• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpskoj ligi "rampa" sa Jadrana!

Košarkaška liga Srbije konkurisala je za članstvo u ULEB, ali Skupština tog tijela u četvrtak praktično nije ni raspravljala o zahtjevu iz Sazonove 83.

 Srpskoj ligi "rampa" sa Jadrana! Izvor: MONDO

Kasno su se sjetili!

Košarkaška liga Srbije konačno je povukla konkretne korake u pravcu uključivanja u tokove moderne evropske košarke, ali je sa Skupštine ULEB održane u Barseloni stigao neprijatan odgovor: KLS je već član ULEB, ali preko Jadranske košarkaške asocijacije (ABA)!

Samim tim je intervencija predstavnika ABA, da se o zahtjevu KLS za članstvom u Uniji evropskih košarkaških liga ne raspravlja, naišla na puno odobravanje i razumjevanje delegata ULEB.

"O tome smo obaviješteni telefonskim putem, a pismeno obrazloženje dobićemo u petak. Rečeno nam je da članice ULEB po Statutu te organizacije mogu biti samo lige prvog prioriteta (one iz kojih se ide u evropska klupska takmičenja - prim. aut.), uz objašnjenje da su klubovi iz Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije to pravo prenijeli na ABA. Zato se o našem zahtjevu nije ni glasalo", rekao je za MONDO direktor KLS Predrag Bojić.

Podjsetimo da je "ofanziva" i omasovljavanje ULEB-a počelo 2000. godine, da je ABA postala njegova članica još 2002, dok je Košarkaški savez Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore, tada ostao vjeran FIBA.

Šta se događalo poslije, manje-više je svima poznato.

Srpski klubovi su se jedan po jedan priklonili regionalnom takmičenju, da bi u jednom trenutku dali ABA mandat da ih zastupa u organima ULEB, koji već godinama organizuje dva najznačajnija kontinentalna klupska takmičenja - Evroligu i Evrokup (bivši ULEB kup i Kup Saporte).

Srpska liga posljednjih godina služi kao kvalifikaciona za ABA ligu, a titula prvaka Srbije ne donosi plasman u Evroligu, već samo određeni broj bodova i prestiž.

Ostaje da se vidi kakvi će biti dalji koraci KLS poslije prilično poražavajuće informacije iz Barselone.

"To već nije pitanje za mene, kao direktora lige, već strateška stvar, kojom bi trebalo da se pozabavi Predsjedništvo Udruženja klubova KLS, pa i rukovodstvo našeg Saveza", smatra Predrag Bojić.

Za predsjednika UK KLS prije nekoliko dana je izabran Zoran Stojačić, a petočlano Predsjedništvo čine Dragan Todorić, Nebojša Čović, Dušan Božović, Ivan Grujin i Mirko Pavlović.

ULEB trenutno ima 16 članica, među kojima je od ovog ljeta i ruska liga. Osnivači su 1991. bili italijanska, španska i francuska liga, a pet godina kasnije pridružili su im se Grci.

(I. B. - MONDO, foto: MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC