• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Junački otpor Makedonije, Navaro sipao

Španija slomila Makedoniju u nastavku i braniće titulu prvaka Evrope. Sjajni Navaro prelomio meč u trećoj četvrtini. Makedonci, svaka vam čast!

 EP: Junački otpor Makedonije, Navaro sipao Izvor: MONDO

Makedonska bajka na Evropskom prvenstvu u Litvaniji je završena. Španija je zaustavila sjajnu makedonsku reprezentnaciju na korak od finala, ali ekipi Makedonije skida kapu cijeli Balkan i šire!

Momci, svaka vam čast!

Španija je pobijedila Makedoniju 92:80 (26:18, 18:27, 27:17, 21:18) i biće u prilici da u nedjelju braniti titulu prvaka Evrope, osvojenu prije dve godine u Poljskoj 2009. Biće to treće uzastopno evropsko finale za Španiju.

Ali, ko bi pomislio da će se Španci mučiti protiv Makedonije gotovo cijelu utakmicu? Ko je, uopšte, prije ovog turnira, davao bilo kakve šanse Makedoncima?

Poslije prvog poluvremena rezultat na semaforu je bio 45:44 za Makedoniju! Molim!? Da, da, 45:44 za Makedoniju. Treću četvrtinu dobila je Španija 27:17. Tačnije, dobio ju je Huan Karlos Navaro, koji je u tom dijelu igre postigao 19 poena. Bila je to ključna dionica ovog meča.

Huan Karlos Navaro je sa 35 poena (čak 19 poena u trećoj četvrtini) bio igrač utakmice i čovjek koji je prelomio meč. Pau Gasol je već u prvom minutu treće četvrtine ostvario dabl-dabl učinak. na kraju je pored njegovog imena pisalo - 22 poena i 17 skokova! I njegov brat, Mark Gasol je ostvario dabl-dabl učinak: 11 poena i 10 skokova.

Međutim, iako su reflektori usmjereni ka pobjedniku (što je, naravno, normalna stvar), o jednom košarkašu, koji nije iz Španije, pričaće se dugo i poslije takmičenja u Litvaniji. Pogađate, riječ je o američkom Makedoncu Lesteru Bo Mekejlebu. Bivši plejmejker Partizana igrao je u životnoj formi, bio je pravi vođa ekipe na terenu. Špancima je ubacio 25 poena!

Nepravedno bi bilo zaboraviti još trojicu veličanstvenih u makedonskoj reprezentaciji - Pero Antić 17 poena i 9 skokova(!), Vlado Ilievski 15, Predrag Samardžiski 12 poena i pet skokova.

Kada je počela treća četvrtina, Vojdan Stojanovski je jednim ulazom pored Navara pokazao da ne preza ni od koga. A taj momak igra za ekipu Feni Industri Kavadarci! Eeeeej!

Prvi dio meča bio je egal. Španci su napravili prednost, ali je serijom 10-0, Makedonija preokrenula (32:31). Navaro je trojkom prekinuo seriju Makedonije, a novom trojkom Kalderona, Španci su ponovo bili u prednosti (39:34). Ipak, ne zadugo. Mekejleb i Ilievski prolazili su kroz odbranu Španije i svom timu obezbijedili poen prednosti pred drugo poluvrijeme (45:44).

Pau Gasol je u prvom poluvremenu dao 9 poena i imao 10 skokova. Dakle, bio je blizu dabl-dabl učinka. Upravo njegovim poenima počela je treća dionica, što je značilo da je već tada prebacio granicu dabl-dabl skora. Ipak, Makedonci su nastavili hrabro, bez respekta...Mekejleb je pravio karakteristične ulaze, Antić se borio kao lav pod koševima...

Ali, protiv Navara se ne može. Kad njega krene - odbrane nema. Sipao je bukvalno iz svih pozicija, vezao dve trojke, kojima se radovao kao da je prvi put na parketu. Vrlo brzo Španija je napravila solidnu razilu. Od 53:58, do 71:62.

U posljednjem dijelu meča, vidjelo se da Makedonci više nemaju snage za preokret. Španija je došla do +12 (76:64, 82:70) i bilo je izvjesno da će igrati u finalu.

Jedan od ključnih elemenata za trijumf Španije je ogromna prednost pod obručima. Pogledajte odnos u uhvaćenim loptama na kraju meča: 47-32 u korist branioca titule prvaka Evrope.
Da se ispravimo sa početka teksta. Makedonska bajka nije završena. Ona i dalje traje i pričaće se dugo.

Uostalom, Makedonija još može do pobjedničkog podijuma. Čeka je borba za bronzanu medalju.

To, na ovom šampionatu, nije uspjelo ni Srbiji, ni Hrvatskoj, ni Sloveniji, ni Italiji, ni Njemačkoj, ni Grčkoj...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC