• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ejsi Lo: Biću lider, ponovo!

Vrhunski koledž igrač, a zatim "epizodista" u NBA ligi, spreman je da u dresu Partizana mt:s preuzme maksimalnu odgovornost.

 Ejsi Lo: Biću lider, ponovo! Izvor: MONDO

Pozicija startnog plejmejkera Partizana u proteklih desetak godina je uglavnom bila rezervisana za tamnopute igrače: od Džeralda Brauna, Vontiga Kamingsa i Miltona Palasija, preko svima omiljenog Boa Mekejleba, do Olivera Lafajeta i Kurtisa Džerelsa.

Ako se gleda "minuli rad", novi organizator igre crno-bijelih, Ejsi Lo Četvrti, ima potencijal da ostavi najdublji trag u srcima Grobara.

Ne samo što je proveo četiri pune sezone u NBA ligi, već je kao igrač Teksas A&M univerziteta dobio nagradu "Bob Kuzi", koja se svake godine dodeljuje najboljem plejmejkeru NCAA lige!

Kasnije je postao 11. "pik" na NBA draftu, ali se nije proslavio igrajući za Atlantu, Šarlot, Čikago, Memfis i Golden Stejt. Prosečno je provodio na terenu tek 13 minuta, uz učinak od 3,9 poena i 1,6 asistencija.

"Lokaut" u najkvalitetnijoj ligi svijeta u suštini mu je dobro došao, da dolaskom u Evropu dobije bitnu ulogu i ponovo definiše sebe kao košarkaša.

"Možda proteklih godina nisam bio na terenu kada su se rješavale utakmice, ali nisam ni zaboravio da igram košarku. Stvari su proste - na meni je da izađem na teren, budem agresivan i povedem ekipu ka pobjedi. Imam sjajne saigrače i siguran sam da će mi oni olakšati posao", rekao je Lo na susretu sa novinarima, u okviru nove akcije Evrolige "Media day"

Da su mu namjere od početka bile ozbiljne, pokazuje i to što - za razliku od većine pridošlica iz NBA - u ugovoru nema klauzulu koja mu omogućava povratak u SAD čim se tamo nastavi takmičenje.

"Partizan je moja velika šansa. Igraću za jedan od najboljih timova Evrope, u vrhunskom takmičenju kao što je Evroliga. Odluka da ostanem ovde cijelu godinu je najbolja i za mene kao igrača i za moju porodicu. Za povratak u NBA ima vremena".

Koliko si se adaptirao na novu sredinu?

"Naučim ponešto svaki dan. Način igre se razlikuje u odnosu na NBA, a najveći problem za sada mi je to što saigrači pričaju drugim jezikom. Međutim, moram da kažem da sam odlično prihvaćen i da imam veliku pomoć u prilagođavanju. Srećan sam što igram u Beogradu i što sam u ovako dobrom društvu".

Da li si upoznat sa ciljevima kluba i šta očekuješ od sezone?

"Iskreno, još ne znam šta da očekujem. Mislim da će sve postati jasnije kada počnemo da igramo zvanične utakmice. Znam da imamo tešku grupu u Evroligi i da se igra jako intenzivna košarka. Jedva čekam da počne".

Igraćeš za publiku koja je među najpoznatijima u Evropi?

"Da, to je jedna od stvari koje sam prvo saznao o Partizanu, nešto preko snimaka na internetu, pa onda iz priča mojih saigrača. Naši navijači su naviknuti na trofeje, a moj zadatak je da im i ove godine pružim povod za slavlje. Biće mi čast da me porodica gleda kako igram u takvoj atmosferi", jasan je Ejsi Lo.



Na koledžu je bio poznat kao igrač koji preuzima odgovornost i odlučuje utakmice. Njegov koš, kojim je Teksas A&M pobijedio velike lokalne rivale Teksas Longhornse, još se pamti kao "The Shot".

"Ma, imao sam sreće da pogodim tu trojku", nasmješio se Lo.

Njegov dres odavno je okačen pod svodove Rid arene, što kaže da mu je najveća čast u karijeri.

"Univerzitet prije toga nije povukao dres nijednog sportiste, ne samo košarkaša. To mi je jasno pokazalo šta misle o meni i shvatio sam da sam blagosloven što sam bio tu".

Lo je prethodnu sezonu proveo u Golden Stejt Voriorsima, gdje mu je klupski drug bio Vladimir Radmanović.

"Lijepo smo se družili tamo. Čuo sam da je i Radman sada u Beogradu, ali još se nismo ni vidjeli ni čuli".

Zanimljivo je čuti koje NBA plejmejkere najviše cijeni.

"Po stilu izdvajam Čonsija Bilapsa. On je definitivno igrač kojeg najviše volim da gledam. Najteži za čuvanje je Deron Vilijams. Istovremeno je brz i jak, može da asistira, da uđe pod koš, da pogodi spolja. Umije sve".

Dolaskom u Evropu prihvatio je znatno niži nivo luksuza i komfora, u odnosu na NBA, gdje se na gostovanja ide privatnim avionima i gde igrači uživaju raznorazne privilegije.

"Slažem se da nije isto. Potrebno je malo vremena da se navikneš, ali ipak su sve to male stvari. Košarka je ono zbog čega sam došao u Srbiju i ono što je najvažnije".

Ejsi Lo imao je pradedu i dedu koji su se zvali kao on, a tako mu se zove i otac. Šta će biti sa sinom?

"Za sada imam samo ćerku, ali ako dobijem i sina, zvaće se Ejsi Lo Peti. Još kada sam bio klinac, pokojni deda mi je rekao da je na meni da održim tu porodičnu tradiciju".

Upitan da li može sebe da zamisli u ulozi Boa Mekejleba, koji je prihvatio dvojno državljanstvo i postao heroj nacije za koju prije toga vjerovatno nije ni čuo, odgovorio je da se nikada ne zna.

"Nije nemoguće, ali za sada sam koncentrisan samo na Partizan i na sezonu pred nama. Bo Mekejleb zaslužuje svako poštovanje. Ne bih imao ništa protiv da dođem do tog nivoa, međutim, sada mi je cilj samo da dobijem što više utakmica sa Partizanom", zaključio je Lo.

(I. B. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC