• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstiću bolje u Moskvi, nego u NBA!

Specijalizovani sajt "Ball in Europe" objavio je listu 10 najbolje plaćenih košarkaša u predstojećoj sezoni.

 Krstiću bolje u Moskvi, nego u NBA! Izvor: MONDO

Reprezentativci Srbije Nenad Krstić i Miloš Teodosić, novi članovi moskovskog CSKA, nalaze se u samom vrhu liste zarada za sezonu 2011/12, koju je u ponedjeljak objavio sajt "Ball in Europe".

Krstić sa ugovorom na tri miliona evra dijeli treće i četvrto mjesto sa Rudijem Fernandezom (Real Madrid), a ispred njih su samo Deron Vilijams (Bešiktaš) i Memet Okur (Turk Telekom) sa garantovanih 3,5 miliona evra.

Slijede Ersan Iljasova (Efes - 2,7 miliona evra), Huan Karlos Navaro (Barselona - 2,5), Vasilis Spanulis (Olimpijakos - 2,4), Dimitris Dijamantidis (Panatinaikos - 2,0) i na diobi devetog i desetog mjesta Teodosić i Majk Batist (Panatinaikos - 1,9).

Važno je napomenuti da sve navedene cifre predstavljaju čiste (neto) prihode igrača.

Koristeći parametre koje su ustanovili američki košarkaški menadžeri "Ball in Europe" je evropske zarade pomenutih asova pretvorio u NBA ugovore i došao do ekvivalentnih suma.

U obzir je prvo uzeta kursna razlika (godišnji prosjek vrijednosti evra je 1,42 dolara), a zarade su pomnožene koeficijentom 2, uvedenim u proračun zbog niza "sitnica" koje primanja NBA igrača u realnosti čine znatno manjim nego što su na papiru.

Tamo se ugovori sklapaju u bruto iznosima (državni i lokalni porezi su papreni), provizije menadžerima plaćaju sami igrači - ne klubovi, kao što je slučaj u Evropi - a dio novca iz ugovora ide u NBA penzioni fond, kao i za članarinu u Sindikatu igrača.

Na sve to, neki evropski klubovi plaćaju svojim igračima stanove, automobile, vozače, kućnu poslugu i razne "bonuse", što je u NBA ligi misaona imenica.



Evo kako izgleda evropska top lista, uzimajući u obzir sve navedene faktore: Deron Vilijams 10,3 miliona dolara, Okur 10, Krstić i Fernandez po 8,9, Iljasova 8,1, Navaro 7,5, Spanulis 7,2, Dijamantidis 6,1, Teodosić i Batist po 5,8.

Primjera radi, Krstić je prošle sezone u Oklahoma Siti Tanderu igrao za 5,54 miliona dolara, a Fernandez u Portland Trejlblejzersima za samo 1,25 miliona!

Na finansijskom gubitku zbog "lokauta" su samo mega zvijezde poput Derona Vilijamsa, kojeg su Juta i Nju Džersi prošle sezone plaćali gotovo 15 miliona dolara.

Međutim, mora se imati u vidu da bi Ol star plejmejker u NBA morao da odigra 82 utakmice (bez plej-ofa), dok će u Bešiktašu odigrati otprilike 40-45, kada se saberu mečevi turskog prvenstva, kupa i Evrokupa, pod uslovom da ekipa prebrodi kvalifikacije.

Igranje u Evropi u današnje vrijeme očigledno nudi brojne povoljnosti vrhunskim košarkašima. Još ako se zna da će novi NBA kolektivni ugovor biti nepovoljniji po igrače od prethodnog, zaključak je da bi sadašnji trend mogao da se nastavi i po okončanju "lokauta"!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC