• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković: Nemam objašnjenje za ovo

Selektor Srbije istakao da se nikada nije desilo da tim koji vodi odigra tako loše prvu četvrtinu. "Bilo je pehova, ali ovo nije smjelo da se dogodi".

 Ivković: Nemam objašnjenje za ovo Izvor: MONDO

Najboljim košarkašima Srbije u duelu sa Grčkom (77:87) se dogodilo potpuno pomračenje fizičke i mentalne snage.

Utakmicu od najvećeg značaja tokom 17 dana takmičenja na Evropskom prvenstvu, od čijeg ishoda je zavisilo ostvarenje cilja zacrtanog još 2008, počeli su bez žara, bez želje i koncentracije.

Sigurno da nije bilo lako bez dvojice važnih igrača, poslije poraza od Rusije u četvrtfinalu i sa minimalnim odmorom... Ali, zbunjuje to što su se "orlovi" u nastavku meča podigli i čak zaprijetili preokretom u četvrtoj četvrtini.

Evo kako je utakmicu vidio selektor Dušan Ivković:

"Izgubili smo izuzetno neobično i neočekivano, na način koji nisam mogao da pretpostavim, mada su Grci sigurno bili bolji. Praktično smo izgubili u prvoj četvrtini, kada smo primili rekordna 34 poena, a dali samo osam. Mislim da se to nije dogodilo ni na jednoj utakmici timova iste kategorije".

"Ovo je ipak bio ključni, odlučujući meč. Razgovarao sam sa igračima, pokušavao da nađem razloge, međutim, sada jednostavno nisam u stanju da ih pronađem. Posebno jer smo sve tri sljedeće četvrtine uspjeli da dobijemo".

Na pitanje kako se osjećao u trenucima kada smo pali na "minus 26", Ivković je odgovorio kratko i jasno: "Loše".

"Sigurno je da sam najodgovorniji, ali istovremeno nemam objašnjenje za ovo. Otkako sam počeo da radim, kao mlad trener, vodio sam vjerovatno preko 1.000 utakmica i ovo mi se nikad nije dogodilo".

"Na poluvremenu sam rekao igračima - 'momci da li je moguće da mi na 16 promašenih šuteva imamo samo dva skoka u napadu, a oni pet uhvaćenih lopti na 11 promašaja?' U tom segmentu smo se popravili u drugom dijelu utakmice, počeli smo da igramo neku košarku, ali to nije bilo ono za šta se ovaj tim pripremao i kakve nade je gajio".

Poraz je težak i treba ga prihvatiti, ne tražeći opravdanja.

"Što se tiče lične odgovornosti, moja je najveća i meni je lako da je prihvatim. Međutim, sa svim svojim znanjem i iskustvom, nisam mogao da pretpostavim šta će se dogoditi. Imamo mlade igrače, koji su daleko od svog zenita i ovo im je velika škola za budućnost".
Na neki način Srbiji se ponovila priča iz Turske, kada je dan poslije poraza od Turske u polufinalu, bila nadigrana i doživjela ubjedljiv poraz od Litvanije u susretu za bronzu.

Ivković je istakao da je i onda i sada bio jako kratak period oporavka i da stručni štab nije mogao da reaguje ni treningom ni kvalitetnom pripremom utakmice.

Ove nedjelje u Litvaniji, srpska reprezentacija je imala četiri dana odmora, a sada će odigrati tri utakmice za tri dana, uključujući onu sa Slovenijom, za sedmo mjesto u Evropi (subota, 17.00). Očigledno je da postojeći sistem takmičenja nije ni dobar ni human, niti daje pretpostavke da konačni plasman zaista bude odraz kvaliteta učesnika.

"Raspored je bio skandalozan i mi smo mu platili danak, jer je očigledno da nismo imali vremena za oporavak i kvalitetnu pripremu. Reagovali smo kako je jedino bilo moguće i realno, ja sam cijelu noć sa saradnicima radio skauting. Utakmica je bila dobro postavljena, ali je tim igrao bez duha, daha i reakcije".

Povrede Tepića i Rašića, uz izlazak zbog pet ličnih Teodosića, Markovića i Paunića, uticale su da posljednja dva i po minuta odigramo bez ijednog beka u petorci - sa tri krila i dvojicom centara!?

"Sve nas je zadesilo naopako od dana kada smo došli iz Viljnusa u Kaunas, sve najgore što je moglo, od kočenja Tepića, koji je počeo da igra izvanredno, preko svega ostalog. I pored toga sigurno nije smjelo da bude ovako".

Ivković je naglasio da će od igrača tražiti da "budu tim" na oproštaju od EP, iako je značaj utakmice sa Slovenijom ravan nuli.

"Opet smo bez treninga, izreagovaćemo jednim sastankom, ali biće teško pripremiti se za meč koji ne donosi ništa i samo je pitanje ponosa. U obavezi smo da odigramo i jedanaestu utakmicu na EP, takva su pravila. Ljudi koji su odgovorni za sistem takmičenja i raspored moraće da reaguju poslije ovog turnira i vjerujem da će reagovati".

(izvještač MONDA iz Litvanije Ivan Bogunović, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC