• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Prijetili mi oružjem, ponižavali me, klub je ugašen!" Bio na korak do Evrolige, zbog skandala prestao da postoji

Autor Dragan Šutvić

Poznati tim se više neće takmičiti - i to ne samo u košarci.

 Ugašen ukrajinski klub Prometej  Izvor: Edijs Palens / Xinhua News / Profimedia

Ukrajinski klub Prometej iz grada Slobožanskoe u Dnjepropetrovskoj oblasti ugasio je svoju košarkašku, ali i odbojkašku sekciju. Tu informaciju saopštio je osnivač kluba Volodimir Dubinskij, pod čijim je rukovodstvom Prometej bio nacionalni prvak 2021, a 2023. i polufinalista Evrokupa.

Oleksandr Prošuta, ukrajinski novinar, prenio je da je Dubinskij u ponedjeljak saopštio da se gase muški i ženski odbojkaški timovi, a u sredu je stigla potvrda i za košarkašku sekciju. Prometej se od 2022. zbog rata u Ukrajini takmičio u Letoniji i igrao letonsko-estonsku ligu, ali više se neće takmičiti, iako je pretprošle sezone stigao do polufinala protiv Turk Telekoma i nadomak plasmana u Evroligu.

"Glavni razlog za to je činjenica da su ukrajinska policija i tužilaštvo izvršili pretres u kancelarijama kompanija Dubinskog i u njegovoj hotelskoj sobi dok je bio na službenom putu u Kijevu. Dubinskij je sve to nazvao 'vršenjem pritiska" i poricao je sve otpužbe za pranje novca i ostalo. Rekao je da su svi njegovi poslovi u vezi sa klubom 'čisti'", tvrdi ukrajinski novinar.

"Ipak, reputacija organizacije je narušena, partneri više ne žele da im pomognu i Dubinskij više nema načina da sam izdržava klub", objasnio je novinar.

Sam Dubinksij je iznio optužbe na račun nadležnih da su pripadnici policije prilikom pretresa prema njemu postupali bezrazložno okrutno i na najponižavajući način.

"Upotrebljavali su fizičku silu i prijetili oružjem. Moj lični telefon i laptop su protivpravno oduzeti... U jednom trenutku smo svi postali lopovi i izdajnici države. Optuženi smo za pranje novca preko 'Prometeja', optuživani smo za saradnju sa zemljom agresorom... Devet sati ponižavanja rezultiralo je aktom u kojem je ovako formulisano: 'Ništa nije otkriveno'", napisao je on na društvenim mrežama.

"Siguran sam da je postupak protiv 'Prometeja' otvoreno naručen", takođe tvrdi ukrajinski biznismen i još jednom naglašava da nema protivzakonitih djelatnosti u vezi sa Prometejom.

"Zbog svega navedenog sam prinuđen da vas obavijestim da će Prometej, višestruki šampion Ukrajine, redovni učesnik evropskih kup-takmičenja, kao i sportska akademija Prometej od danas prestati da postoje zbog pritiska organa za sprovođenje zakona", naveo je Ukrajinac.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Više vijesti iz košarke

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC