• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA : Moćni Partizan, razigrana Zvezda

Na otvaranju nove sezone, Partizan deklasirao hrvatskog šampiona usred Zagreba. "Stotka" Crvena zvezde Beograd protiv Hemofarma.

 ABA : Moćni Partizan, razigrana Zvezda Izvor: MONDO

Kakav start branioca titule šampiona regiona!

Partizan mt:s deklasirao je hrvatskog šampiona i učesnika Evrolige, ekipu Zagreba usred glavnog grada Hrvatske 93:65 (52:28).

Sjajna igra crno-bijelih, takoreći demonstracija sile. Partizan je pogodio čak 10 trojki (od 13 pokušaja), ali nije samo u tom elementu igre srpski šampion nadigrao protivnika. Odbrana je bila vrlo jaka, u napadu raznovrsno i efikasno. Imali su crno-bijeli čak 13 skokova više od Zagreba.

Recept za pobjedu je bio prilično jednostavan: centarska dominacija (Nikola Peković, Miroslav Raduljica i Raško Katić), uz izuzetno šuterski raspoloženu spoljnu liniju (Dragan Milosavljević i Danilo Anđušić po tri trojke, Vladimir Lučić dve...).

Vlada Jovanović upotrebio je svih 12 igrača u ovom meču, a samo se kapiten Petar Božić nije upisao u strelce. Najefikasniji u Partizanu Nikola Peković 17 poena i devet skokova, Vladimir Lučić 14 poena i sedam skokova, Danilo Anđušić 13 (tri trojke bez promašaja), Dragan Milosavljević 12 (tri trojke, uz jedan promašaj)...

Prve poene za Partizan mt:s u novoj sezoni regionalne lige postigao je novi plej, Amerikanac Ejsi Lo sa linije bacanja.

Pretili su iz Zagreba uoči dolaska srpskog i regionalnog prvaka, optimizam su gradili na tome da se Partizan još uigrava i da će, kao u nekim prethodnim slučajevima, sezonu početi kilavo. Optimizam su gradili i na tome što je u tim dovedeno nekoliko novih igrača, prije svih Šon Mej sa NBA iskustvom.

Pokazalo se da su to bile prijetnje ćorcima iz Zagreba i da će novi igrači u ekipi hrvatskog šampiona morati još dosta da rade i da se privikavaju na ovdašnji stil košarke.

Zagreb je poveo 5:0 i to je bilo sve od hrvatske ekipe. Kao da su zagrebački "mravi" time razljutili srpskog šampiona, koji je od tada počeo da nameće svoj stil igre i da melje.

Dragan Milosavljević bio je glavni pokretač "Parnog valjka" na početku meča. Postigao je tri trojke u prvoj četvrtini, a njegovim putem nastavio je povratnik među crno-bijele Nikola Peković. Snažni centar lako je izlazio na kraj sa odbranom Zagreba, bio je potpuno dominantan u oba reketa.

Držao se Zagreb do 7:7, a onda je Partizan počeo da pravi rezultatsku razliku. Od 13:9 do 19:11, potom 24:16 (trojka Vladimira Lučića).

U drugoj četvrtini još silnija igra Partizana. Od 24:19, koliko je bilo na kraju prve četvrtine, do 43:21(!). Dakle, samo dva primljena poena.

Nikola Peković je bio prvi u redovima crno-bijelih koji je prešao dvocifren košgeterski učinak (11), a potom se dogodilo nešto neobično. Povratnik u redove Partizana je zatražio izmjenu i povraćao kod klupe za rezervne igrače. Potom je otišao u svlačionicu.

Prema informacijama iz Partizana, Peković je osjetio mučninu zbog soka koji je popio prije utakmice. Nakon što se oporavio u poluvremenu, vratio se u igru u trećoj dionici.

Umjesto Pekovića, u igru je ušao Miroslav Raduljica, koji je u nekoliko navrata pokazao zašto je doveden u redove srpskog šampiona.

Na odmor je Partizan mt:s otišao sa +24 (52:28).

Početkom drugog poluvremena u redovima domaćih razigrao se iskusni Mario Kasun (ukupnopostigao 16 poena), ali osim Krunoslava Simona (takođe završio meč sa 16 poena) nije imao dovoljno raspoloženih saigrača da se suprotstavi razgoropađenom Partizanu.

Kada je novajlija u redovima Partizana Danilo Anđušić sredinom treće četvrtine vezao dve trojke za (69:42), Zagreb se definitino predao (ako je i imao neku ideju da može da ugrozi goste iz Beograda). Potom se i Nemanja Jaramaz upisao u listu strelaca, da bi crno-bijeli došli do maksimalnih +32 (74:42).

Posljednji dio meča bio je praktično trening.

Partizan mt:s je poslao jasnu poruku rivalima!

Trener crno-belih Vlada Jovanović rekao je da se pribojavao prve utakmice, pogotovo zbog lošeg iskustvaj iz prošle sezone.

"Pribojavao sam se prve utakmice, kao što se i svaki trener pribojava prvog meča. Bez obzira na kontrolne i pripremne mečeve, mi ne možemo sa sigurnošću da znamo kako ćemo izgledati tim na prvoj utakmici. Prošle godine smo počeli prvenstvo porazom na domaćem terenu, i to je donekle povećalo našu pažnju uoči početka ABA lige. Danas smo utakmicu jako dobro otvorili, imali smo i dubinu i šut za tri poena, odlične procente i za dva i za tri poena. Iskontrolisali smo djelimično skok, solidno smo trčali i na kraju zasluženo pobijedlili. Imao sam priliku da rotiram sve igrače, da svi budu na parketu i podijele minutažu", rekao je on.

ZAGREB: Papa, Simon 16, Mašić, Šarić 8, Ožbolt 4, Mulaomerović 1, Rančić, Babić 4, Geret 4, Mej 9, Hejtvejt 3, Kasun 16.

PARTIZAN MTS: Jaramaz 2, Anđušić 13, Katić 3, Kecman 8, Milosavljević 12, Lučić 14, Peković 17, Božić, Raduljica 8, Đekić 6, Lo 7, Čakarević 3.

MORISONU SE SVIĐA U SRBIJI

Novoformirani klub, nastao fuzijom FMP-a i Crvene zvezde (taj klub se zove Crvena zvezda Beograd) odlično je otvorila sezonu u ABA Ligi.

Pred oko 4.000 gledalaca u "Pioniru", ali bez prisustva najvatrenijih navijača, ekipa koju sa klupe predvodi Svetislav Pešić ubjedljivo je pobijedila Hemofarm 104:89 (60:40).

Podmlađena ekipa Hemofarma (od starosjedilaca tu su samo Boris Savović, Marko Šutalo, Mladen Jeremić, Maraš...) nije uspjela da pruži značajniji otpor raspoloženoj Crvenoj zvezdi Beograd.

Trener Hemofarma Željko Lukajić rekao je uoči ovog meča da će ovu sezonu "potrošiti" na uigravanje tima, odnosno da je prinudni remont i podmlađivanje tima ulaganje u budućnost. Prema onom što je Hemofarm pokazao u prvom meču u Beogradu, teško da će ove sezone moći nešto značajnije da uradi u regionalnoj ligi.

Hemofarm je odolio Crvenoj zvezdi samo u prvoj četvrtini. U drugoj, agresivni bekovi Crvene zvezde primoravali su spoljnu liniju na greške, a potom je ekipa Svetislava Pešića kažnjavala protivnika u kontrama. Sve je to prouzrokovalo da Crvena zvezda Beograd u 14. minutu ima +16 (37:22).

Poslije dve trojke Radetića, pred kraj poluvremena, i poenima Morisona sa linije slobodnih bacanja, Crvena zvezda Beograd je imala maksimalnih +20 (60:40). To je bio i rezultat poslije prve dve četvrtine. Hemofarm je, dakle, primio 60 poena za 20 minuta što je mnogo i za ekipe mnogo skromnijeg kvaliteta.

Zanimljiv je bio početak druge četvrtine. Obostrana paljba za tri poena - u prvoh pet minuta obje ekipe ukupno su postigle sedam trojki (možda je bilo dve, tri promašaja)! Hemofarm je nekako uspio da smanji na podnošljivih -13, ali je potom Amerikanac Adam Morison postigao trojku "iz parka", što je razgalilo navijače domaće ekipe.

To je pokrenulo novu seriju Crvene zvezde koja je krajem treće četvrtine imala ogromnu prednost 84:61.

Morison se potpuno razigrao u trećem dijelu igre i na kraju je pored njegovog imena pisalo: 23 poena. Kada je izlazio sa terena, na oko pet minuta prije kraja meča dobio je veliki aplauz publike. Petar Popović je pridodao 18 poena uz devet skokova. Treba istaći i Andreju Milutinovića, dečka za koga kažu da je veliki potencijal. Imao je lijep prodor, trojku, a njegovim zakucavanjem Crvena zvezda Beograd je došla na korak od "stotke" (99:80).

Poslije dve vezane trojke Mladena Jeremića, kojim je Hemofarm smanjio razliku na -13, Nikola Marković je bio taj koji je ubacio stoti poen za Crvenu zvezdu, što je obradovalo domaću publiku, pa je i zapjevala.

Dvocifreni u Crvenoj zvezdi Beograd bili su i Mile Ilić i Lazić sa po 11, a Radetić je ubacio 10.

Mladen Jeremić je sa 23 poena bio najefikasniji u Hemofarmu. Ivan Maraš je ubacio 16.

REZULTATI 3. KOLA:

četvrtak:

Makabi - Cibona 97:81

petak:

Cedevita - Budućnost 92:62

subota:

Zagreb - Partizan mt:s 65:93 (19:24, 9:28, 16:22, 21:19)
Helios - Široki 90:92
Crvena zvezda Beograd - Hemofarm 104:89
Olimpija - Zlatorog Laško 89:77

nedelja:
Radnički - Cibona

***Napomena: Makabi je već odigrao tri utakmice u ABA Ligi, iak oje sezona zvanično počela danas. Izraelska ekipa ima sve tri pobede (Krka, Zlatorog i Cibona).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC