači bili daleko od toga da do poluvremena još smanje prednost, ali su ishitrenost Teodosića i pregrubo sviran faul Bjelici u napadu to spriječili.

U finišu poluvremena je Kosta Perović nastavio sa dobrom partijom, iskoristio asistenciju Teodosića i dao bacanje za 27:32.

Na poluvremenu su u našem timu najefikasniji Teodosić sa 9 poena i Kosta Perović sa 7. Među Rusima su najbolji bili Hrijapa sa 11 i Mozgov sa osam poena.

Obe ekipe su postigle po četiri "trojke", a Rusi su imali šest skokova više (18:12)

Treća četvrtina

Energičnije je naša ekipa djelovala po povratku iz svlačionice. Lopta se brže kretala u napadu, odbrana je bila "čvršća", a razigrao se i kapiten Krstić. Upravo su on i Teodosić poenima otvorili drugo poluvrijeme, na šta stu im odgovorili Bikov polaganjem i Ponkrašov trojkom za 39:33.

Prednost Rusa je definitivno izgledala dostižno poslije trojke Milana Mačvana za 36:39 na 7:14 do kraja četvrtine, a da Rusi nisu uspjeli da se dobro snađu na bolju Srbiju nego u prvom poluvremenu dokazala je i zbunjenost "zbornaje komande" u napadu, pa su naši reprezentativci poslije poena Teodosića sa linije slobodnih bacanja za 38:39 imali idealnu priliku da prvi put povedemo poslije drugog minuta utakmice i rezultata 4:2.

Ipak, nisu Rusi tako lako dali vođstvo. Voroncevič je pogodio za 41:38, a Krstić sa linije slobodnih bacanja na 4:45 do početka poslijednje četvrtine smanjio na dva poena razlike. Nažalost, isti ruski igrač je ponovo dao koš i "vratio" Ruse na pet poena prednosti.

Rusi su nastavili da postižu poene, a Teodosić da dodaje loptu Krstiću koji je, što sa linije slobodnih bacanja, što šutevima u stilu Vlade Divca održavao naš razliku od tri poena.

Agresivna odbrana na brzom srpskom plejmejkeru dovela je zvanično najboljeg igrača Evrope na liniju slobodnih bacanja, ali je postigao samo jedno , pa su Rusi u posljednja tri minuta četvrtine ušli sa dva poena prednosti.

Do kraja četvrtine su Rusi lako stizali do koša, zahvaljujući dobroj igri Šveda i Kirilenka, a nas su "nosili" Mačvan i Savanović, dok je Teodosić do kraja četvrtine sakupio osam izgubljenih lopti.

Posljednja četvrtina
Prvi je koš za "orlove" u posljednjoj četvrtini postigao Bjelica na asistenciju Teodosića u drugom minutu dionice.

Ruski tim je zonskim presingom zbunio naše igrače, pa su poslije pogođenih bacanja Kirilenka za 56:50 igrači Davida Blata brzo došli do lopte, poslije čega je svirana pregruba (treća) lična greška Teodosiću.
Iskupio se djelimično Teodosić za preveliki broj izgubljenih lopti pogođenom trojom pa realizovanim slobodnim bacanjima za 54:58 na 7:20 do kraja meča.

Činilo se u tim trenucima da Rusi neefikasnim napadom i ne baš pribranom odbranom otvorili vrata našoj reprezentaciji da se vrati u meč. Kvaku na tim vratima pritisao je Mozgov sa ranim isključenjem zbog pet ličnih grešaka.

Uprkos takvoj prilici, povratak naših se odužio, što ponovnim koševima Rusa, što problemima Miloša Teodosića u organizovanju napada i prenosu lopte na ruski dio terena.

Da će "orlovima" biti teško da se vrate u meč bilo je jasno poslije tajm-auta na kome je Ivković tražio od igrača jaku i čvrstu odbranu, kada su Rusi pogodili jedno bacanje i odmah potom obezbijedili nov napad, koji je Kirilenko iskoristio za povećanje prednosti na deset poena.

Kešelj nam je na četiri minuta do kraja trojkom dao nadu da možemo da se plasiramo među četiri najbolje evropske reprezentacije, a "podgrijao" je Savanović ulaskom pod koš i brzim polaganjem za 59:64.

Na mini-seriju srpske reprezentacije odgovorio je Voroncevič sa dva sigurna šuta, a nadu srpskih igrača da mogu da se vrate u meč održao je Krstić sa četiri uzastopna pogodka sa linije za slobodna bacanja.

Posljednja izgledna prilika da se naši igrači vrate u meč ukazala se na 1:10 do kraja meča, kada je Paunić izvršio pritisak na ruske igrače u početnoj fazi napada, a Marković oteo loptu i dao koš za 67:72, poslije čega je Blat tražio tajm-aut.

Paunić je potom napravio petu ličnu grešku nad Kirilenkom, poslije čega je bilo 67:74, ipak, tačku na meč je stavio Monija trojkom u posljednjem napadu za konačnih 77:67.

SRBIJA: Teodosić 20, 4sk, 3as, 9izg, Tepić, Rašić, Paunić, Bjelica 5, Marković 2, Savanović 9, Kešelj 6, 5sk, Krstić 13, 5sk, Perović 7, Marjanović, Mačvan 5.

RUSIJA: Voroncevič 11, Mozgov 8, Bikov 4, Fridzon 9, Šved 10, 5as, Šabalkin, Hrijapa 11, 5sk, 4as, Antonov, Monia 5, Hvostov, Ponkrašov 5, 4sk, Kirilenko 14, 11sk, 6as.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC