• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: London is not calling

Srbija neće učestvovati na OI 2012. poslije poraza od Grčke u borbi za plasman od 5. do 8. mjesta na EP - 77:87 (8:34, 18:14, 22:16, 29:23).

 EP: London is not calling Izvor: MONDO

Srpska trobojka neće se vijoriti na olimpijskom košarkaškom turniru bar do 2016. godine. Jer, poslije Pekinga 2008, "orlovi" neće učestvovati ni na Olimpijskim igrama naredne godine u Londonu.

Priliku da se domognu kvalifikacionog turnira za OI propustili su na Evropskom prvenstvu u Litvaniji. U razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta poraženi su od Grčke - (8:34, 18:14, 22:16).

Reprezentacija Srbije igraće u subotu od 18 sati za sedmo mjesto sa Slovenijom, koja je dan ranije poražena od Litvanije. Domaćini i Grci su produžili olimpijsku nadu, a na EP će se boriti za peto mjesto.

Igrači Dušana Ivkovića imali su nekoliko sati manje za odmor od Grka poslije ubjedljivog poraza od Rusije u četvrtfinalu. I nisu uspeli da se oporave za 16 sati, koliko su imali "lufta" do novog izlaska na teren Žalgiris arene u Kaunasu.

Međutim, ulog je bio ogroman. Umor ne može da bude opravdanje.

Zato čudi katastrofalan početak srpskih košarkaša. Prvu četvrtinu izgubili su rezultatom 8:34 što je ujedno bila najveća prednost ekipe Ilijasa Zurosa. Malodušno, bez volje da se skoči i uhvati lopta ili napravi prekršaj, bez kreacije u napadu i šuta... Upravo zbog toga je pobjednik bio poznat već poslije deset minuta efektivne igre.

Kako to obično bude u sportu, Grci su kasnije samo održavali prednost. Srbi su dobili preostale tri četvrtine, ali nisu mogli da se spuste ispod "minus deset". Na kraju su se i statistički gledano približili protivniku, ali "raspad sistema" iz prve četvrtine je nanio nenadoknadivu štetu.

"Dželat" naših nada u plasman na Olimpijske igre bio je Joanis Burusis, sa čak 27 poena, kojima je dodao šest skokova. Zapažene role imali su i Nikolas Zizis sa 18 poena i pet asistencija i Antonios Focis sa 16 poena i osam skokova, dok je Nik Kalates zabilježio "dabl-dabl", sa po deset poena i asistencija.

U poraženom timu najbolji je bio Marko Kešelj, koji je ubacio 22 poena (3/9 za tri). Nenad Krstić je dodao 15 poena, Milan Mačvan jedan manje...

Povređeni Aleksandar Rašić i Milenko Tepić nisu ulazili u igru (kao ni Marjanović)... Uz podsećanje da su Grci u Litvaniju došli bez Dijamantidisa, Papalukasa, Spanulisa, Skorcijanitisa, Mavrokefalidisa, Printezisa i Carcarisa (oni nisu odsustvovali odlukom selektora već silom prilika).

SRBIJA - GRČKA 77:87 (8:34, 18:14, 22:16, 29:23)

SRBIJA: Teodosić 6 (3sk, 7as), Tepić, Rašić, Paunić 3, Bjelica 2, Marković 4, Savanović 9, Kešelj 22 (4sk, 3as), Krstić 15 (3sk), Perović 2 (4sk), Marjanović, Mačvan 14 (4sk).

GRČKA: Hantopulos, Burusis 27 (6sk), Zizis 18, Vasileiadis, Kalates 10 (10as), Focis 16 (8sk), Papanikolau 4 (8sk), Mavroeidis 2, Bramos 6, Kufos 4, Slukas, Kajmakoglu.

PRVA ČETVRTINA - 34:8 ZA GRČKU

Gdje su stali u četvrtak uveče u četvrtfinalu protiv Rusije, "orlovi" su nastavili u petak popodne. Niz njihovih grešaka i promašenih šuteva, slaba odbrana i napadi bez ideje i organizacije, omogućili su Grcima da od uvodnih 2:2 poslije četiri i po minuta igre dođu do čak 15:2, najviše zahvaljujući Burusisu, koji je već tada na kontu imao osam poena, ali i Focisu sa pet poena.

Teodosić je samo na kratko prekinuo seriju protivnika, ali je ona odmah zatim nastavljena do - 34:8. Dakle, Grci su napravili 32:6!

Igrači Elijasa Zurosa pogodili su pet trojki iz sedam pokušaja (Burusis dvije, po jednu Focis, Zizis i Papanikolau).

Zizis se razigrao, ubacio je 12 poena, dva više od Burusisa i pet više od Focisa, koji je imao i sedam skokova.

Ukupno, Grci su imali 13 uhvaćenih lopti, naspram četiri "orlova".



DRUGA ČETVRTINA - 18:14 ZA SRBIJU

Kešelj je "probio led" van linije 6,75, poslije dva i po minuta igre u drugoj četvrtini. Bio je to prvi pogodak Srba za tri poena, iz petog pokušaja, a već u sljedećem napadu Kešelj je "vezao" drugu trojku.

To je iniciralo srpsku seriju, od 10:36 do 20:38. Mačvan je u toj seriji ubacio četiri poena.

Međutim, Grci su uspjeli da zaustave kratkotrajni nalet "orlova" i do poluvremena zadrže prednost od 22 poena - 48:26.

Burusis je u svlačionicu otišao sa 16 poena, Zizis sa 14, a Focis sa devet. Na drugoj strani, Kešelj je dao osam, a Krstić šest.

Ivkovićevi igrači su u drugoj četvrtini napravili samo jedan faul!

TREĆA ČETVRTINA - 22:16 ZA SRBIJU

Grci su bez muke održavali razliku na "20 plus". Jedini koji su im parirali bili su Kešelj i Krstić, koji su na kraju treće dionice imali 16, odnosno 11 poena.

Kada je ubacio trojku dva i po minuta prije kraja, Paunić je sveo "minus" na 17 - 44:61. To je bila najmanja razlika još od šestog minuta. Nedugo zatim i Marković je pogodio za tri poena za 48:63. Treća četvrtina završena je rezultatom 48:64.



ČETVRTA ČETVRTINA - 29:23 ZA SRBIJU

"Orlovi" su posljednju dionicu počeli serijom 7:1, odnosno 16:4 ako se u obzir uzme i finiš treće četvrtine. Perović je bio dva puta precizan sa linije bacanja, Mačvan je dodao tri poena poslije "koš-faula", a nadovezao se Teodosić. Srbi su stigli na samo deset poena zaostatka - 55:65, osam minuta prije kraja.

Mogli su još više da se približe rivalu, ali su pri rezultatu 55:68 promašili tri uzastopna napada.

U međuvremenu je Burusis "vezao" sedam poena - 72:57. Time je "oduvao" i posljednji tračak nade Srba da mogu do preokreta...

Na kraju je reprezentacija Srbije uspjela da ublaži poraz - 77:87.


(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC