• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Bez dogovora!

Komesar NBA lige Dejvid Štern odlučio je da otkaže prve dvije nedjelje nove sezone, pošto ni posljednji pokušaj da se prekine "lokaut" nije urodio plodom.

 NBA: Bez dogovora! Izvor: MONDO

Dva dana i 13 sati pregovora u nedjelju i ponedjeljak nisu bili dovoljni da čelnici NBA lige, predstavnici vlasnika timova i sindikata igrača pronađu kompromis.

Novog kolektivnog ugovora i dalje nema, "lokaut" ostaje na snazi i sezona definitivno neće početi 1. novembra, kao što je bilo predviđeno.

"Žao mi je što moram da objavim da su prve dvije nedjelje nove sezone precrtane sa kalendara. Posebno žalim zbog hiljada ljudi čija egzistencija zavisi od našeg takmičenja, ali jaz između dvije strane bio je takav da u ovom trenutku nismo mogli da ga premostimo", izjavio je komesar NBA lige Dejvid Štern.

Upitan da li to znači da će timovi odigrati manje od uobičajene 82 utakmice, odgovorio je potvrdno.

"Da, mislim da je tako. I svakim danom koji prođe bez dogovora, bićemo suočeni sa daljom redukcijom rasporeda".

Biće ovo drugi put tokom Šternovog mandata dugog 27 godina da neće biti odigrano kompletno takmičenje. Prethodno je 1998/99 sezona počela tek u januaru i bila svedena na 50 utakmica plus plej-of.

Izvršni direktor asocijacije igrača (NBPA) Bili Hanter konstatovao je da je sve ovo bilo očekivano i da su liga i vlasnici sve vrijeme nudili neprihvatljiva rješenja, kako bi iznudili otkazivanje utakmica i onda ušli u pregovore pod još većim pritiskom.

"Ne možete da kažete da odustajete od 'tvrdog seleri kepa', a onda predložite rješenja koja vode praktično istim efektima", objasnio je on.

Prethodnih dana su se pojavile nezvanične informacije da su vlasnici i igrači postigli dogovor oko većine važnih pitanja, a da je ostalo samo da se utvrde procenti u kojima će se dijeliti prihodi.

Međutim, ispostavilo se da ključni kamen spoticanja predstavljaju sistemska rješenja novog kolektivnog ugovora, kao što su "seleri kep", nova taksa na luksuz (odnosno, prekoračenje "seleri kepa"), stope rasta igračkih ugovora iz godine u godinu i maksimalna dužina ugovora.

"Dosadašnji sistem favorizovao je timove iz velikih gradova i sa velikih tržišta, koji su mogli da prave skupe sastave i lako plaćaju taksu na luksuz. Mi moramo da omogućimo fer uslove i vlasnicima manjih timova", prokomentarisao je Šternov zamjenik Adam Silver.

Sve ovo je loša vijest za fanove NBA lige širom svijeta, ali dobra za navijače evropskih klubova, koji će sada moći duže da uživaju u majstorijama NBA igrača (npr. Nikole Pekovića u Partizanu mt:s). Štaviše, u narednim danima je realno očekivati još veći egzodus iz Amerike ka Evropi.

I sve to poslije sezone u kojoj je ostvaren rast svih mogućih prihoda i dostignut vrhunac popularnosti!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC